Det gyldne snitt - bruke i web design

En tråd i 'Webdesign / Grafisk design' startet av Tonny Kluften, 20 Mai 2010.

 1. Tonny Kluften

  Tonny Kluften Administrator

  Innlegg:
  15.526
  Noen her som har lyst til å gi en innføring i hvordan det gyldne snitt kan brukes i web design?
   
 2. Keanu

  Keanu Geek

  Innlegg:
  497
  Tonny Kluften liker dette.
 3. eightworx

  eightworx Art Director

  Innlegg:
  107
  går dyperer enn det, kan lage en artikkel :)
   
 4. hansson

  hansson Langveisfarende

  Innlegg:
  2.251
  Personlig synes jeg dette er noe snobbete vissvass som tar utgangspunkt i renessansemalerier. Det har absolutt null relevans for web og har aldri vært noe annet enn et teoretisk redskap for kunsthistorikere for å prøve å sette malerier som spenner over flere århundrer inn i en slags felles komposisjonsmessig kontekst.

  Sannsynligvis vil noen lærde webhistorikere prøve å gjøre det samme med våre nettsteder om 100 år. Inntil da tror jeg vi lett kan glemme det gyldne snitt.
   
  Sist redigert: 20 Mai 2010
 5. Tonny Kluften

  Tonny Kluften Administrator

  Innlegg:
  15.526
  Hahaha. Men tror du ikke det kan brukes som et hjelpemiddel til å få balanse i webdesignet?
   
  Sist redigert: 20 Mai 2010
 6. hansson

  hansson Langveisfarende

  Innlegg:
  2.251
  Tja, jeg tror balanse kan oppnås på svært mange flere måter enn å følge det gyldne snitt. Alt er lov ;)
   
 7. Gaasehud

  Gaasehud Medlem

  Innlegg:
  854
  Enig med hansson. Sånt kan være fint på landskapsbilder og slikt, men strengt tatt tror jeg ikke det hjelper så veldig i webdesign.

  Leste en gang en artikkel om det her:
  The Golden Ratio in Web Design | Nettuts+
  Så altså går det an å bruke det fornuftig, men jeg tror ikke det er det som, først og fremst, gjør et webdesign pent.
   
 8. Tonny Kluften

  Tonny Kluften Administrator

  Innlegg:
  15.526
  Jeg syns det er merkelig at man kan lage balanse i et landskapsmaleri med det, men at det ikke hjelper på design. Det handler om estetikk uansett.
   
 9. metallian

  metallian Medlem

  Innlegg:
  1.542
  Jeg tror det gyldne snitt absolutt har noe for seg, om ikke direkte overførbart. Bla vet vi jo at -litt overraskende kanskje?- annonser plassert i øvre midtkryss til venstre gir bedre ctr enn annonser plassert til høyre. Dette til tross for at høyre siden oftest anses som mest attraktiv for mange, bla når man velger avlukke på off.toaletter :)
   
 10. Pong

  Pong Jeg selger sʇɥƃıluʍop :)

  Innlegg:
  3.202
  SELVFØLGELIG bruker du det gyldne snittet i webdesign, selv om du ikke alltid er klar over det. F.eks. skjermstørrelsen? Lesbarheten av fonts? Plassering av bilder som "føles" godt? Hvorvidt farger passer sammen?
  Noen som har lest Gödel, Escher, Bach?
   
  Tonny Kluften liker dette.
 11. TorsteinO

  TorsteinO Art Director & grunder

  Innlegg:
  4.643
  Det brukes massevis, selv om man ikke nødvendigvis tenker over det.
   
 12. Tonny Kluften

  Tonny Kluften Administrator

  Innlegg:
  15.526
  Det er vel egentlig det jeg lurte på. Og det betyr jo at det kan være en god hjelp å bruke det bevisst. At man kan få noe gratis og i det minste bli inspirert til å plassere bokser og annet innhold på en fornuftig måte slik at det ser greit ut og er brukervennlig.
   
 13. TorsteinO

  TorsteinO Art Director & grunder

  Innlegg:
  4.643
  Første ting jeg kom på her nå f.ex - et ganske vanlig annonseformat, 125x200. Hvilket forhold er det der? jo, 1,6, nesten nøyaktig det gyldne snitt.

  Det gyldne snitt er ikke noen teoretisk "regel" som noen har funnet på, det er rett og slett et forholdstall som går igjen veldig mange steder i naturen, og som vi veldig ofte av en eller annen snodig grunn oppfatter som "pent".
   
 14. eightworx

  eightworx Art Director

  Innlegg:
  107
  Her forteller jo du egt. hvor lite du kan, hehe. Det gyldene snitt brukes idag i alt ifra typografi, trykk og webdesign. Det har ikke noe med renessanse bilder å gjøre har heller ikke noe med kunst historie. Det er one on one matematikk... Det er en ballanse hvor vi mennesker føler det mest naturlig å fokusere, fire punkt og to linjer hvor det er mest naturlig for en horisont, header, top tekst, tab å starte. Det ikke tilfeldig vi opprerer med A1\A8. Er heller ikke tilfeldig vi etter svært kort tid i teknologien endte opp med widescreen.

  Fullformat fotografi som istarten var ett kvadrat men er idag rektangel. Er det noe markedsføring og komunikasjons firmaer idag tjener på så er det respons på kundenes reklame. Det handler ikke bare om ett pent ytre og ett tilfeldig oppsett. Og selv om de fleste ikke bruker noen faste maler når de setter opp foreks. en webside så er det nok så naturlig for oss mennesker å legge ting nettop i det gyldene snitt.
   
 15. Gaasehud

  Gaasehud Medlem

  Innlegg:
  854
  eightworx har et poeng; det gylne snitt er noe som går igjen overalt. Med kommentaren min over mente jeg altså ikke at man ikke skal plassere noe i det gylne snitt, men at det ikke trenger å være slik at man bruke den bevisst. Prøv å plassere en logo som er 300px bred på en 900px bred header, slik at det blir så "estetisk" som mulig. Antagelig plasserer du den rundt 2/3 til venstre eller høyre – altså ca. det gylne snitt.

  Ikke heng deg for mye opp i det, er min mening. :)
   

Del denne siden