Kjapp og trygg hosting for Wordpress

Hvordan bokføre betalinger fra PayPal?

SQL

New Member
Hei!

Jeg har ganske lenge lurt på hvordan betalinger fra paypal skal føres. Betalingene jeg planlegger å motta er ganske små(som regel under 100 kr), men det er nokså mange av dem. Det som kjøpes blir tilgjengelig for kunden med en gang, dersom det skulle ha noe å si.

Må jeg ved hvert salg hente informasjonen om kunden fra paypal for å så lage en faktura? Slik at jeg har en faktura per salg? Eller er det mulig å gjøre dette på en enklere måte?

Tusenvis av fakturaer høres ganske tungvindt ut.

Jeg har spurt flere steder men har ikke fått noe svar :(

Håper det er noen her som har peiling på hvordan dette skal gjøres.
 

jonasb

Medlem
Hei,

Paypal regnes som kontantkjøp og dersom hvert kjøp er under 1000NOK så er det ikke krav at kjøpere navn osv skal være med i bilaget. Dette gjelder så fremt dette er varer til sluttbruker og ikke varer til videresalg, produksjon el.

Enkelt og greit kan du laste ned månedsrapport, der finner du salgsinntekt, gebyrer osv. Dette kan du føre som ett bilag.

Jeg har opprettet en foliokonto for Paypal i regnskapet, fører salgsinntekter mot denne, gebyrer mot en en egen Paypal gebyr konto i regnskapet og overføringer føres jeg til vanlig foliokonto. 1 bilag per overføring.
 

SQL

New Member
Tusen takk for hjelpen :)

Men, er det ikke 40 000 kr da?

Så det er slik det skal gjøres?
1. Laste ned månedsrapporten (la oss si har kjøpt for 10 000 kr - 300 kr i avgifter)
2. 10 000 kr skal føres som inntekt.
3. 2 000 kr skal betales i mva.
4. 300 kr skal føres som utgifter.

Er det slik det skal gjøres, eller skal jeg betale mva. for 9 700 kr?

Alt jeg trenger for dette er en rapport fra paypal?
 

Thomas Pedersen

Pornogründer
Vi løser det ved å lage en faktura for hver betaling som blir gjort gjennom paypal. Fakturaene lages i etterkant, og fakturadato settes til når betaling ble gjennomført.

Kanskje en tungvindt måte i teorien, men har automatisert det, slik at det skjer automatisk.
 

SQL

New Member
Å ha en faktura per betaling vil nok ikke være så enkelt for meg pga. ganske høyt antall små betalinger.

Skal jeg betale MVA av hele beløpet kunden betaler, eller det jeg får etter at paypal har tatt sin del?
Har hørt folk si begge deler. Selv synes jeg det å betale av det jeg får fra paypal virker mest rett, da jeg ikke omsetter for hele beløpet kunden betaler.

Hva er rett?
 

Pong

Jeg selger sʇɥƃıluʍop :)
Det er kunden som betaler MVA. Du har fått som oppgave av staten å innkrevet den. Det som kunder betaler av MVA til deg, minus det du har betalt dine leverandører (og evt. til Toll) sender du videre.
Det er det som er mitt utgangspunkt ihvertfall.

Jeg ville trodd - som deg - at det er forsvarlig å se det slik at når kunden betaler et beløp på 110 kroner, og PayPal tar 10 kroner, så har kunden betalt deg 100 kroner inkl mva og utover det 10 kroner uten mva (som går til PayPal).

Men dette må du snakke om med en regnskapsfører.
 

SQL

New Member
Det er nok rett det vi tror. For en skal jo betale mva. av det en omsetter for, og avgiften hos paypal omsetter jeg jo ikke for, de pengene ser jeg aldri noe til. Jeg slipper vel og å føre utgifter for den delen paypal tar, for dette er det kunden som betaler til paypal for å få gjennomføre betalingen, ikke jeg.
 

jonasb

Medlem
SQL: Du betaler gebyrer til Paypal for å motta penger gjennom deres tjeneste. Det vil si at gebyrene er en kostnad. Kunden betaler direkte til deg, du ser innbetalingen på oversikten fra Paypal. Du skal betale MVA for all salgsinntekt.


Eksempel: Jeg selger én måned for 1000kr totalt, si 50kr av dette er gebyrer.

Mitt faktureringsprogram legger til MVA automatisk på salgsinntekter, jeg vet ikke hva du bruker, men jeg antar at det har denne funksjonen. Ellers blir du nødt å føre mva manuelt.

Jeg har en laget følgende kontor:
1910 Paypal
3010 Salgsinntekt, nettbutikk (denne kontoen er lagt inn MVA-kode på så regnskapsprogrammet fører automatisk mva)
7780 Gebyrer Paypal

Tilbake til eksempelet.

Bokføre salgsinntekt:

KREDIT 3010 1000kr
DEBET 1910 1000kr

Bokføre gebyrene jeg betaler:

KREDIT 1910 50kr
DEBET 7780 50kr

Det vil si jeg bilagsfører ett bilag (økonomisk rapport fra Paypal) som inkluderer både innbetalinger og gebyr (dvs begge transaksjonene ovenfor)

Da vil balanse vise 950kr på konto 1910.

Overføringer til norsk konto er kostnadsfritt, derfor bokfører jeg det på følgende måte:

KREDIT 1910 950kr
DEBIT 1920 950kr

Du har rett som du sier, hadde du solgt for 10 000 kr skal du betale 2500 kr i MVA :)
De 300kr du betaler i gebyrer trekkes av resultatet ditt.
 
Sist redigert:

SQL

New Member
Jeg betaler ikke til paypal? Paypal tar jo pengene de vil ha og gir meg resten?

Jeg bruker mye betaling over sms for nedlastinger. Der betaler en kunde gjennom operatøren (Telenor, Netcom el.) og operatøren tar sin andel og betaler resten ut til meg. Der skal en visstnok ikke bry seg om alle fortjenestesplittene, det tar operatørene seg av.

Begge deler går jo ut på det samme, kunde betaler til -> operatør/paypal -> operatør/paypal tar sin andel -> resten kommer til meg.

Jeg vet sikkert at en ikke skal bry seg om gebyrene/splittene med sms-tjenester, og jeg ser heller ingen forskjell på dette og paypal.
Det paypal får av betalinger er det jo ikke jeg som gir dem, de tar jo dette før pengene kommer til meg, på samme måte operatørene gjør det.

Staten skal jo ha mva. av det en omsetter for, men penger en aldri har hatt er ikke penger en har omsatt for.

Hadde paypal i etterkant krevd inn pengene så må en gjøre det slik du sier, men pengene de trekker fra før jeg får dem har jeg jo ikke omsatt for? Isåfall lurer jeg på hva som menes med "omsetning", har selv alltid trodd at det var penger en har fått inn.
 
Topp