Kjapp og trygg hosting for Wordpress

Revisjonsplikten fjernes for små aksjeselskap

Tonny Kluften

Administrator
Kun hvis alle de tre partiene stemmer det samme for en sak. Hvis AP vil banke gjennom en sak som SV og SP er uenige i så kan AP sanke stemmer fra alle andre partier på Stortinget, og på denne måten få flertall i Stortinget for saken.

Det som er spørsmålet her er om det har skjedd i denne saken, og i tilfelle, hvorfor ble det ikke regjeringskrise?

Men atomet, du har rett :)
 

sta

Medlem
Yeah, en ting er å ha 100.000 stående på konto til enhver tid, det må jo selvsagt skrapes sammen først, men deretter får man jo faktisk tilogmed litt renter på det, så det er egentlig ikke så galt.

Du er ikke pliktig til å ha aksjekapitalen stående på konto til enhver tid, du kan gjerne bruke av denne. Du er pliktig å til enhver tid ha en aksjekapital som er forsvarlig ifht. den aktiviteten selskapet driver.

Å tro at revisjon i noen signifikant grad bidrar til mindre økonomisk kriminalitet er i beste fall naivt. Det er på ingen måte noe problem å sminke et regnskap slik at revisor ikke oppdager snusk, til det er kontrollen de foretar alt for tilfeldig og lite grundig. Det er klart at Økokrim og revisorforeningen vil mene noe annet.
 

TorsteinO

Art Director & grunder
Sikker på det der sta?

Aksjekapital - Wikipedia
I alminnelige aksjeselskaper må aksjekapitalen til enhver tid være på minst kr 100 000, mens kravet for allmennaksjeselskaper er kr 1 million.

Selvsagt - om jeg har dette i eiendeler så er det jo en annen sak, men dette vil jo ofte være mye vanskeligere å vurdere verdimessig i regnskap osv. Men i bunn og grunn - du må til enhver tid kunne hoste opp 100k i penger og/eller eiendeler.
 

HPF

Medlem
Dette var virkelig på tide, men innslagsgrensen på omsetningen burde kanskje ha vært noe høyere, f.eks. 10 millioner.
5 millioner er en fin-fin begynnelse. e24 skriver at det gir en samlet besparelse på 1,5-2 milliarder for småbedriftene. Revisorene på sin side er bekymret for at det vil gi flere økonomiske lovbrudd:rolleyes:

Problemet framover blir nok at denne grensen ikke blir regulert og at den om noen år vil være latterlig lav omtrent som med 200 kr. grensen ved import fra utlandet.
Gjerne for meg, jeg bor 13 km fra Svinesund og gjennomsnittsordren er på under kr. 1000. Kan jeg flytte lageret 2-3 mil lenger øst og selge momsfritt til norske forbrukere så takker jeg ikke nei til det. Vekten er som oftest under 1 kg så frakten blir ikke så mye dyrere heller.
 

sta

Medlem
Men i bunn og grunn - du må til enhver tid kunne hoste opp 100k i penger og/eller eiendeler.

Det er på ingen måte min erfaring. Hvis mer enn halvparten av egenkapitalen er tapt skal styret iverksette tiltak for å rette opp dette og revisor vil også bemerke at deler av egenkapitalen er tapt, i sin revidering. Ut over dette får det ingen konsekvenser for bedriften, så lenge du ikke driver på kreditors regning og risiko. Det er ikke slik at staten kommer og legger ned bedriften fordi du ikke kan hoste opp 100.000kr.
 

hansson

Langveisfarende
Skrev en liten sak om dette tidligere i dag: Julegave med bismak | Frilansinfo.no | Informasjonsportalen for kreative frilansere |

Husk på at det koster penger å opprette og drive et AS, man må ha en egen bedriftskonto som koster noen tusenlapper, man må betale arbeidsgiveravgift hvis man vil ansette seg selv, og man får høyere utgifter til regnskapsføring pga. at det er mer omfattende krav for rapportering for AS enn for ENK. Så av de 15-20 000 som spares forsvinner en del ut i utgifter igjen. Men bevares, det er et positivt skritt fra regjeringen som jeg håper de følger opp med nedsatt krav til kapital og bedre vilkår for ENK også.
 

Thomas Pedersen

Pornogründer
Blir en del mindre oppdrag for revisorer rundt omkring da. Det er vel revisorene som i bunn og grunn blir taperne her. Ihvertfall til å begynne med. Ser for meg en del arbeidsledige revisorer i 2011. 130 tusen bedrifter?
 

zapotek

Medlem
Jepp, flere at de revisorfirmaene som idag stort sett har småkunder kommer nok til å sikte seg inn på å ta vanlige regnskapsjobber istedenfor. Større konkurranse = lavere priser. Fint for oss :)
 

hansson

Langveisfarende
Hva med NUF? Samme rapportering som AS eller som ENK?

NUF regnskapsføres mer lignende AS enn ENK. Dvs. at årsoppgjøret for et NUF er det samme som for et AS, og næringsoppgave-typen som brukes er lik. Nå har verken NUF eller mindre AS revisjonsplikt, så da er det bare kapitalen som skiller disse to selskapstypene. Når man vet at man ikke får banklån eller kreditter hos leverandører hvis man har NUF (ihvertfall vanskeligere enn for AS) så smuldrer fordelene med NUF i forhold til AS.
 
Sist redigert:

Jon

Medlem
5 mill grensen synes jeg høres ok ut. En bedrift over det bør ha det og har råd til det.

Dette er faktisk så hyggelig at jeg skal love å lese partiprogrammet til sp seriøst ved neste valg.. Er småbedriftene vår generasjons "bønder"? Det er mange som kommer med store ord, men hvilket parti gjør faktisk noe for grunderbedrifter? Og ikke minst, så er de i posisjon til å faktisk gjennomføre noe...
 
Topp