Terje E.

Bambus eller bomull – hva er best?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Fakta om Bomull og Bambus

Ofte står det hundre prosent bomull i nakkene våre. Men forkjærligheten vår for bomull har konsekvenser for miljø og helse. Ingen annen fiber blir brukt like mye som bomull. Men konvensjonelt dyrket bomull er ikke det beste miljøvalget, da det blir brukt store mengder plantevernmidler og kunstgjødsel på en mark med bomull.

Når bomull gror

Vannområder kan bli forurenset og hele ørkener kan oppstå de stedene hvor det dyrkes bomull. For mye kunstgjødsel kan nemlig sive ned i sjøer og elver og skape problemer for dyr og planter. Dessuten krever bomull forholdsvis mye vann for å kunne vokse, og det er eksempler på at det er utviklet sandørken i tørre områder hvor bomull blir kunstvannet.

Bomullsmarkene er dessuten kjennetegnet ved et høyt forbruk av insektgifter og andre plantevernmidler. En bomullsplante er nemlig svært sårbar overfor insektangrep. På få dager kan en åker miste opp til 70 prosent av avlingen hvis den blir angrepet av bomullsbiller og ikke blir sprøytet med insektmidler.

Lite areal – stort forbruk av sprøytegift

Bomullsproduksjonen utgjør på verdensbasis cirka 2,5 prosent av det samlede landbruksområdet. Men det står til gjengjeld for 25 prosent av det samlede forbruket av insektgifter og 10 prosent av plantevernmiddelforbruket.

På verdensplan har størrelsen av arealbruket ved bomullsproduksjon stort sett vært uendret de siste 80 år. Men utbyttet er i denne perioden tredoblet, noe som antagelig kan tilskrives bruken av plantevernmidler og insektgifter.

Bomullen bryter fram

Det er frøhårene fra de modne blomstene man bruker til bomullsfibrer. Derfor tvinges bomullens blomster ofte til å modne med et hormonmiddel slik at det går raskere. Når bomullskapselen er moden brister den og de hvite bomullsfibrene bryter fram. For å kunne plukke bomullen med maskin drepes planten først med et løvfjerningsmiddel. Deretter blir bomullen plukket, og kjernen blir skilt fra fibrene med en rensemaskin. Prosessen fører til at det dannes bomullsstøv og giftstoffer som kan skade arbeiderne hvis de ikke beskytter seg godt.

Plantevernmidler

Under dyrkingen av plantefibrer dom f.eks. bomull, bruker man ofte plantevernmidler. Plantevernmidler er i sakens natur giftige, siden de er designet til å drepe – om det så er skadedyr, ugress eller sopp. Noen plantevernmidler er helseskadelige for mennesker, og de er mistenkt for å være kreftfremkallende, hormonforstyrrende eller for å kunne senke evnen til å få barn. I naturen kan plantevernmidler gi negativ effekt og ødelegge naturlige økosystemer, forstyrre dyrelivet og forurense overflate- og grunnvann.

Konvensjonell bomullsdyrking ødelegger miljøet

Konvensjonell dyrket bomull – til fare for mennesker og miljø …

• Bomullsdyrking bruker 25 % av verdens insektmidler og mer enn 10 % av alle sprøytemidler (inkludert insektmidler, fungicid, herbicid, løvfjerningsmidler og vekstfremmere).

• I USA er 25 % av alle sprøytemidler tilknyttet bomullsdyrking.

• Det brukes omkring 150 gram kunstgjødsel og sprøytemidler til dyrking av bomull som tilsvarer en T-skjorte.

• 5 av de 9 mest brukte sprøytemidler til bomull er kreftfremkallende (cyanazine, dicofol, naled, propargite og trifluralin).

• I India har 91 % av de mannlige bomullsbøndene som arbeider med sprøytemidler minst 8 timer daglig, helseproblemer.

Bambus – den nye bomullen

Bambus blir mer og mer populært i forbindelse med bekledning, men om den kommer til å overta 1. plassen vil bare framtiden vise. En ting er imidlertid sikkert; det er en meget vanlig plante med noen helt unike egenskaper.

Les også: Bambus – fakta og bruksområder

Bambusens spennende egenskaper

Mennesker bruker bambusfibrer av to vesentlige årsaker.

1. Fordi det som råmateriale/avling er blant de mest bærekraftige ressursene i verden.

2. Fordi det er mykt, vakkert og lekkert som tekstil.

Bambus er dermed framtidens materiale innen flere industrier – fordi det har så mange gode kvaliteter – styrke, mykhet, bærekraft, fleksibilitet, holdbarhet og mye mer.

Utover å være lett og mykt har bambusen en vakker silkeaktig glans, og bambustekstiler er derfor utrolig lekkert mot huden og gir et optimalt velvære.

Bambusfibrene er fylt med bittesmå hull og den kan derfor ta opp mye væte uten å føles våt (opp til 60 % mer enn bomull). En annen bonus er at naturlige antibakterielle elementer i bambusfibrene holder bakterier vekk – selv etter mange ganger i vaskemaskinen. Det gjør materialet superbra til blant annet bleier og håndklær, men også undertøy, sengetøy, nattøy og særlig barneklær er en hit. Bambus har videre den egenskapen at den transporterer svetten vekk fra huden, noe som gjør den godt egnet til sommertøy og sportstøy, og på det markedet vinner fibrene også fram.

Bambusfibrene som brukes til tekstiler er en regenerert cellulosefiber av 100 % ren bambus, og materialet er fullstendig biologisk nedbrytelig. Regenerert betyr omdannet og det som skjer er at bambusen blir mast/nedbrutt til en masse, hvoretter det spinnes tråder ut av denne. Andre kjente regenererte fibrer er f.eks. viskose og rayon.

Les også: Bambus skjærebrett – rengjøring og vedlikehold

Bambusfibrer – Hardføre og raskt voksende

Bambus er den raskest voksende planten i verden – under gunstige forhold vokser den opp til 15 cm om dagen, uten videre pleie. Den er dessuten ekstremt hardfør, krever ingen insektdrepende midler og kan vokse nesten over alt – og gjør det! Størstedelen av bambusproduksjonen foregår i Sørøst-Asia. Planten kan høstes etter bare 3-4 år, hvoretter det raskt kommer nye skudd fra røttene og som nevnt ovenfor vokser den meget raskt. Bambus frigir i tillegg en masse oksygen og tar opp 5 ganger så mye drivhusgasser fra atmosfæren i sammenligning med vanlige trær. Som et siste pluss binder bambusrøttene store mengder vann og hjelper dermed med å holde på f.eks. elvebanker i utsatte områder.

Les også: Bambusgulv er slitesterkt og kan slipes

Bærekraft

Som avling fornyer bambus seg selv – og den ødelegger ikke det omkringliggende miljøet – disse kvalitetene gjør den til et bærekraftig materiale.

Miljøhensyn

I produksjonen kan man ikke snakke om bærekraft – heller om miljøhensyn. Man skal ikke forveksle bærekraft med miljøvennlighet – det er to forskjellige begreper. Som avling er bambus bærekraftig og produksjonen av bambustekstiler er så miljøvennlig som det er mulig nå.

Produksjonsmetoder blir hele tiden utviklet og allerede nå er det funnet metoder for å omdanne bambus til tekstil uten bruk av kjemikalier, det er bare et spørsmål om tid før det er forsket nok på til å brukes kommersielt.

Bamboo Kun – et unikt antibakterielt stoff

Vitenskapsmenn har gjennom tidene undret seg over bambusens hardførhet og at den sjelden angripes av sykdommer. Det har vist seg at bambusen inneholder et stoff kalt «bamboo kun», et unikt antibakterielt stoff som gjør bambusen motstandsdyktig overfor bakterieangrep. Japanske undersøkelser viser at bambusen eliminerte over 70 % av de bakterienestoffene den ble utsatt for under forsøk, selv etter 50X vask. Ikke at det gjør materialet sykdomssikkert, men i f.eks. bleier som barnet har på i flere timer om gangen kan det hjelpe på f.eks. røde prikker som jo som regel forårsakes av bakterier i tiss og avføring.

Men hva med sultne pandaer?

Det er to forskjellige typer bambus man bruker til produksjon av f.eks. tekstiler og til pandamat. Den «industrielle» bambusen vokser høyere oppe og er generelt grovere enn pandabambusen.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *