Terje E.

Barns kjøp av spill til smarttelefon og nettbrett – et problem?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Mange foreldre har mottatt store regninger for kjøp av app og in-app via deres smarttelefon eller nettbrett. Kjøp av app og in-app kan i en rekke tilfeller skje uten inntasting av kode og kjøpene er ikke dekket av en eventuell saldokontroll da de ikke skal betales over telefonregningen.

Kjøp av app og in-app betales typisk med bankkort og er ikke omfattet av saldokontrollen. Det kan derfor bli dyrt hvis du er uoppmerksom på hva som koster penger eller hvis du overlater smarttelefonen eller nettbrettet til et barn.

Nedenfor får du en rekke tips til hvordan du unngår uønskede app og in app-kjøp – og til det du skal gjøre, hvis det går galt.

Hva er en app?
Til smarttelefoner og nettbrettfinnes et utall av programmer, såkalte apps, som du eller barnet din kan kjøpe eller hente gratis i enten App Store eller Google Play. Det kan f.eks. være et spill eller en funksjon.

Hva er et in-app-kjøp?
En rekke apps gir muligheten til å kjøpe funksjoner mens du benytter appen, såkalte in-app-kjøp. Det kan f.eks. være virtuelle gullmynter, smurfebær, våpen, fôr eller ytterligere funksjoner i appen. Slike virtuelle effekter kan koste opp til flere hundre kroner. Vær oppmerksom på at man også i noen spill, som ellers er gratis å laste ned, kan foreta in-app-kjøp.

Hvorfor går det galt?
I både App Store og Google Play er det mulig å foreta kjøp ved hjelp av noen få klikk på skjermen, helt uten å taste inn koden.

I App Store er det som standardinnstilling et 15 minutters kjøpsvindu etter du har tastet inn koden din. Det betyr at det er mulig å foreta ytterligere kjøp uten bruk av kode i 15 minutter etter du har tastet inn koden. Det gjelder imidlertid forskjellige kjøpsvinduer for kjøp av app og in-app-kjøp. Det betyr at hvis du taster inn koden for å kjøpe eller laste ned en app kan det i de følgende 15 minuttene kjøpes ytterligere apper uten bruk av kode, men det kan ikke foretas in-app-kjøp. Likeledes gjelder at hvis du taster inn koden for å foreta et in-app-kjøp kan det i de følgende 15 minuttene foretas ytterligere in-app-kjøp uten bruk av kode, men det kan ikke kjøpes eller lastes ned apper. Et annet problem er at flere ikke er oppmerksomme på at hvis de deler koden tilsvarer det til å dele koden til kredittkortet deres.

I Google Play er standardinnstillingen at man ikke trenger å taste inn en kode før hvert enkelt kjøp.

Tips til å unngå uønskede kjøp

Som forelder har du flere muligheter for å begrense dine barns kjøp av apps og in-app. Det gjelder både på din egen telefon og på barnets telefon.

App Store: Logg av før du gir smarttelefonen eller nettbrettet til barnet ditt.

Kjøp og nedlastninger på App Store krever at du er logget inn med Apple-id`en din. Hvis du sørger for å logge ut av Apple-id`en din før du gir barnet dit smarttelefonen eller nettbrettet kan du unngå uønskede kjøp og nedlastinger.

Løsningen har imidlertid to begrensninger fordi løsningen krever at barnet din ikke kjenner Apple-id`en din og passordet ditt. Og løsningen krever at du husker å logge av hver gang du har kjøpt eller lastet ned noe.

Du kan logge av flere steder fra iPhonen og iPaden. Du kan f.eks. gå til «Innstillinger», velge «iTunes & App Store», trykk på Apple-id`en din og velg «Logg ut».

App Store og Google Play: Passord før kjøp
Du kan endre standardinnstillingene på smarttelefonen slik at koden må tastes inn før apps og in app-kjøp.

Brettspill

Fremfor å la barna sitte alene med spillapper og spill på PC, nettbrett eller telefon, hva med å kjøpe inn noen brettspill eller kortspill av god kvalitet til barna dine? Det er sosialt og engasjerende, lærerikt og morsomt. Brettspill og kortspill er stadig like populært i den digitale tidsalder, og det er en grunn til det. Analoge spill vil alltid være den spilltypen som lager gode sosiale happenings både for barn og voksne.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *