Terje E.

Karbohydrater – trenger vi dem egentlig?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

I prinsippet har ikke mennesker direkte bruk for karbohydrater, utover at de hjelper kroppen med å tilføre cellene glukose som så igjen omdannes til energi og forbrennes. Lyst brød, poteter, pasta og ris er typiske matvarer som inneholder store mengder karbohydrater, som når de spises omdannes til sukker i kroppen.

Hvis man ikke spiser karbohydrater overhodet, vil kroppen selv danne den mengden som er nødvendig for å opprettholde energinivået i cellene, hvilket er så mye som opp til 30 til 40 gram per dag. Disse karbohydratene dannes av fett og proteiner som finnes i den daglige kosten, noe som igjen har gitt opphav til forskjellige dietter gjennom tidene, ikke minst lavkarbodietter.

Les også: Les også: Info om tynnfedme

Lavkarbodiettene er rett og slett en diett basert på ideen om at hvis man kun spiser mat med lite karbohydrater, vil kroppen bruke sitt eget fettlager til å produsere fra, og følgelig går man ned i vekt. Det finnes mengder av informasjon om forskjellige lavkarbodietter og lavkarboretter på blant annet internett, og de aller fleste er tilrettelagt for mindre omlegginger av det ordinære kostholdet. Felles for de fleste av dem, er at det er greit å spise fettholdig mat, bare det er den rette type fett man spiser.

Les også: Vektklubben? Enkelt forklart

For sikkerhets skyld, anbefales det å rådføre seg med en lege før man påbegynner noen som helst diett av noe slag, også lavkarbo, for å forsikre seg om at kroppen kan tåle det. Dessuten kan det være en god ide å kontakte en av de mange diettgruppene som finnes, om ikke annet for å dele erfaringer, og motta gode råd og henvisninger underveis i diettforløpet.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *