Terje E.

Alt om mordersnegler – Iberiasnegler

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Hvorfor bekjemper vi mordersneglene og hvordan kan vi gjøre det? Noen av metodene er innsamling, sneglefeller og sneglegjerder. Eller du kan alliere deg med moskusender, pinnsvin og løpebiller. Les alt om mordersneglen her.

Hvorfor bekjempe mordersnegler?
Hver mordersnegle kan legge opp til 400 egg i løpet av en sesong og særlig på milde og fuktige somre kan det bli til mange voksne snegler. De senere årene har mordersnegler vært et stort problem i mange norske hager, hvor de altetende sneglene har rasert kjøkkenhager og prydplanter.

Utover å være en plage for hageeiere kan mordersneglene også forrykke den naturlige balansen mellom de ville artene i naturen. Mordersneglen er særlig en trussel mot den svarte skogsneglen.

Hvordan kan du skille en mordersnegl fra andre snegler?
Mordersnegler har ikke noe hus. Fargen deres kan variere mye fra oransje til nesten svart. Den mest typiske fargen for de voksne sneglene er rødbrun. De helt unge sneglene er ofte lyse med mørke bånd ned langs siden.

Både voksne og unge mordersnegler kan lett forveksles med både røde og svarte skogsnegler. Men hvis du har mange snegler i hagen er det sannsynligvis mordersnegler. Røde og svarte skogsnegler lever normalt ikke så tett sammen.

Når skal du bekjempe mordersneglene?
Om høsten dør de gamle sneglene. Det er bare de små, unge sneglene som overlever vinteren ved å gjemme seg i komposthauger eller ved å grave ned seg i jorden. Om våren kommer de små sneglene fram, når temperaturen kommer opp på 8-10 grader. Kort tid etter begynner de å legge egg.

Det er mest effektivt å bekjempe de unge mordersneglene så snart de kommer fram om våren, og før de rekker å formere seg og bli til flere snegler.

Les også: Slik avliver du mordersnegler og iberiasnegler

Hvordan kan du forebygge å få mordersnegler i hagen?
Hvis du ikke allerede har mordersnegler i hagen kan du gjøre en del for å forebygge at de invaderer hagen din.
Du kan blant annet:

  • Unngå snegler og egg i nye planter
  • Bruke sneglegjerder
  • Sneglesikker kompost
  • Lage kanter med bar jord

Pass på nye planter til hagen
Du risikerer å få mordersnegler i din hage når du planter nye planter som du har kjøpt eller fått.

Hvis plantene kommer fra et sted det er mordersnegler kan det være småsnegler eller egg i jorden. Se derfor grundig gjennom jorden etter  småsnegler og snegleegg før du planter plantene i hagen. Vask evt. jorden forsiktig av røttene slik at du er sikker på å få fjernet alle snegler og egg.

Sett opp sneglegjerder
Sneglegjerder kan forhindre mordersnegler i å komme inn i hagen. Men da sneglegjerdet koster en del kan det bli dyrt å innhegne hele hagen. I stedet kan du velge å beskytte deler av hagen med sneglegjerder, f.eks. kjøkkenhagen, komposthaugen eller blomsterbedet.

Du kan også selv lage et sneglegjerde. Det kan f.eks. lages av tynne metallremser som du bretter i en vinkel på 45-55 grader slik at det dannes en kant som fra siden ligner et ett-tall. Det lille taket skal være ca. 6 cm og vende mot det stedet hvor sneglene kommer fra.

Gjerdet skal være ca. 30 cm høyt og av det skal 10 cm av gjerdet graves ned i jorden. Idéen med sneglegjerdet er at sneglene ikke kan sno seg opp over taket fordi de da vil henge fritt i luften.

Det er viktig at planter eller gresstrå ikke vokser oppover gjerdet slik at de danner en bro som sneglene kan bruke til å komme over med. Du kan forbedre både et hjemmelaget og et ferdigkjøpt sneglegjerde ved å smøre inn såpe under sneglegjerdets tak.

Et gjerde eller en ring av kobber kan også beskytte plantere. Kobberet har en svak elektrisk ladning som avskrekker sneglene. Kobber er imidlertid temmelig dyrt slik at det egner seg kanskje bare til å beskytte enkelte yndlingsplanter mot snegler.

Bar, tørr jord
Mordersnegler liker ikke å krype over bar og tørr jord. Du kan derfor til en viss grad forebygge snegleproblemer hvis du sørger for at det er bar jord mellom plantene i bedene. Flere eksperter påpeker imidlertid at hvis sneglene virkelig vil så kan de komme over bar og tørr jord.

Metoden har dessuten noen ulemper:

  • Den fungerer ikke i perioder som det regner mye.
  • Den gir en del ekstra lukearbeid i hagen fordi bar jord i bedene gir mer ugress.
  • Den forringer forholdene for sneglenes naturlige fiender – pinnsvin, fugler, padder og løpebiller.

Unngå å vanne hagen med en vannspreder. Det er det bedre å vanne omkring plantene.

Sneglesikker kompost
En åpen komposthaug er et ideelt levested for mordersnegler. Komposten byr både på fuktighet og mat. Sneglene ynder også å legge egg i komposthauger.

Du kan forebygge problemer med mordersnegler i komposten ved å bruke en lukket kompostbeholder. Eller du kan sette opp sneglegjerder omkring komposthaugen. Husk å sjekke at det ikke er mordersnegler innen den innhegnes.

Hvordan bekjemper du mordersnegler i hagen?

Hvis du allerede har fått mordersnegler i hagen er det flere forskjellige metoder du kan bruke til å bekjempe dem. Hvilken metode du skal velge avhenger blant annet av hvor mange snegler det er i hagen.

Du kan bekjempe mordersnegler med følgende metoder:

  • Innsamling og avlivning av snegler.
  • Sneglefeller.
  • Skape gode forhold for de naturlige fiendene.
  • Høner og ender.
  • Nematoder.
  • Sneglegift.

Det er en god idé å koordinere innsatsen med naboene. Hvis du er den eneste som bekjemper mordersnegler hjelper det ikke særlig mye. Det kan fort komme inn nye snegler fra naboene.

Samle inn snegler og egg og avliv dem
Den mest effektive metoden for å bekjempe mordersnegler er å samle inn sneglene og avlive dem. Det beste tidspunktet for innsamlingen er på kvelden i tussmørketnår sneglene kommer fram fra gjemmestedene deres for å lete etter mat.

Du finner typisk sneglene på fuktige steder, f.eks. under plantenes blader, gamle brett, plastsekker o.l.

Du kan avlive sneglene ved å klippe over dem eller hakke dem med en spade. Snittet skal helst legges like bak sneglens hode, da dør den raskt. Du kan også samle sneglene i et spann og helle kokende vann over.

Sørg også for å samle snegleegg. Eggene er runde og hvitaktige og ligger normalt i klumper på 20-30 stk. eller flere. Eggene kan avlives med kokende vann eller ved å knuse dem.

Da sneglenes slim kan være full av bakterie, er det en god idé å bruke hansker eller et redskap, f.eks. en pølsetang til å samle sneglene med.

Fang mordersnegler i en ølfelle
En ølfelle kan gjøre det lettere å fange mordersnegler. Gjærlukten fra ølet lokker sneglene. Husk imidlertid at det er ulovlig å avlive dyr, også snegler, ved drukning, så bruker du en ølfelle skal den være innrettet slik at sneglene bare fanges inn og ikke drukner i ølet.

En ølfelle kan være en fordel om våren når sneglene er små og kan være vanskelige å få øye på. Eller hvis du har en stor eiendom med mange snegler hvor det er svært tidkrevende å samle dem inn.

Plasser ølfellen et fuktig sted i hagen hvor mordersneglene holder til f.eks. under noen busker, i nærheten av kompostbeholderen eller et sted hvor det ligger visne blader eller greiner som sneglene kan gjemme seg under.

Skap gode forhold for mordersneglens naturlige fiender
Voksne mordersnegler er seige, slimete og bitre, så de er det ikke mange dyr som vil spise. Men en del dyr og insekter spiser unge mordersnegler og eggene deres. Det gjelder blant annet pinnsvin, padder, frosker, firfisler, løpebiller, mus og noen fugler.

Hvis du sørger godt for disse dyrene i hagen kan de være dine allierte i kampen mot mordersneglene. La f.eks. et hjørne av hagen være litt vilt og tilgrodd slik at dyrene har et sted de kan være i fred. Det er også fint med en kvistbunt til pinnsvinet.

Du bør aldri hente et pinnsvin ute i naturen da pinnsvin kan ha unger. Dessuten har pinnsvin ofte vanskelig med å falle til ro på nye steder. Hvis pinnsvinet ikke liker hagen din begynner det å vandre omkring på veiene hvor det kan bli overkjørt.

Høner og ender
Å holde høner og ender er en veldig god løsning, særlig hvis du har en stor eiendom med mange mordersnegler. Høner spiser spesielt de små sneglene mens noen typer ender, blant annet moskusender ,spiser mordersnegler i alle størrelser.

Endene vil gjerne vaske sneglene før de spiser dem. Derfor er det er en god idé å ha en hagedam eller en form for vannbasseng i hagen.

Nematoder
Nematoder er mikroskopiske rundormer som lever som parasitt på snegler. Nematodene kan drepe en snegl i løpet av en ukes tid. Du kan kjøpe nematoder mot mordersnegler på gartnerier. Problemet med nematoder er at de angriper alle typer snegler. Derfor bør nematoder bare brukes i hager hvor snegleplagen er stor.

Sneglegift
Det finnes forskjellige giftstoffer mot mordersnegler i handelen. Det virksomme stoffet i disse midlene er jernfosfat.

Sneglegift bør brukes med omtanke og kun hvis problemet med mordersnegler er stort fordi giften også slår i hjel andre snegler. Sneglekorn bør derfor ikke strøs med rund hånd i hagen, men kan f.eks. brukes rundt om nye, små planter slik at de får vokse i fred.

Hvis du legger sneglekorn mellom to fliser som holdes fra hverandre med små steiner el.lign., kan du lage sprekken mellom flisene så smal at snegler med hus, f.eks. vinbergsnegler, ikke kan komme i kontakt med sneglegiften.

Du bør ikke bruke giftstoffet metaldehyd, siden det er giftig for pinnsvin, fugler og små hunder.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *