Terje E.

Lag Ølbrød

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Det har vært tidenes kaldeste desember i Oslo, da må man finne på noe å gjøre så derfor tok jeg med meg fruen til Øl-Torget i Mathallen i Oslo (Les mer om Mathallen her). Fruen er egentlig ikke så glad i øl, men jeg sa at dette måtte vi bare prøv. Her er det ikke bare øl til maten men også øl i maten, kan det bli noe bedre?Nei tenkte jeg, men fruen tenkte annerledes. Det hele endte med at hun dro over til Champagneria i Mathallen mens jeg ble sittene på Øl-Torget. Bestilte meg et par småretter og et par kalde, mens jeg satt der så tenkte jeg, dette må jo bare prøves ut hjemme.

Dagen etter satt jeg med hodet nede i Google for å finne noen gode retter. Og det var ikke akkurat mangel på gode brødoppskrifter. Jeg noterte dette over til kokeboken min i Ipaden og hadde plutselig 4 flere retter å tilbrede.

Min første ølrett, var et ølbrød. Egentlig så er det egentlig å lage et brød på vanlig måte, da jeg regner med at de aller fleste vet hvordan de skal lage brød. Hvis du ikke vet det så kan du gå inn her. Det eneste du må huske på er å tilsette en øl sammen med eggene, da vil du ganske snart ha et fullverdig ølbrød. Og litt mindre vann da såklart.

Det å bruke øl i maten har blit stort på verdensbasis så det finnes flere tusen oppskrifter på internett. Selv har jeg planer om flere retter i 2013 og skal prøve med litt sterkere varianter etterhvert. Er du glad i øl og mat? Ja, så kombiner de da!

Les også: Oppskrift på Ølbrød / ølboller

Her er eksempel på et ølbrød:

Brødtype : Raskhevet surdeigsbrød med øl
Tidsforbruk : 15 minutter til å samle og kna deigen
Hevetid : 3 timer i skål + 1 time på bakeplate
Baketid : 25 minutter ved 200 grader

Ølbrød er et raskhevet surdeigsbrød hvor surdeigen mest av alt har rollen å syrne deigen, da man også bruker en viss mengde gjær. Ølbrød har som navnet antyder en base av øl og det må gjerne være et litt søtt øl, f.eks. en juleøl.

Pølse passer godt til dette her brødet.

Pølse passer godt til dette her brødet.

Ølbrød får en fin delikat lett søtlig smak og får i kraft av surdeigen, en karakteristisk syrlighet som går godt sammen med ølet. Slike brød kan også gjerne ha en kjerner og derfor er det hele korn i, man kan velge selv hva slags korn man vil ha i. 3-, 4-, 5- korns blandinger er fint.

Et ølbrød må gjerne være litt mørkt så man kan bruke litt brent maltmel utelukkende for fargens skyld, det er så små mengder at det ikke har den store innflytelsen på smaken av det ferdige brødet.

Ølbrød er et lett syrlig og sødmefullt brød som blant annet passer godt til pølser.

Total tidsforbruk:   40-minutter
Tidsforbruk:   15 minutter
Baketid:   25 minutter

Men det passer også bra med en god sveitsisk Appenzeller, en lekker Vesterhavs-ost fra Thise eller en klassisk Brie de Meaux

Men det passer også bra med en god sveitsisk Appenzeller, en lekker Vesterhavs-ost fra Thise eller en klassisk Brie de Meaux

Ingredienser:

  •     3 dl søtt øl, f.eks. juleøl
  •     1 dl vann
  •     1 1/2 dl surdeig
  •     20 gram gjær
  •     2 tsk salt
  •     2 tser rørsukker
  •     100 gram firkorn
  •     150 gram grovt hvetemel
  •     600 gram hvetemel
  •     5-10 gram brent maltmel (brukes kun for å farge brødet, så det kan utelades)

Veiledning:

oelbroed-med-appenzeller-brie-vesterhavsost

– Start med å blande øl, vann, gjær, salt og sukker og tilsett så kornblandingen.

– Etter man har rørt sammen væske og korn tilsettes mel og deigen røres godt sammen.

– Kna deigen i ca. 10 minutter, form den til en kule og sett den tilbake i bollen og dekk den til.

– La deigen heve i 3 timer og slå den så ned igjen.

– Form brødet til enten et helt brød eller boller på en bakeplate og la deigen heve ytterligere i en time.

– Pensle brødet med vann og dryss litt hvetemel over og hvis du har, litt spelt eller byggflak.

– Sett brødet i en forvarmet ovn på 200 grader i 25 minutter.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *