Terje E.

Opplev Færøyene med en fiskestang

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Det er en helt spesiell opplevelse å dra på fisketur på Færøyene. Å være isolert midt i den vakre naturen, kun konsentrert om fiskestangas bevegelser ved en sjø, bekk, kyst eller ute på havet. Og det er ingenting som å smake på fisken du selv har fanget i det rene færøyske vannet.

Fiskeartene i sjøer og elver på Færøyene er bekkørreter, sjøørret og laks. Flere steder finnes alle typer fisk på en gang. Laksen på Færøyene blir ikke stor, men du kan til gjengjeld ta alt over 30 cm med deg hjem. Sjøørret og laks kan også fanges ved kystene samt torsk, sei og rødtorsk. Og tar du en tur til sjøs er torsk, kolje og sei nærmest  garantert uansett årstiden. Lange er ikke uvanlig, men det er selvsagt kveita som er den edleste. Den er Nord-Atlanterhavets største flatfisk og kan komme helt opp i 100 kg. Høysesongen for kveite er i slutten av mai og juni.

Les også: Færøyene – gourmetens spiskammer

For de veldig eventyrlystne er håbrannfiskeri blitt en yndet sport. Det begynte med at en fisker viste fram fangsten sin i en stor avis og dermed var denne nye sporten en realitet. Siden har det vært avholdt konkurranser om å fange den største håbrannen ved øyene.

De interessante vannene og elvene for ørretfiskere ligger på Streymoy, Eysturoy, Vágoy og Sandoy. Norðoyggjar, Suðuroy og de mindre øyene har lite av interesse, imidlertid finnes det gode utsikter for sjøørretfiskeri på Suðuroy. De mest kjente ørretsjøene er Ley­nar­vatn på Streymoy og Sandsvatn på Sandoy. I begge sjøer er det gode fangstmuligheter for alle typer ørret og lakser. Men det sverges også til Saksun på Streymoy og de avsides beliggende sjøene på Vágoy: Fjallavatn og Hvilvtkinnavatn ligger i et svært vakkert avsides område.

Fangstmetodene minner om de norske metodene så man kan bruke sitt eget utstyr til kystfiske. Ved sjøer og elver blir mindre utstyr brukt. Fluestengene er typisk små en-hånds-stenger. Ørretene blir fanget med flue, spinner, blinker eller agn. Agnet er ofte reker eller mark, men enkelte har også med hell forsøkt seg med vår-fluelarver. Fluene er typisk våtfluer i størrelsene 10-14.
Laksefiske er en vitenskap for seg og praktiseres både ved kystene og i de større sjøene. Fjordene og strendene på Streymoy og Eysturoy er yndede plasser, men også Sandklokke på Sandoy er kjent. Fiskeri i elver og elver er tillatt fra 1. mai til 31. august. Fiskekort kan kjøpes på noen av de lokale turistkontoren, hvor du også kan få folderen Sportfiskeri. Alt i alt er fiskekortene billige i forhold til i andre land. Les mer på www.sportsfiskeri.fo, hvor du blant annet finner en oversikt over gode fiskeplasser ved sjøer, bekker og kyst på Færøyene samt tips til teknikk og valg av utstyr.

Les også: Færøyene – et av verdens mest innbydende reisemål

Egentlig er det fra havet du best opplever den særpregede færøyske naturen med de himmelhøye fuglefjellene og klippene. Når du seiler mellom øyene og ut til fiskeplassen får du en opplevelse som har røtter fra gammel tid. I århundrede ga den færøyske båten færøyinger mat på borde, og det gjør den fortsatt. Det foregår som det alltid har gjort – med snøre eller fiskestang. Det kalles útróður (utroing), selv om alle båter i dag er motorbåter. Det er mange muligheter og båtene er veldig forskjellige – den restaurert skonnerten Norðlýsið, det istandsatt seilskipet Dragin, tradisjonelle færøyske trebåter eller moderne glassfiberbåter.
Havfisket er utfordrende for fisker og skipper. På grunn av den sterke og uberegnelige strømmen imellom øyene anbefales det alltid å leie båt med besetning. Lokalkunnskap er et must – også med hensyn til de gode fiskeplassene, dem er det bare noen få færøyinger som kjenner. I flere av båtene er det mulig å leie fiskeutstyr.

Les også: Færøyene – verdens mest uspolerte øy

Et besøk på turistkontoret forut for fisketuren er viktig da man alltid bør orientere seg om værforhold og geografi før man reiser avsted. Gi også alltid beskjed fordi tåken på Færøyene kan komme plutselig.

Ved innreise til Færøyene stilles det ikke lengre krav om veterinærattest for gjennomført vask og desinfeksjon av brukt sportsfiskeutstyr. Det er i stedet den enkelte brukeren som må sørge for at utstyret er grundig rengjort, tørt og smittefritt.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *