Terje E.

Sett ekstra pris på toalettet ditt i dag

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Neste gang du sitter på din pene, rene og velfungerende toalett så gi det en takknemlig tanke.

Kunne du forestille deg ikke å ha adgang til et toalett? Og kunne du forestille deg ikke å ha mulighet for privatliv omkring deg når du letter tarmen? Nei, vel?

Slik er det for 2,5 milliarder mennesker her i verden. De må sette seg ett eller annet sted på bar jord uten mulighet for privatliv omkring noe av det mest intime man kan foreta seg.

Det setter FN fokus på den 19. november, da det er World Toilet Day.

Men nettopp fordi vi har så privilegerte toalettforhold her i Norge er det ekstra paradoksalt at så mange lider av forstoppelse.

Hundretusenvis av nordmenn lider av forstoppelse. Det er det flere gode forklaringer på. Den primære er at altfor mange ikke går på toalettet når trangen melder seg. De holder det inne.

Gå på toalettet
Det aller vigtigste rådet er altså å gå på toalettet så snart trangen melder seg. Man skal ikke gjemme det til bedre tider.
Hvis man gjør det til en vane å holde seg inntil man kommer hjem på sitt eget toalett så ender det med at signalet helt uteblir. Og så får man fryktelig vondt i magen og blir oppblåst, og det ender med at tarmfunksjoner forringes.

Det er dessverre også mange som ikke bare kan gå på toalettet når de må, f.eks. kassadamer eller sjåfører. De må vente på en pause. Og det er ikke sunt. De ender med en hemmet tykktarmsfunksjon og er mer eller mindre forstoppet konstant.

Les også: Toalettbilder

Vi skal spise annerledes og bevege oss mer
Det handler imidlertid ikke bare om å kunne gå på toalettet når trangen melder seg. Det handler i høy grad også om hva vi putter inn i den ene enden, det som skal ut i den annen.

Hvis man vil ha en sunn tarmfunksjon så er den alfa og omega å kutte ned på fettet, spise mye grønt, drikke vann – og gjerne en liten smule alkohol. Mange av oss for stillesittende arbeid. Da er det nødvendig å kompensere med mosjon i fritiden, for det krever bevegelse å ha en god tarmfunksjon.

Og så gjelder det å finne den rette toalettstillingen
Sist men ikke minst, så handler det også om hvordan man sitter, når man først sitter på toalettet.

Gor det første er toalettene våre generelt altfor høye. Utgangspunktet er faktisk at squatting, hvor man nærmest sitter på huk, er den beste og mest naturlige posisjonen å kvitte seg med avføringen. Det gir den beste vinklingen av endetarmen i forhold til tykktarmen. Samtidig klemmes beina opp mot magen, noe som setter ekstra fart i avføringen.

Slik kommer vi nok neppe til å sitte på norske toaletter, men:

Hvis man er spesielt liten kan det være en god idé å sette en skammel foran toalettet slik at beina kommer høyere opp.

Og hvis det hjelper å ha fokus på noe annet, f.eks. en ukeblad eller en bok, så er det også fint.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *