Terje E.

Slik fungerer solceller – 10 gode råd

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Slik fungerer solceller

Solceller omdanner lys til strøm. I en solcelle omdannes lysets stråling til elektrisitet. Når solens lys rammer solcellen får materialets elektroner tilført energi. Da får vi det vi kaller solenergi.

Les også: Om monokrystallinske, multikrystalinske og amorfe tynnfilm-solceller

Fra sollys til solstrøm
Solceller brukes til å produsere elektrisitet fra solens lys. Det er selve lyset som aktiverer solcellen og ikke solstrålene, derfor produseres det i et viss omfang også strøm når det er overskyet. Solceller produserer likestrøm, styrken på strømmen avhenger av solcellemodulens størrelse og den intensiteten som sollyset har.

Elektroner beveger seg i èn retning
Selve solcellen er en halvleder av grunnstoffet silisium (akkurat som i en datachip). I en halvleder kan den elektriske strømmen bare gå den ene veien. Så når materialets elektroner får tilført energi, så kan de bare bevege seg i èn retning, og derfor oppfører de seg som ensrettet elektrisk strøm.

Solceller kan utnytte opp til 20 % av energien
Vanlige solceller kan omdanne 9-15 % av sollysets energi til elektrisitet mens de nyeste og beste typene kan utnytte opp til 20 % av den innstrålte energien.

Les også: Solceller formet som taksteiner

Omdannes til vekselstrøm
For at strømmen kan brukes i stikkontakten skal den omdannes til vekselstrøm. Det skjer ved hjelp av en inverter som plasseres inne i huset i nærheten av strømmåleren. Fra inverteren går strømmen ut i husets stikkontakter blandet med strøm fra strømnettet.

Les også: Plassering av solceller

10 gode råd om solceller

Her er det 10 gode råd til valg av solceller:

1) Gå etter et anerkjent kvalitetsmerke
Søk evt. på Google modellbetegnelsen eller produsentnavn på modulene du vurderer å kjøpe, og se om de er nevnt i forbindelse med større prosjekter, og om fabrikken har representasjon i EU.

2) Velg en montør du har tillit til
– og en montør som har erfaring med solceller. Spør etter referanser slik at du selv kan snakke med personer med tilsvarende anlegg.

3) Gå etter minst mulig tap
Solceller taper ytelse med årene, for eksempel 0,6 % i året. De forskjellige firmaene gir garantier. F.eks. 90 % etter 12 år og 20 % etter 25 år.

4) Forlang dataark og dokumentasjon
Sammen med tilbudet bør du forlange å motta et dataark på solceller og inverter, samt dokumentasjon på forventet årlig anleggsproduksjon.

5) Gå etter solcellemoduler med pluss toleranse
– at det evt. er individuelt flashtestet med merkeplate på baksiden av solcellene.

6) Sjekk solcellemodulenes temperaturkoeffisient
Solceller er halvledere og data er ved +25 grader. Solcellens arbeidstemperatur ligger typisk i intervallet 45-80 grader. De beste modulene ligger på 0,3 %, mens de mindre kan ha opp til 0,8 % tap pr. grad over 25 grader. Vær oppmerksom på at svarte solcellemoduler blir varmere enn moduler med lys bakgrunn og lyse rammer.

7) Undersøk virkningsgraden for solceller og inverter
Vær oppmerksom på at virkningsgraden for solceller og inverter blir dårligere ved økt temperatur.

8) Likestrøm liker ikke avstander
Sørg for minst mulig kabellengde mellom solcellemoduler og inverter. En god kabelinstallasjon bør ikke gi et tap på mer enn 1 %. En dårlig kabelinstallasjon kan fort komme opp på 4 %. Veiledende tykkelse av kabel er 4 kvadrat.

9) Ta høyde for skygge på solcellene
Ved skygge bør det være flere serier i hver modul som styres av dioder, så færrest mulige celler kobler ut ved skygge. Som en tommelfingerregel skal anlegget være skyggefritt i tidspunktet 9-17 i sommerhalvåret.

10) Undersøk solcellenes vekt
Undersøk hvor mye solcellene veier og om den ekstra vekten har betydning for takkonstruksjonen din. Kontakt kommunen din og forsikringsselskapet din og hør om de har noen innvendinger i forbindelse med kjøp av et solcelleanlegg.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *