Hyttemann

Slik går du frem for å legge inn vann på hytta

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Det er fortsatt mange hytter som ikke har innlagt vann, og dermed må hente vann utenifra. Dersom hytta er knyttet opp mot det kommunale ledningsnettet er det ikke noe problem å få skaffet innlagt vann, og dette gjør du via kommunen din.

Om du derimot har en hytte som er langt vekk fra det kommunale ledningsnettet blir det fort snakk om veldig mange tusenlapper for å legge rør dit, og selv om det er det beste alternativet er det dessverre urealistisk for mange. Heldigvis finnes det andre måter å få lagt inn vann på hytta på, så det er ingen grunn til å fortvile.

Brønnvann er et godt alternativ til vann fra kommunale rør, og gir et trygt og velsmakende vann. For å få ordnet med brønnvann må man betale profesjonelle, da det faktisk er snakk om og borre opptil hundre meter ned i jorda.

Det er også ganske kostbart å skaffe brønnvann, og man må regne med minst 40 000kr dersom det er litt fjell i jorda mellom hytta og grunnvannet. Ettersom det som oftest er mer enn nok vann til flere hytter i en slik brønn er det ofte mulig å spleise med naboene dersom de også ønsker seg vann på hytta. Hvis du har planer om å selge hytta innen en rimelig tid kan det også hende at verdiøkningen er godt verdt summen du bruker på brønnvannet.

Dersom du har en bekk eller en innsjø i nærheten er det mulig å pumpe vann rett inn i hytta, men kvaliteten på vannet kan være varierende. Man bør alltid skaffe en grundig analyse av vannet og hva det inneholder før man drikker det, og det gjelder i aller høyeste grad på hytta også. Det er også verdt å nevne at snøsmelting kan føre til at det er høyere vannstander på noen tider av året, slik at de får nye bakterier på denne tiden. Det betyr at vannet ikke nødvendigvis er trygt å drikke året rundt selv om man har fått godkjent vannanalysen på én årstid.

Det er flere måter å pumpe vann fra bekk eller innsjø inn i hytta på, og hva du bør velge avhenger av avstanden til vannkilden, hvor tykk lommeboka er, og hvor mye vann man kommer til å bruke. For enkle hytter kan det holde med en vanlig håndpumpe som bare kobles rett til hytteveggen, mens andre heller vil ha elektriske pumper som kan pumpe mer, raskere og har bedre sugeevne.

En annen vannkilde kan være regnvann, og dette er et billigere alternativ som faktisk er det eneste realistiske alternativet mange steder. Det foregår ved at man kobler vannet som faller ned fra takrenna til en cisterne. En cisterne er egentlig bare en stor tank som også filtrerer vannet for deg. Vannet i cisternene er klart til å brukes rett etter at vannet har samlet seg i det, men dette vannet egner seg ikke til å drikkes. For å drikke dette vannet bør man i alle fall koke det først, og helst også rengjøre det med ekstra drikkevannfiltre.





En kommentar til Slik går du frem for å legge inn vann på hytta

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *