Terje E.

Slik kjøper du din første billige bruktbåt – oversiktlig info

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Det er mange som drømmer om å kjøpe seg båt, men synes det blir for dyrt, og er redd for å gå på et bomkjøp. Dessverre er det ofte veldig vanskelig for nybegynnere å sette seg godt nok inn i båtverdier og lignende før man kjøper sin første båt, men det er alltids ting man kan gjøre for å bedre sjansene sine for å få kjøpt en god båt til en fin pris.

Dersom du er helt blank kan det lønne seg å leie inn noen som kan hjelpe deg med å prissette båten. Dette koster gjerne under en tusenlapp, så om det er snakk om båt til mange hundretusen kan dette lønne seg. Denne personen vil da bli med deg på båtvisningen og sjekke alt av motorer og skader på båten, for så å hjelpe deg med å vite om den er verdt det selgeren ønsker for båten. Om du har bekjente som driver med båt kan man eventuelt spørre disse om de kan være med deg på visning, da et ekstra perspektiv og andre synspunkter kan hjelpe deg til å ta riktig avgjørelse.

Les også: Leie båt – helt enkelt

Når man skal kjøpe seg en båt er det første skrittet å finne ut hva den skal brukes til, hvor den skal kjøres og hvor ofte du kommer til å bruke båten. Om du utelukkende vil på dagsturer vil du nemlig kjøpe en helt annen type båt enn om du vil ut på ekspedisjoner som varer i flere uker, og dette er lurt å finne ut av før man begynner å lete etter båter.

Les også: Dette bør man øve på før båtførerprøven

Når du har funnet ut av hva slags type båt du er ute etter kan du ringe den lokale båtklubben og slå av en prat med dem. De pleier å ha god greie på det meste av båter, og kan gi deg personlige tips som er gode å ha i bakhodet når man begynner letingen etter båten. Er du riktig heldig kan de også hjelpe deg med å finne passende båter som er til salgs.

Hver eneste måned legges det ut flere tusen båter for salg, og for øyeblikket er det kjøpers marked. Det betyr at det er helt greit å prute på prisen, og man må ikke være redd for å gå videre om denne båten var for dyr. En båt koster jo rimelig mye penger, så det er viktig å ta seg god tid og finne en som er et godt kjøp. En tommelfingerregel er at man gjerne kan prute mellom 5 og 10 prosent av originalsummen uten problemer.

Når du har funnet en båt du kunne tenke deg å kjøpe er det to ting du bør tenke på, og dette er å sjekke om den er stjålet, og å ordne seg en god kjøpskontrakt. Å sjekke om den er stjålet kan du gjøre på Småbåtsregisteret sine nettsider. Det er mulig at den er stjålet selv om den ikke er i registeret, men da er det ganske umulig for deg å finne ut av det.

En god kontrakt er viktig når man kjøper båt, og det finnes haugevis av standardkontrakter som holder i massevis. Det som er viktig for deg som kjøper er å få med at alle skader og feil på båten skal være inkludert i kontrakten, og at du dermed har rett på erstatning dersom du blir lurt, og båten inneholder mer skader enn du har fått vite.

Les også: Hvordan få råd til drømmebåten?

Slik kjøper du billige bruktbåter

Å kjøpe bruktbåt har flere likheter med å gå inn på aksjemarkedet, da begge krever at man virkelig må vite hva man driver med før man kan få fikset et godt kjøp som kommer til å lønne seg i lengden. For med båter er det nemlig veldig lett å gå på en smell, og det er svært sjeldent å kjøpe en båt som man kan selge for profitt etter noen år, da de blir fort slitt og synker fort i verdi.

Når man først har tenkt å gjøre et godt båtkjøp må man virkelig sette seg godt inn i markedet. Det betyr at man strengt tatt bør følge med på annonser på Finn og andre salgssteder i flere måneder i forveien, helst ennå lengre. Kun da får man virkelig gjort opp en korrekt mening på når en båt selges for mindre enn det den er verdt, og er man ny til båtbransjen er det fort gjort å kjøpe en som virker billig, før man så merker at den ikke var så god eller billig som man trodde.

Høsten er kjøperens beste årstid, da mange ønsker å selge unna båten før de må ta den opp av vannet og finne en lagringsplass for den hele vinteren. Like etter fellesferien er ferdig begynner båtsalget for alvor, og da har man størst sjanse for å finne et veldig godt kjøp. I tillegg er det færre andre kjøpere der ute, noe du kan bruke til den fordel når man skal prute på prisen.

Selve prisen på båten må veldig gjerne prutes på, og å prute ned mellom 5 og 10 % av originalprisen er nesten forventet. Er du flink til å prate for deg og har litt is i magen kan du helt sikkert få den ned ennå mer, spesielt om selgeren har få andre interesserte eller har hast med å bli kvitt båten.

Må du toppe pengene du har så kan du sjekke hva det koster med et forbrukslån, husk bare å betale det ned så fort som mulig, rentene er høye.

Les også: Oljeskift på båtmotoren – enkelt og greit

Om du ikke har så veldig god peiling på båt er det enkleste, og muligens beste tipset å få med seg en som kan mye om båt på visning. Sørg for at dere får tatt en prøvetur slik at denne personen du har med får sett hvordan båten fungerer i praksis.

Motoren er båtens viktigste del, og det er spesielt viktig å finne ut i hvor god stand denne er. En billig båt med dårlig motor kan være mye mindre verdt enn en dyr båt med god motor, så dersom motoren er i dårlig stand bør man holde seg unna med mindre man vet hva man driver med.

Før man kjøper en båt bør man også sjekke undersiden, da riper og ødeleggelser på skroget kan ha mye å si for verdien. Plastpest er et vanlig problem for båter, og er kostbart å fikse, og det er ingenting som er kjedeligere enn å måtte koste på såpass mye penger for noe så kjedelig som dette.

Så selv om det er kjøperens marked innenfor båter er det ikke bare å velge den første og beste man kommer over. Det er mye bedre å ta seg god tid, spesielt om man kjøper på høsten eller vinteren, da man uansett ikke kan bruke den før til våren igjen.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *