Terje E.

Smørbrødskake, både morsomt og godt

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Smørbrødskake er en relativt ukjent rett i Norge, men i naboland som Danmark, Sverige og Island, har den lenge vært et fast innslag på matbordet. Da fortrinnsvis på enten lunsj- eller koldtbordet.

En smørbrødskake er, som navnet tilsier, simpelthen bare en slags «kake», laget av smørbrød, med forskjellige varianter av pålegg. For eksempel lager man en bunn av en eller annen form for lyst brød som loff, hvoretter man kanskje smører på et godt lag med smør eller margarin, kanskje noe salat, og så et nytt lag med brød, før man igjen kommer pålegg på. Reker og egg passer fint med majonesen fra forrige lag, før man igjen legger et lag med brød på. Avslutningsvis tilskjæres det hele på en slik måte at det inntar fasong av en ordinær kake, og man pynter den på samme måte, bare med forskjellige pålegg som passer til selve smørbrødkakens innhold.

Som nevnt er egg og reker, eller sjømat generelt, en variant, men det er ingenting i veien for å bruke grovere brødtyper også, med for eksempel karbonader og stekt løk som fyll. Eller man kan lage dem med omeletter eller ost i.

Det mest vanlige er å lage to av hver slags, det vil si, to med sjømat, to med ost og to med kjøttpålegg, og da gjerne en med lyst brød, og en med mørkt brød. Innholdet er det samme i begge.

Enkelte smørbrødskaker kan også tilberedes med tanke på oppvarming, og mange baker også spesielle runde brød, med passende størrelse til å lage smørbrødskaker av. Likeledes kan man hos enkelte slaktere få pålegg spesielt beregnet til dette, eksempelvis store runde stykker med skinke og annet kjøttpålegg.

Ønsker man å lage sine egne varianter er det slett ingen heksekunst, da det teoretisk er like enkelt som å smøre en sandwich, bare større.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *