Terje E.

Test: Bornholm eller Skagen? Alt du trenger å vite

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Bornholm og Skagen har i årevis vært populære feriemål for den danske befolkningen, men hva skal dere velge i sommer? Få noen anbefalinger her, denne artiklen gjør det forhåpentligvis lettere å velge mellom Bornholm og Skagen. Eller dere blir så inspirert at dere besøker begge steder.

Tartar på Ruths Hotel eller røkte sild i Nexø? Gåtur på klippene eller på Grenen? Hvert år finner vel 1 million turister veien til Skagen på toppen av Danmark, mens knapt 600.000 tar ferien på solskinnsøya Bornholm.

Helle Mogensen, presseansvarlig hos Destination Bornholm, og Maria Groes Eldh, presse- og prosjektsjef hos Skagens Turistforening, har anbefalt de beste stedene å nyte Bornholm og Skagen, og vi har besøkt stedene for å se om man bør reise nord- eller østpå for å få det beste av den danske feriestemningen.

Beste overnatting

SKAGEN: Marienlund Badepensionat

FORDI: «Man opplever Skagenstemning i skjønne omgivelser. Pensjonatet er et ekte skagenshus plassert i den sjarmerende bydelen Vesterby, liten og intim med fantastisk service.»

Marienlund Badepension gjemmer seg bak nypebusker og bonderoser i den eldste bydelen, Vesterby. Selv om hotellet ikke har den karakteristiske Skagen-gule fargen, lever det opp til alle forestillingene om et ekte Skagenhus med mørkerøde vinduer og dører.

Hotellet har 14 rom og tre stemningsfulle kaffestuer. De hvitmalte treveggene er dekorert med lokal kunst og står i vakker kontrast til de mørke maghonimøblene. Det er en avslappet stemning med et klaver, små sofabord og forskjellige lenestoler. I den ene av de tre stuene serveres det hver morgen dansk frokost på bord kledd med tettrutete duk, dekket med autentisk, musselmalt ramme, og vaser med bonderoser og strå.

I førsteetasjen og i annekset ligger hotellets rom. De er lyse og funksjonelle, men dessverre er den autentiske stemningen fra stuene ikke fulgt helt opp. Etter overnatting på Marienlund gjør rommenes manglende atmosfære imidlertid ikke den store forskjellen. Hotellet er stemningsfylt og intimt, og man sjekker ut med en fredfylt Skagen-følelse.

BORNHOLM: Stammershalle Badehotel

FORDI: «Det gamle kurhotelet som er plassert direkte på den bornholmske klippegrunnen er et klassisk badehotell. Sjarme, nostalgi, historie og unik utsikt får deg til å glemme alt om tid og sted.»

Med utsikt over Østersjøen og det gamle gravstedet med bautaer fra bronsealderen ligger Stammershalle Badehotel helt unikt på Bornholms østkyst. Da man trår inn i det gule, 102 år gamle huset kan man fornemme den avslappede atmosfæren med det samme. De hvitmalte tregulvene og den brunblomstrete sofaen sprer sammen med de ville blomstene på skatollet idyll.

Hotellet har 15 rom splittet i tre kategorier. Noen romslige med dobbeltseng, sofagruppe og et lekkert bad med dobbeltdusj.

Hotellet ble bygget av en tysk kjøpmann i 1911 som gjorde det til en forretning å fly gjester fra Berlin til Bornholm, hvor de kunne puste ut og lade opp kreftene sine. I dag drives hotellet på tredje år av paret Henriette Lassen og Henrik Petersen som gjør deres ypperste for å gjøre Stammershalle til et vennlig sted å bo. Og det lykkes til fulle. Utover den litt trafikkerte kystveien som går like ved hotellet kan man ikke sette fingeren på noe.

VINNER: Stammershalle Badehotel

Fordi det har en fin historie, og stemningen er slik som man forestiller seg den skal være på et badehotell.

Beste naturopplevelse

SKAGEN: Grenen

FORDI: To hav møtes dramatisk ved Grenen, det intense lyset, den høye himmelen, det rike fuglelivet og opplevelsen av å være ved «lands and lands beginning.»

En fot i Kattegat. En fot i Skagerrak. Slik stiller de fleste seg opp når de besøker spissen av Grenen.

Mens solen baker og speiles i vannoverflaten slår bølgene ivrig mot hverandre fra hver sin side og kjemper om plassen på det flate sandstykket som kalles Skagens Odde. Odden kan skifte retning alt etter vind og vær, men peker  som oftest mot øst.

Grenen, som foruten Skagens Odde består av et fredet sanddyneområde, er mildt sagt godt besøkt, og hvis man vil ha en fot i hvert hav kan man risikere å måtte stå i kø. Det er derfor en god idé å komme ca. klokka seks, når skagens turister steller seg til kveldens middag og det er mindre trengsel.

Lyset på Grenen er berømt og mange kunstnere har kommet til Skagen for å male i nettopp dette lyset. Det klare lyset får havet til å funkle og sanden til å lyse. Og det blåser. Den øredøvende vinden gir oss følelsen av å ha mistet hørselen.

BORNHOLM: Vandretur fra Helligdomsklipperne til Gudhjem

FORDI: «Denne kyststrekningene har alt. Klippeskjær i havet, tette buskas og mye mer. Man vandrer tett på kysten og i forskjellige nivå.

En rute, 5 km gåtur, med en guide starter ved Helligdomsklipperne nord for Gudhjem. Klippene hever seg i dag tyve meter over vannets overflate, men en gang gikk vannet opp til klippekanten. Gjennom mange årtusener har klippene blir slipt av vannet, og i takt med at vannstanden har falt, har det etterlatt et høy, bratt klippestrekning.

Helligdomsklipperne er kalt opp etter en hellig kilde. I gamle dager trodde man at kilden hadde en helbredende virkning, og mange har gjennom tideen besøkt kilden på sankthansnatten. Her forteller sagnet at man skulle drikke vannet i kilden av en kneskål fra et spedbarn.

I klippere finnes også «ovner» – grotter inn i klippesidene. Den største er Den Sorte Gryde som går 60 meter inn i klippen. I grotten bor Danmarks største edderkopper som er 10 cm fra bein til bein. Denne grotten ber jeg pent guiden min om å føre meg utenom.

Turen til Gudhjem tar små tre timer og byr på vakre utsikter og spennende natur, men kan virke lang, særlig hvis man har med barn. Man kan også nøye seg med å gå en del av ruten og selv om det er spennende å ha med en guide kan turen godt tas uten. Ruten kan også sees fra vannet, noe som bare tar en halv time. Fra Gudhjem seiler båten MS Tor, og den humoristiske, hvitskjeggete skipperen forteller historier. Siden båten er liten, må man imidlertid være forberedt på en husketur.

VINNER: Grenen

Fordi det er noe helt spesielt å stå med en fot i to hav. Selv om man deler opplevelsen med mange andre.

Beste matopplevelse

SKAGEN: Restaurant De 2 Havene

FORDI: «Det er nok det ypperligste kjøkkenet i Skagen og det lekreste vinkartet med et hav av muligheter, og så er beliggenheten antakeligvis en av Danmarks beste.»

De 2 Havene ligger midt i sanddynene, hvor klipperosen vokser, og like før der Grenen begynner. Restauranten er supplert med en terrasse hvor man før middagen kan nyte et glass champagne og utsikten til havet hvor skip og lystbåter seiler forbi.

Selve restauranten, hvor eieren Henrik Tachau Kristensen som alltid selv er på plass, tar imot, er innredet meget  enkelt i nordisk stil med en blanding av runde og kantete bord, alle kledd med hvite duker. På bordene står salt i  østersskall og glassvaser med siv og lilla småblomster som passer til naturen på den andre siden av vindusruta.

Menyen, som restauranten kaller Cold Climate-meny, er kreert fra nordiske og i høy grad lokale råvarer. Sjøkrepsen har tidligere på dagen kommet inn med en cutter i Skagens Havn, og soppen er plukket i en hgea ikke langt unna Grenen.

Mens middagen nytes varm, sluker man utsikten rått gjennom de store panoramavinduene. 270 graders autentisk natur og utsyn til noen av skagens varemerker. Utover Grenen, som man kan ane bak sanddynene, kan jeg se en gammel bunker i vannkanten og fyrtårnet litt inne i landet som, da mørket fall på, sender et lysglimt mot restauranten hvert femte sekund.

BORNHOLM: Restaurant Kadeau

FORDI: «Det ligger i ytterste sanddynerekke og serverer bornholmsknordisk mat i absolutt Michelin-klasse. Sammen gir det en totalopplevelse, man sent glemmer.»

Jeg triller inn på den lille parkeringsplassen ved enden av grusveien, og forventningene til kveldens middagsopplevelse stiger raskt. For å matche disse omgivelsene skal maten være eminent. Restauranten ligger i sanddynene få meter fra sandstranden, bare atskilte av siv og nypebusker, og har en vakker utsikt over Østersjøen. Det svarte trehuset har skogen i ryggen og store vinduspartier slik at maten og utsikten kan nytes i duett.

En kelner iført hvit skjorte og kaffefarget lærforkle byr meg varmt velkommen og viser meg inn i restauranten. Alle bord er opptatt, og det er ikke et spesielt for i dag. En middagsopplevelse her krever planlegging siden bordene er booket lang tid i forveien, og det er nødvendig med ventelister på ekstra populære kvelder.

Innredningen er enkel og lys, og på bordene står keramikkvaser med lokale blomster. Maten, som med bare få unntak er laget av lokale råvarer, blir servert sammen med en detaljert forklaring som avslører ingredienser, baktanker og smakskombinasjoner. Den 6-rettenes nordiske menyen er bygget opp omkring årstiden, serveringen damper av Bornholm med steintøy og granitt og gir en perfekt finish til en sublim middag.

VINNER: Restaurant Kadeau

Fordi stemningen, den fabelaktige vinen og en fantastisk service fikk opplevelsen til å gå opp i en høyere enhet.

Beste familieopplevelse

SKAGEN: Farm Fun

FORDI: «Det er massevis av god plass til barn og voksne, og det er spesielt barnevennlig fordi barn kan klappe de fleste dyrene.»

Jeg har aldri sett en albinokenguru og har aldri klødd et ekorn på magen. Derfor er jeg spent da jeg besøker Farm Fun, et stort jorde omdannet til dyrepark og lekeland med over 60 forskjellige dyr.

Jeg blir møtt av en grå geit som har hoppet ut av innhegningen sin, men det gjør ikke noe. Dyrene kan gjøre som det passer dem og det samme kan de besøkende. Idé er at lek og dyr skal kombineres, og formalia tas ikke så høytidelig. Overalt i parken står gokarter, som barna setter igjen der det passer dem, og det er akkurat den tankegangen som ligger bak hele Farm Fun.

På gåturen min gjennom parken hilser jeg på nesebjørnene Oline og Ole som spiser egg, miniponnien Bertel, som bare når meg til knærne, og mer enn 75 kaniner. Det står lamaer i en innhegning, men de spytter bare hvis man irriterer dem eller gjør dem redde. Og faktisk er det slett ikke spytt, men oppkast de sender av sted.

Jeg beundrer de hvite albinokenguruene og de søte vaskebjørnene, og jeg får klappet det tamme ekornet, Joey, på magen. Jeg hopper imidlertid over hinderbanen med labyrint og svevebane, men betrakter en familie kjempe seg igjennom med høylytt latter.

BORNHOLM: Skattejakt

FORDI: Det er en super lærerik og artig opplevelse for hele familien. Skattejakten gir adgang til å delta i en øydekkende skattejakt samt gratis entré på utvalgte attraksjoner.

På 1100-tallet bygget tempelridderne rundkirker på Bornholm. De ble plassert i et bestemt geometrisk system som fungerte som skattekart og kunne vise vei til en religiøs skatt. Ingenting er bevist, men slik henger det sammen ifølge forfatteren Erling Haagensen, og med utgangspunkt i denne teorien utspiller jakten seg på Bornholm.

24 poster er fordelt på øya, plakatene skal finnes ved hjelp av kompass og et godt monn nysgjerrighet. Ved hver post er en brikke der det på den ene side er et stykke av et bilde og på den andre siden en tekst. Etter 24 poster kan brikkene samles i et puslespill som viser et bilde og forteller en historie.

Jeg begynner jakten min på Bornholms Middelaldercenter derr den første posten venter. Ved neste post på Gammelborg skal jeg gjennom Ekkodalen og inn i skogen. Plakatene danner en ring av opplevelser og sender meg forbi noen av øyas kjente og ukjente steder som Hammershus, Salomons Kapel, Oluf Høst museum og Lilleborg. På den måten er det en fin måte å få sett mange spennende steder uten at barn eller andre får «museumssyke».

Skattejakten tar mellom to og fem dager, men kan dras ut eller komprimeres slik man ønsker. Uansett måten er det en god og underholdende måte å oppleve Bornholm på.

VINNER: Skattejakt

Fordi det er en original idé og en god måte å kombinere mosjon, natur og historie i barnehøyde.

Beste kunstopplevelse

SKAGEN: Skagens Museum

FORDI: Man kan oppleve noe av det ypperste fra skagensmalersmalerene som formidler skagens sjel gjennom naturen, de ydmyke fiskerfamiliene og de livsglade kunstnerne.

På slutten av 1800-tallet møttes unge kunstnere i Skagen. Inspirert av naturalismen søkte de nye rammer og inspirasjon, noe de fant i Skagen sammen med det famøse lyset, de billige modellene og det gode internasjonale kunstnerselskapet. Og da jeg trår inn i Brøndums Stue, museets første rom, blir denne delen av Skagens historie bekreftet.

I et mørkt rom med tre på både gulv, tak og vegg henger en lang rekke portretter. Michael og Anna Ancher, P.S. Krøyer, Georg Brandes og Pontoppidan henger side om side med Christian den 10. og Alexandrine som også reiste til Skagen og sosialiserte med kunstene.

Utover kunst har museet en fantastisk historisk hage hvor skagenstemningen kommer til sin rett med hvite tremøbler og parasoller. I hagen ligger Hagehuset som nå er kafé, men før har vært brukt av Michael Anker som atelier. skagensmalersmalerne malte både på stranden og i atelier.

Jeg bruker en liten time på museumsbesøket mitt og går derfra med gode historier om de danske skagensmalersmalerne.

BORNHOLM: Bornholms Kunstmuseum

FORDI: Man får en unik kunstopplevelse og et fyldig inntrykk av modernismens gjennombrudd i kunsten med et fasettert bilde av kunstlivet på Bornholm.

Bornholms Kunstmuseum ligger på toppen av Helligdomsklipperne nord for Gudhjem. Den hvite arkitektonisk vakre bygningen huser en permanent samling bestående av kunst og kunsthåndverk som har en spesiell tilknytning til øya.

De kunstnerne som malte på Bornholm i begynnelsen av 1900-tallet er særlig dominerende i utstillingen og forteller en historie om øya som inspirasjon. De kalles bornholmermalerne.

Utover kunstmuseets permanente samling stilles det hvert år ut mellom seks og åtte særutstillinger – ofte i samarbeid med andre museer.

Gjennom museet løper Helligdomskilden, som man først fant i utgravingen til museet, og som man fremdeles ikke har bevis for at virkelig var hellig – uansett er den nå en integrert del av museet.

VINNER: Skagens Museum

Fordi man får et innblikk i et helt spesielt og svært stolt stykke Danmarkshistorie.

Hvordan reise til Danmark?

Jo man tar danskebåten, den hører med til en ekte dansk ferieopplevelse.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *