Webhotell

Webhotell og web hosting – hvordan fungerer det?

Når du har laget web sidene dine ferdig er det på tide å finne seg et godt webhotell hvor sidene kan være. Det er mulig at nettstedet hvor du registrerte domenet i Norge kan ha webhosting for deg, men sjansene er også store for at du finner et godt webhotell et annet sted, i USA eller i Europa. Og skal du registrere .com domene så er det ingen vits i å gjøre det i Norge hvor prisene gjennomgående er høye, bruk amerikansk. Bare pass på at de har de spesifikasjonene du trenger. Hvilket webhotell du velger kan jo ofte styres av økonomi og hvilken effektivitet du forventer.

Men hvis du skal ha full pakke med både hjemmeside og hosting kan du besøke Lykke Media sine hjemmesider

Oppetid

Skal du tjene penger på internett, så bør du starte med å opprette deg en nettside. Her er noen tips for å få deg i gang..

Å ha din egen dedikerte server eller egen VPS er ofte ikke nødvendig hvis man har få nettsteder. Det blir fort for kostbart. Nå skal vi se på hva du skal se etter når du skal velge webhosting og webhotell. Noe av det verste for en som legger jobben sin i et nettsted er hvis siden er nede, man må finne et webhotell som man kan stole på og som har en garanti på oppetid. Mange webhosting-firmaer tilbyr pengene-tilbake-garanti for den tiden siden din er nede. Dette kan være en sikkerhet, men det beste er å finne et webhotell som nesten ikke er nede i det hele tatt. Kvalitetshoteller som Hostgator i USA har en opptid på 99,8% eller mere. Til sammenligning; 99% oppetid betyr faktisk at siden din er nede 87,6 timer i løpet av et år og det er for mye. Så jo høyere prosent, jo bedre. Og har du en side med mye interaktivitet så må du ha mye båndbredde tigjengelig. Dette er sjeldent noe problem på moderne webhoteller.

Mange webhosting-firmaer tilbyr å ta back-up på regulær basis. Det bør du også gjøre selv, men det er en ekstra sikkerhet at også webhotellet tar back-up. Support er et annet aspekt som de fleste webhoteller tar alvorlig, men du har mange som ikke bryr seg så mye med det. God support er alfa og omega så tenk på det når du velger webhosting. Hotellet skal ideelt tilby support døgnet rundt hver dag, det gjør de amerikanske, ikke alle norske. Du kan gjerne teste telefonnummeret de har for å se hvor raskt de svarer. Mange webhosting-firmaer, spesielt i Norge tilbyr veldig liten plass på serveren, utenlandske webhteller er mere realistiske og gir mye bedre avtaler på plass. Bare pass på at du får det du trenger, og du trenger alltid mere enn du tror.

Ikke bare se på prisen, men se på hva du faktisk får for pengene. Noen billige webhoster har billige introduksjonstilbud og prisen øker etterhvert som du trenger mere plass, båndbredde el. lign. Mens andre har en flat pris på alt. Et godt webhotell gjør ting lett for webmasteren ved å ha gode kontrollpaneler, mange ekstra softwarevalg som du kan installere og ellers legger opp alt så det skal bli lettest mulig å bruke. De beste webhotellene får du ved å velge amerikanske webhoteller.

Når du har bestilt webhosting kan du, hvis du allerede har kjøpt et domene, be domeneregistraren peke domenet ditt til det webhotellet du har bestilt. Enkelt og greit. Dette gjelder alle domener, også .no domener.

Shared hosting

Det anbefales å bruke såkalt shared hosting. Det vil si at du leier en liten del av en server. Mange andre webmastere som deg leier også en liten del av den samme serveren, derfor blir det billig.

Når du har funnet et webhotell som du kan stole på er det flere andre aspekter du må de på. La oss ta en titt på hva slags spesifikasjoner man må ha for å bli fornøyd med sin webhosting.

Databaser: Du trenger ofte databaser til å lagre data som fortløpende blir skrevet på siden når du oppdaterer den. WordPressblogger trnger databaser og den typen database som er mest vanlig er MySQL. Sørg for at at du får et webhotell som gir deg ubegrenset adgang til å opprette så mange MySQL databaser du ønsker, ikke gå for webhosting som du må betale akstra for dette.

Support døgnet rundt og alle dager i uka:  de fleste norske webhoteller gir ikke dette, men amerikanske webhoster gir deg det. I USA er konkurransen så stor at de ikke har råd til å gi begrenset support. Antageligvis vil du ikke behøve mye support, men hvis du skulle få bruk for det er det veldig dumt om du ikke får kontakt fort.

Epost med gratis ekstra software: Du skal ikke behøve å betale ekstra for å opprette mange epostkontoer. Det skal være gratis å opprette så mange du ønsker. i tillegg skal et godt webhotell gi deg gratis videresending, spam beskyttelse og en mulighet for å lese eposten din på en internettkafe eller lignende. Webhoster som ikke gir deg dette kan du styre unna.

Add-on domener og sub-domener: Du skal helst kunne ha mange domener på serveren du leier, ikke bare et domene slik det er vanlig i Norge. Velg et webhotell med cPanel og mulighet for addon domener så kan du starte flere nettsteder senere uten å betale mere for webhotell.

Lagringskapasitet: Dette er viktig. Velg en webhosting som gir deg noen Gb med lagring. Mindre enn det er for lite når du skal laste opp mange bilder m.m.

I tillegg til alle disse tingene som er nevt anbefales det ofte å ikke velge den aller billigste webhostingen, men tenke mest på spesifikasjoner. Webhosting i USA koster fra $5 – $10 i måneden og for den prisen får du et veldig bra webhotell med alt du trenger til å utvide langt inn i fremtiden. Kjøper du plass på de norske webhotellene som koster 10 kroner pr. mnd. så får du det du betaler for, ingenting annet. Bra shared hosting koster fra 70 kroner månenden, lengre ned i pris bør du ikke gå. Syns du 70/mnd er dyrt? Det tilsvarer 4 brød eller 6 liter melk eller evt. en bussbillett fra Drøbak til Oslo. Hvis du er seriøs med websiden din bør du spandere såpass.

Webforumet.no anbefaler å bruke webhoteller som har tilleggservicen Fantastico. Fantastico lar deg installere forskjellige programmer og script ved hjelp av kun to-tre klikk. Du sparer deg altså for den jobben det er å lære seg å installere de programmene du trenger til websiden din. Noen av programmene som har automatisk installasjone er WordPress, Joomla, Drupal, Mambo, phpBB, SMFZen Cart, Coppermine Photo Gallery og mange mange flere. Kort sagt, alt du trenger for å drive en profesjonell webside.

Fullstendig liste over noen programmer som kan installeres automatisk med Fantastico:

Blogger:
WordPress, b2evolution, Nucleus

Innholdskontroll:
Drupal, Geeklog, Joomla, Mambo Open Source, PHP-Nuke, phpWCMS, phpWebSite, Post-Nuke, Siteframe, TYPO3, Xoops

Kundesupportprogrammer:
Crafty Syntax Live Help, Help Center Live, osTicket, PerlDesk, PHP Support Tickets, Support Logic Helpdesk, Support Services Manager

Forumer:
phpBB2, SMF

E-handel:
CubeCart, OS Commerce, Zen Cart

F.A.Q. script:
FAQMasterFlex

Webhotell script:
AccountLab Plus, phpCOIN

Bildegallerier:
4Images Gallery, Coppermine Photo Gallery, Gallery

Mailing Lister:
PHPlist

Undersøkelser:
Advanced Poll, phpESP, LimeSurvey

Prosjektstyring:
dotProject, PHProjekt

Nettsted-byggere:
Soholaunch Pro Edition, Templates Express

Wiki
TikiWiki, PhpWiki

Andre script:
Dew-NewPHPLinks, Moodle, Noahs Classifieds, Open-Realty, phpAdsNew, PHPauction, phpFormGenerator, WebCalendar