Ulemper vs fordeler med å være selvstendig næringsdrivende

Category: Selvstendig næringsdrivende 1 919 6

Jeg fant en artikkel på guerrillafreelancing.com som lister opp 15 bakdeler med det å være selvstendig næringsdrivende.  Personlig er jeg alltid mere opptatt av å se på fordelene med å være selvstendig næringsdrivende. Man kan grave seg ned i bakdeler og dø en stille død som selvstendig næringsdrivende hvis man ikke fokuserer på fordelene, og det er tonnevis med fordeler, mange flere enn det er bakdeler. Derfor går jeg gjennom listen med bakdeler her og presenterer positive motargumenter.

Bakdel 1:

Du kan ikke stole på at inntekten din er stabil når du er selvstendig næringsdrivende. Den ene måneden tjener du titusenvis av kroner, den neste ingenting.

Fordel:

For det første.  Du kan tjene titusenvis av kroner den ene måneden. Den neste måneden kan du dra på ferie.
For det andre. Hvis du har funnet deg en oppegående syssel er det ikke sant at inntekten er så ustabil.

Bakdel 2:

Mindre tid til å være sammen med familien fordi du må gjøre 10 jobber (salg, regnskap, møter osv)

Fordel:

Mere tid til å være sammen med familien når det passer deg. Du behøver ikke å binde opp tiden 0900-1700. Du kan hente poden i barnehagen kl 1500 om du vil uten at sjefen puster deg i nakken, så kan du lage middag og se Star Trek sammen med poden mens dere spiser. Når poden er i seng kan du ta regnskapet.

Bakdel 3:

Bruke mere tid på å finne arbeid istedenfor faktisk å utføre arbeidet.

Fordel:

Å finne arbeid er en del av arbeidet og det man utfører av arbeid for kunde finansierer lønnen din den tiden det tar å finne arbeid.

Bakdel 4:

Du har ikke muligheten til «å spille ball» med og bli inspirert av medarbeidere fordi du, 9 av 10 ganger, sitter alene på hjemme og jobber.

Fordel:

Du får ofte et større nettverk ved å være selvstendig næringsdrivende enn å være arbeidstaker. Du får mange flere mennesker å «spille ball» med. Du blir «tvunget» til å hente nye impulser utenifra.

Bakdel 5:

Det kan være veldig distraherende å jobbe hjemme. Bråk fra barn, ektefelle som planlegger helgen, lyd fra tv osv.

Fordel:

Du kan jobbe i fred i omgivelser du trives i når andre ikke er hjemme.
Og hvem sier at en selvstendig næringsdrivende må jobbe hjemme? En kontorplass, gjerne i et fellesskap behøver ikke koste all verden.

Bakdel 6:

Andre folk tar deg ikke seriøst fordi du ikke har en 9-5 jobb.

Fordel:

Andre folk sladrer ikke om at du gjør det bra eller dårlig i jobben din, simpelthen fordi de ikke skjønner hva du jobber med. Du har ikke kolleger som er sjalu fordi du fikk forfremmelse.

Bakdel 7:

Du må sette dine egne tidsfrister selv om du ikke har lyst akkurat da. Og gjør du ikke det havner du i bakleksa og blir ikke ferdig med oppgavene dine.

Fordel:

Du kan sette dine egne tidsfrister stort sett akkurat som det passer deg og slik at du blir ferdig i god tid.

Bakdel 8:

Du har ikke rett på sykepenger fra første dag du er syk.

Fordel:

Ehh… her må jeg innrømme at selvstendig næringsdrivende ikke har så gode betingelser.
Les mere:
http://www.nav.no/page?id=672
http://www.bedin.no/CWObjekter/Etablerer_kap9.shtml
http://www.bedin.no/php/d_emneside/cf/hApp_101/hPKey_2273/hParent_0/hDKey_1

Bakdel 9:

Pensjon. Du har ikke en arbeidsgiver som betaler inn penger slik at du leve anstendig som pensjonist.

Fordel:

Tja.. du kan ihvertfall sette av så mye penger du ønsker (ikke noen klar fordel altså).
Se http://www.bedin.no/php/d_faqdetalj/cf/hApp_401/hPKey_81/hDKey_1.
Se også info på http://www.nordea.no/Bedrift/Pensjon%2Bog%2Bliv/R%C3%A5d%2Bom%2Bpensjon%2Bog%2Bliv/Selvstendig%2Bn%C3%A6ringsdrivende/942502.html
(Dette er ikke reklame for Nordea, personlig liker jeg ikke Nordea)

Bakdel 10:

Det er så mange selvstendig næringsdrivende som konkurrerer om de samme kundene. Derfor må du ha jobbene klare før du starter opp. I tillegg så må du ha gode kontakter som gir deg gode skussmål.

Fordel:

Du finner selv din egen nisje som du blir god på. Og som en gulrot til å jobbe bedre og levere bedre så vil kontaktene dine gi deg gode skussmål når du leverer godt arbeide.

Bakdel 11:

Å markedføre deg selv i konkurranse med de store bedriftene kan være vanskelig fordi du ikke har samme budsjetter som dem.

Fordel:

Du markedsfører det du er god på, du markedsfører ikke en generell tjeneste slik som de store bedriftene ofte leverer. Og du får jobber fordi nettopp du er god på visse oppgaver.

Bakdel 12:

Jeg får ikke betaling for alle timene jeg jobber.  Det koster mye mere energi og tid å jobbe som selvstendig i forhold til å være ansatt.

Fordel:

Betalingen for oppdragene du får dekker all tid du jobber. Også tiden det tar å markedsføre tjenesten, tiden kommunikasjonen med oppdragsgiver tar, kontorutstyr, reiser m.m.

Bakdel 13:

Å gjøre alt selv vil føre til en høy stressfaktor i hverdagen.

Fordel:

Å gjøre alt selv vil føre til en enorm glede når man når målene sine.

Bakdel 14:

Å sitte på en stol foran en pc dagen lang vil føre til føre til museskader, senebetennelse og ryggsmerter.

Fordel:

Du kan kjøpe deg en stol som ikke gir skader på kroppen din, du kan bevege kroppen din selv om du sitter og du kan sitte i froskjellige stillinger. Du kan gå ut og sykle en times tur midt på dagen for å strekke på kroppen og klarne tankene.

Bakdel 15:

Å skrive fakturaer, gjøre regnskap, svare på eposter er lett å skyve foran seg slik at man til slutt har en for stor bunke med administrative oppgaver foran seg som man aldri får gjort.

Fordel:

Man kan gjøre administrative oppgaver når det passer best. Enten man har lite å gjøre en periode, når man har idetørke eller når man trenger litt avveksling.

Så ikke la de som snakker negativt styre fremtiden din. Det er de positive beskjedene vi vokser på.

Lykke til 🙂

6 thoughts on “Ulemper vs fordeler med å være selvstendig næringsdrivende

 1. Jens

  Det heter ulempe! Ikke bakdel – det er noe helt annet.

 2. Tonny

  Ha ha, jeg vet. Men på noen dialekter er ulempe og bakdel det samme. Ok, det blir ikke korrekt på penmål, men jeg syns det var så morsomt å skrive bakdel.

 3. jebbis

  Hei,

  Synes de punktene her dekker opp det meste.

  Ang sykepenger: Spesielt for oss i webbransjen har som regel noen inntekter løpende, uten at vi nødvendigvis gjør så mye arbeid akkurat der og da, at de første dagen i en sykemeldingsperiode ikke er det heeeelt store problemet.

  Det som jeg ser på som den største utfordringen er at jeg ikke klarer å ta 100% fri. For det første er jeg avhengig av å besvare innkommende henvendelser hele veien for å ikke miste kunder, og det andre er at «det KAN ka kommet noe viktig noe på epost…».

 4. muffins

  Veldig bra blogginnlegg! Kjenner det frister ekstremt å kunne jobbe som selvstendig næringsdrivende på heltid. Må si jeg misunner dere 🙂 Friheten og muligheten til å kunne jobbe akkurat når det passer best er veldig fristende. Ikke minst det å slippe en kjip sjef som henger over deg 🙂

 5. Tonny

  Hei jebbis.
  Sånn jeg ser det så fordelen med å være selvstendig nettopp at man kan sette sin egne faste arbeidstid hvor man f.eks. besvarer henvendelser og epost, f.eks en halv time kl 1000 til 1030 og en halv time kl 1500-1530. At man er gründer og selvstendig betyr ikke at man må være tilgjengelig 20 timer i døgnet. Dette er noe man velger selv, mange er ivrige og velger å være tilgjengelig hele tiden. Det er grenser for hvor ivrig man kan være i lengden. Jeg tror at man tjener på å begrense seg. Da varer «magien og spenningen» lengre også 🙂

 6. Senior

  Har betalt forsikring for sykdom og det lønte seg. Jeg ble syk i to mnd. og slapp å gå på sossen. Hadde den forsikringa som gjorde at jeg fikk 100% etter 17 dager. Puh, pusta lettet da gitt.

Legg til kommentar