• Laster aksjedata...

23. november 2008 20.55 Utland

Ledere fra Asia og de to amerikanske kontinentene lovet i helgen å handle «rask og besluttsomt» for å vende den globale økonomiske krisen etter å ha forutsett at krisen kan overvinnes i løpet av 18 måneder.

Lederne fra de 21 Apec-landene betegnet samtidig krisen som «en av de verste økonomiske utfordringene, vi har stått overfor».

Apec-landene lovet også å arbeide for frihandel tross det internasjonale økonomiske sammenbruddet.

Bush siste opptreden i utlandet
Møtet i Lima, Peru, var president George W. Bushs siste planlagte opptreden i utlandet, før han trår tilbake i januar.

Bush, Kinas president, Hu Jintao, Japans statsminister, Taro Aso, og andre medlemmer av samarbeidsorganisasjonen for stillehavslandene, Apec, uttalte i en erklæring at de over det neste året vil unnlate å skjerme sine egne land mot krisen ved å oppføre handelsbarrierer.

De støttet også en reform av Det Internasjonale Valutafond (IMF) og Verdensbanken, så de bedre er i stande til å støtte land, som økonomisk bukker under.

– Det er viktig for oss å arbeide sammen i denne tiden med økonomisk turbulens, sa Bush.

Lover Doha-gjennombrudd
Apec-landene uttrykte viljen sin til å nå et gjennombrudd i de såkalte Doha-forhandlingene innen årets utgang. Doha-runden handler om å åpne det globale markedet for bl.a. serviceytelser og landbruksvarer.

Doha-runden er gått i stå, fordi EU, USA, Kina, Brasil og andre land ikke kan enes om vilkårene.

Canadas statsminister, Stephen Harper, og Mexicos president, Felipe Calderon, ga USA skylden for den finansielle krisen, og de oppfordret til at kontrollen med bankene skjerpes.

Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.
————————————
Lavkarbo