• Laster aksjedata...

Fakta:
Norge slipper ut 10,45 tonn CO2 per pers.
USA: 18,59 tonn per pers. Det er 178% mer.
Videre står Norge for 0,0178% av totale utslipp i verden.
Hvor USA+Kina står alene for 41%.
Mine spørsmål er enkle:

 • Hvorfor bruker vi 4,2% av alle utgifter i statsbudsjettet på klimatiltak? (37,5 milliarder av 883 milliarder)
 • Hvorfor skal alle nordmenn straffes for klimautslippene til andre land; ved avgifter, gebyrer, dyrere priser og kjøp av kvoter.
 • Hvorfor skal jeg bry meg om klimaet , og hvor mye CO2 jeg slipper ut, når jeg VET at hoveddelen av utslipp gjøres av næringsliv og større firmaer i Norge – og min lille innsats har minimal (for ikke å si inteteksisterende) påvirkning.
  Svar:
  Det går mye på hvilke ting regjeringen ønsker å bruke Norges penger på. Alt bunner i grunn ned til økonomiske spørsmål, og jeg skal prøve å svare på spørsmålene dine så godt som overhodet mulig.
  Hvorfor skal vi ikke bruke 4,2% av alle utgifter i statsbudsjettet på klimatiltak?
  – Er det dumt å bruke penger på dette? Ønsker vi ikke at våre etterkommer skal ha en grønn jord å leve på? Ny forskning som vi gjør i Norge kan bli brukt i Kina og dermed få ned deres utslipp med mange prosent.
  Hvorfor skal alle nordmenn straffes for klimautslippene til andre land; ved avgifter, gebyrer, dyrere priser og kjøp av kvoter.
  – Ja, vi har det jo helt forferdelig i Norge. Enorme hus, mye penger, deilige damer, lav arbeidsledighet. At vi telfeldigvis fant sort gull i vårt hav bør jo absolutt ikke bety at vi skal hjelpe dem som har det værre. Det andre du ikke tar med er hvor mye av det vi pumper opp av vårt hav og selger til andre land som lager CO2.
  Hvorfor skal jeg bry meg om klimaet , og hvor mye CO2 jeg slipper ut, når jeg VET at hoveddelen av utslipp gjøres av næringsliv og større firmaer i Norge – og min lille innsats har minimal (for ikke å si inteteksisterende) påvirkning.
  – Synes jo nesten spørsmålet «hvorfor skal jeg bry meg om klimaet» svarer seg med sin egen urimelighet. Selv har jeg samme problemet, uansett hva jeg gjør så er det ikke nok. Det betyr jo derimot at vi ikke bør gjøre noe som helst så jeg kan vel like greit hive på en «mange bekker små» bare for å gjøre det.
  Vi er et av de landene i verden med mest penger, og da synes jeg så absolutt at det er på sin plass å gi det vi kan for å gjøre verden til et bedre sted. Og et av disse områdene er nettopp klima, der hver og en på jordens befolkning har et ansvar for å gjøre så få klimautslipp som overhodet mulig.