• Laster aksjedata...

Finanssektoren har de siste årene håvet inn enormt mange smarte og dyktige mennesker, fordi det har vært mye penger å hente i den. Dette vil nå ta slutt, eller i det minste bli sterkt redusert. Jeg tror de glupeste vil velge å bli ingeniører for å utvikle morgendagens energisystemer og annen teknologi. (Jeg forstår ikke at Norge ikke er mer på banen innen medisin, bioforskning og energi enn de allerede er. Jeg tror dessverre vi har blitt litt «late» av all oljen.)
Ting som vann, medisin og energi vil det alltid være etterspørsel etter. Det samme kan ikke sies om spareprodukter og mye av det finanssektoren tilbyr folk.
Menneskene i Asia vil dessuten få bedre og bedre levestandard. Det betyr at langsiktige investeringer i ting som energi, vann og medisin kan være lurt, dersom det er relatert til Asia.
For oss nordmenn er utdannelse en smart vei å gå. Med inntekt fra lånekassen, kan man fint bygge et firma relatert til det man studerer ved siden av. Si ett år på skolebenken vil koste deg 50 000 kr i lån. Hvis du tar opp dette lånet, stiger du kanskje 20 000-30 000 i året i bruttoinntekt. Hvis du har 30 år igjen å jobbe, så sier det seg selv at skoleåret er en god investering.
Jeg tror også det er lurt å behandle husholdningen mer som en bedrift. Det vil si at man ikke bare kjøper ting som koster noe, men også ting som bringer noe til bordet.
I stedenfor å handle hageblomster for 3000 kr, ville jeg heller ha kjøpt inn en liten grønnsakshage. I stedenfor en flott busk til 1500, ville jeg heller plantet et epletre. Prisene på unyttig «hagepynt» er faktisk ganske ekstreme.
Vi står ovenfor en eldrebølge. Disse menneskene blir først pensjonister. De har mange penger å brenne av, og mye tid å gjøre det på. Sats på gamlingene fremover om du skal tjene mye penger.
De samme gamlingene havner etterhvert over på sykehjem og eldresenter. En del av dem vil også trenge hjelp i hjemmet. Jeg tror faktisk at hushjelp-firmaer vil kunne tjene gode penger fremover – både for godt stelte pensjonister og eldre og pleietrengende.
Én annen ting er kursvirksomhet. Alle menneskene som vil lære data og IT for eksempel. Det er mange snekkere som vil miste jobben, hvis ikke nybygg tar seg opp. Mange av disse er i 40-åra og kan ikke særlig til elektronikk eller PC.