• Laster aksjedata...

Først lærte vi at kokvask er overflødig og at vi kan spare meget energi ved å vaske ved 60 grader C. Nå kommer det nye muligheter for å sette strømforbruket ned. Det er nemlig mulig å spare til 60 prosent av strømforbruket ved vask ved å skrue enda lengre ned for temperaturen. Det viser flere uavhengige undersøkelser av et nytt vaskepulver, «Care», som for ganske i sted er kommet i butikkene her.
Nytt vaskepulver en revolusjon
Et nytt ekoldtvandsvaskepulver er utviklet, så du kan senke vasketemperaturen fra henholdsvis fra 60 til 30 grader C og fra 40 til 20 grader C. Det siste likevel bare på nye maskiner, som har et 20-grad vaskeprogram til kulørt vask. Enzymene er aktive allerede ved 8 grader C, så på finvask hvor du før valgte 30 grader, kan du nå velge koldvandsprogram. Og det hel vel og merke uten at det går utover vaskekvaliteten.
Vaskemiddelet er testet av Teknologisk Institutt, som viser at de særlige enzymene fjerner flekker av olje, kakao, blod og rødvin allerede ved åtte grader og at tøyet er like rent, som når det vaskes med et vanlig vaskepulver i varmt vann.
Undersøkelsene viser, at en gjennomsnittfamilie på fire, ved å benytte den nye typen såkalt koldtvands-vaskemiddel, kan redusere strømforbruket med 95 kWh. Det lyder kanskje ikke av så mye, men gikk alle dansker over til å vaske ved lavere temperatur, ville det ha stor effekt på vi samlet strømforbruket. Derfor ventes det nybegynneren vaskemiddel i stor utstrekning å avløse de tradisjonelle vaskemidlene i de kommende årene.
Danskene et skritt foran
At det nå foreløpig selges i Danmark skyldes ikke mindst Henrik Møller fra Danlind i Holstebro. På en konferanse i Montreux i 2001 ble han presentert for en spesiell ny «katalysator», som er en viktig ingrediens i det nye vaskepulveret. Det skulle imidlertid undersøkes nærere, før man torde gi det frie på markedet. I 2005 var det mulig at kjøper katalysatormiddelet, og et større utviklingsarbeid gikk heretter i gang. Novozymes hadde utviklet enzymer, som er egnet til å vaske ved lave temperaturer i kraft av at det fjerner bl.a. sstivelsesholdig flekker.
– Det skal benyttes en del forskjellige midler i et bestemt forhold i et slik vaskemiddel. Vi kikket oss litt omkring, og fikk på den måten også mulighet for å sikre oss de viktige vaskeaktive stoffene, som videreutviklet kan benyttes i vesteeuropeiske vaskemaskiner. Vi har sikret oss flere av stoffene i utlandet via et kontaktnett og tett samarbeid, forteller Henrik Møller, som overordnet sier:
– Reellt kan man si, vi har skapt ideen og deretter funnet en rekke samarbeidspartnere, som har kunnet medvirke til å løfte oppgaven. Utviklingsearbeidet er slik blitt til i samarbeid med Københavns Energi som prosjektleder og Teknologisk Institut.
Henrik Møller har arbeidet med vaske- og rengjøringsmiddel siden 1989. Med det nye Care har Danlind fått et strret forsprang i forhold til konkurrentene.
Care koldtvandsvaskepulver er miljømerket med Blomsten og det har også Astma-og Allergiforbundets merke, som betyr at det ikke inneholder stoff, som er kjente for å gi allergi. Men allergikere skal stadig vaske dyner og puter ved 60 grader for å komme av med husstøvmiddene.
Vaskepulveret selges bare i Dansk Supermarkeds butikker Føtex, Bilka og A-Z-varehus. Det er litt billigere enn merkevarevaskepulver, da det ikke blir brukt penger på markedsføring.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.