• Laster aksjedata...

August gir tusenvis av unge økonomisk hodebrudd, hvis de skal i gang med en utdannelse. Visste du at din studiesstart lett løper opp i 10.000 kr. til srustur, bøker og bærbar datamaskin, allerede før du går i gang? Du unngår pengestress ved å ha fokus på ditt budsjett fra starten. Treffer du aktive valg eller har du en hovsaøkonomi?
Test deg selv
Kredittkortutgiftene overrasker
Rust-klokke med mat og drikker: 1.050 kr., bærbar PC: 4.995 kr., USB-Key: 400 kr., bøker: 3.000 kr.
Sånn kan regnestykket lett se ut i perioden opp til starten på en ny utdannelse. Utgiftenes størrelse kommer bak på mange. Skifter du samtidig bolig, kommer det flytteutgifter og boliginnskudd oven i. de fleste utgiftene skal du betale, før den første SUEN står på kontoen.
Unngå pengestress
Har du en sparing å tære på, slipper du for å få pengestress allerede innen studiestart. Men de fleste studentene opplever før eller senere stress over at inntekter og utgifter ikke alltid henger sammen. Det mest effektive middelet mot pengestress er å holde hus med alle utgifter. Både store og helt små beløp skal telles med. Det gir overblikk over, når det skal holdes igjen, og når det er luft i økonomien til en tur i byen.

Budsjettet over de fast utgiftene gir deg overblikk over de store linjene i din økonomi. Som supplement kan du med fordel notere alle kredittkortkjøp ned i en notisbok, som svart på hvitt avslører hvor mange penger det er gått til hverdagens småting som klippekort, Fredagsbar og lunsj i kantinen.
De, som legger budsjett, gjør det ikke, fordi det er artig, men for å få overblikk. De har oppdaget at det er en god måte å unngå overtrekk på kontoen.
Legg budsjett for kredittkort.
Har du heller ikke råd?
Alle under utdannelse er i samme båt. de fleste har en spinkel økonomi. Det er ikke flaut å være sparsommelig. Foreslå selv billige løsninger, når det er lagt opp til sosialt samvær i fritiden. snakk med de andre studentene om økonomien og finn de billige løsningene sammen. De andre har heller ikke råd til de dyre vanene.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.