Kjapp og trygg hosting for Wordpress

Hvordan sende reiseregning?

iskaffe

Medlem
Kjempeflott forum.... så jeg spør enda et spørsmål. :)

Har ENK og jobber med et større prosjekt hvor kunden har tilbudt å refundere reiseutgiftene mine på tog etc.
Men hvordan sender man ut en slik reiseregning på korrekt vis? Holder det å skrive ut en vanlig faktura med totalt reisebeløp + billag med billettutskrifter? Leter og leter på nett men finner ikke ut noen ting.

Kunden ser heller ikke ut til å ha noe innsikt i hvordan dette skal gjøres. Han foreslo å printe ut statens fellesblankett men det blir jo litt feil siden jeg er personlig næringsdrivende.

Setter stor pris på svar!
 

iskaffe

Medlem
Ja det var det skjemaet jeg brukte. Fyllte inn beløp (kun billettutgifter - ingen diett) og sendte det i en konvolutt sammen med billettutskriftene. Da fikk jeg beskjed fra økonomiansvarlig hos kunden at dette var i grunn feil siden jeg ikke var ansatt, og måtte derfor sende inn en faktura.

Så nå sitter jeg her og er lettere forvirret over hvordan jeg egentlig burde gjøre dette. Skulle jeg helst ha sent inn en faktura + reiseregningsskjema + bilettutskrifter?

Men da gjenstår spørsmålet om det skal føres mva på fakturaen jeg sender kunden. Altså billettutgifter + 25% mva. Høres helt feil ut i mine ører...
 

sta

Medlem
Du er nødt å fakturere kunden for at dette skal bli korrekt, men det er sikkert fint å legge ved reiseregningen som et bilag til fakturaen, da er det enkelt for kunden å se hva du har fakturert for.

Men da gjenstår spørsmålet om det skal føres mva på fakturaen jeg sender kunden. Altså billettutgifter + 25% mva. Høres helt feil ut i mine ører...

På innenlands offentlig transport er det vel 8% mva, dvs. du må fakturere kunden med samme mva. sats, hvis du bare fakturerer faktisk kostnad. Fakturerer du faktisk kostnad + f.eks. 50% er jeg mer usikker, da må du kanskje beregne 25% mva. på hele beløpet?

Kjørselsgodtgjørelse er jeg ganske sikker på at du skal fakturere med moms. Diett er jeg litt mer usikker på. Kan nok være lurt å høre med en regnskapsfører eller skatteetaten for å få et nøyaktig svar på dette.

Et alternativ er jo at du, frem for å fakturere reisekostnadene, fakturerer kunden et tilsvarende beløp og kaller det "Reisetid". Da kan du legge 25% mva. på dette og slipper å styre med ytterligere spesifisering (men du må jo fremdeles føre reiseregning for å få fradrag for reisekostnadene i ditt eget regnskap).
 

iskaffe

Medlem
Takk så mye for svar! Det høres mer riktig ut. Har prøvd å ta kontakt med skatteetaten i hele dag men det er totalt umulig å komme igjennom. Skal prøve å ringe senere...
 

Thomas Pedersen

Pornogründer
fakturer kunden på normalt vis. Før reiseregning til ditt eget regnskap for å få fradragsført alle utgiftene du hadde i forbindelse med reisen.
 

hansson

Langveisfarende
Enk-et ditt kjøper billetter osv. Og videreselger til oppdragsgiver. Hvilken pris du vil bruke er opp til deg, jeg ville tatt et påslag som alt annet jeg selger. Dette for å dekke utgifter og risiko du har med å legge ut på forhånd, føre regnskap, bestille flybillett f.eks., osv. Utgiftene dine føres i ditt eget regnskap og reduserer overskudd, og dermed skatt. Mva refunderes. Du betaler inn mva du henter inn fra kunden på totalprisen du fakturerer. Reiseregningen du har laget bruker du i din egen regnskapsføring.
 

Smbinfo

Medlem
Viderefakturering av reiseregninger

Les gjerne vår artikkel om viderefakturering av reisekostnader

1. Det stemmer som hansson sier. Og man bør alltid fakturere så mye man kan, uten at man mister kunden, enten på kort sikt eller lang sikt. Hvilke beløp man fornuftiggjør og blir enig om er ofte forskjellig fra kunde til kunde.

Men du står fritt til å fakturere det du ønsker. Det er ingen krav til underlag for dette så lenge kunde/fakturamottaker ikke krever det.

2. En evt reiseregning er noe du lager for å få fine egne kostnader inn i ditt eget regnskap. Dette er et krav. Kunden din kan i sin tur kreve å få dette vedlagt sammen med det viderefakturerte beløpet...

Når det er sagt får vel ikke ENK muligheten til å benytte statens satser skattefritt? Men alle direkte utlegg ved reise går gjennom og evt kjøregodtgjørelse. Altså ingen diettsats. Bruker du skjema.reisregning.no vil du derfor få en "feil" reiseregning hvis du forventer å få det ut skattefritt.

3. Skal man kun viderefakturere faktisk kost, så tar man alle kostnader(eks mva) og viderefakturere dette beløpet med vanlige 25% mva. Dette selv om eks flybilletten hadde 8% mva. Dette vil være vanlig ved viderefakturering til større selskaper som Statoil etc som har strenge regnskapsdamer som sitter i andre enden.

Viderefakturering gjøres på samme måte uansett kostnadstype. Dvs alltid samme moms som de andre varene dine og med nettokostnaden som grunnlag.
 

iskaffe

Medlem
Takk for oppklarende svar! :)

La meg da se om jeg har gjort det riktig...

Har skrevet ut en faktura med følgende beskrivelse:
-Reiseutgifter for illustratør vedr. møte:
- Tog (sted + dato) til (sted + dato) =kr. 299,-

Har på samme faktura også tatt med utgifter tilknyttet møte:
- Møte vedr. "prosjekt ditt&datt".
- (3t a kr. 400) = kr. 1200,-

Totalt beløp: 1499kr

Har ikke regnet mva da jeg ikke er momspliktig enda. Kopi av billetter legges ved som billag. Har ikke laget en tilleggs-reiseregning da opplysningene om reisen er skrevet på faktura.

Ser dette greit ut? Og det er vel ikke noe problem at jeg fører opp prisbeløp for møte eller noe annet på samme faktura som reisen?

(Har til opplysning ikke klart å komme igjennom til skatteetaten på tlf enda. På skattekontoret visste de ikke hvordan dette skulle gjøres).
 

hansson

Langveisfarende
Fakturaen ser bra ut, men du trenger i tillegg en intern reiseregning som skal brukes i din egen regnskapsføring for å trekke fra utgiftene til hele reisen samlet. Denne oppstillingen kan du fritt lage i word eller excel, eller skrive for hånd, men den må inneholde visse opplysninger du finner ved å se på statens reiseregning på nettet, minus det som har med at man er fast ansatt å gjøre. Siden det bare gis fradrag for reelle kostnader, må du legge ved alle billetter som vedlegg. Møteutgiftene dine skal ikke inn i denne reiseregningen.
 

peterandrej

pensjonert moderator
Siden du ikke er MVA-pliktig skal du selvfølgelig ikke legge til MVA på det du fakturerer kunden. Når jeg fakturerer for slikt gjør jeg det slik:

- flyreise 1000 inkl mva + 25% mva = 1250 kr
- tog 80 inkl mva + 25 mva = 100 kr
- drosje 100 inkl mva + 25% mva = 125 kr
Sum fakturert kunde: 1475 kr inkl mva

Vedlagt faktura sender jeg en oversikt med bilag slik at kunden ser hva de betaler for. Det med "tilleggs-MVA" på alt gjør jeg fordi min regnskapsfører sier at jeg må gjøre det.
 

iskaffe

Medlem
Aha, så det holder altså ikke å kun ha billettene arkivert i regnskapet, for å få fradrag for reisen? Da skriver jeg ei reiseregning til meg selv da. :)

Men denne reiseregningen er vel ikke noe kunden er nødt til å ha, i tillegg til fakturaen? Oppdragsgiveren min har foreslått å gjøre det slik, men jeg tenker at økonomiansvarlig må da bli litt forvirret når hun får 2 slike reiseregninger med omtrent samme informasjon og beløp på? Den ene som faktura og den andre som blankett.
Jeg har jo skrevet ned den informasjonen hun trenger: Hva reisen gjaldt, fra-til sted, dato, klokkeslett, reisetid, skyssmiddel, prisbeløp per billett på fakturaen. Burde ikke det være godt nok?
 
Topp