Drittlei AS - kan det legges dødt?

En tråd i 'Økonomi, regnskap og administrasjon' startet av Floken, 30 Jun 2018.

 1. Floken Member

  Innlegg:
  41
  Og slippe alt offentlig pålagt administrativt ansvar, for å ikke snakke om konsekvenser (tvangsmulkter). Er lei. Det er ikke samsvar mellom krav til AS og småselskaper og hva som realistisk er å forvente av småselskaper. Det skal ikke være meningen et bittelite selskap skal ha en egen profesjonell ansatt til å ta seg av regnskap og offentlige forpliktelser, evt. outsourse dette. Gründere må få lov til å konsentrere seg om det kreative og oppbygging, før alle krav og konsekvenser trer i kraft.

  Kan man på et vis legge et AS dødt, og slippe å ha noe som helst mer med det, for en periode? Eller må det legges ned? Hvordan legges det ned, uten et hav av administrativt arbeide? Man føler seg jo fullstendig fanget i det når man først har opprettet et AS. Rett og slett grusomt.

  Hva så om man legger ned, eller flytter driften eller hva i alle dager man skal gjøre. Hva med aksjekapitalen man skjøt inn, dersom man senere, når omsetningen er på god vei oppover og firmaet i vekst, og man kanskje ønsker seg tilbake til et AS igjen? Da må man investere nye penger i aksjekapitalen??

  Og hva med gjelden? Gjeld gjerne opparbeidet i et AS til seg selv, i en oppstartsfase? Når man ikke orker AS mer, da taper man også muligheten for fremtidig tilbakebetaling av gjeld til seg selv i fra selskapet?

  Tar i mot råd med takk. Er møkkelei AS. Trodde det skulle gjøre verdenen som gründer bedre, men det gjør jo alt verre...
   
 2. Steve Cash

  Steve Cash Medlem

  Innlegg:
  1.702
  Nei, du kan ikke legge det dødt i betydningen å slipp å levere offentlige oppgaver. Selv om det ikke er noen aktivitet i selskapet må du levere minimum ligningspapirer til skattekontoret og offisielt regnskap til Regnskapsregisteret årlig. Er du registrert for merverdiavgift eller er registrert med ansatte må du også levere inn mva-melding og a-melding, vanligvis seks ganger i året for hver. Ellers blir det tvangsmulkt, som du skriver.

  Alternativet er å oppløse og slette selskapet, det står en guide her: https://www.altinn.no/starte-og-dri...g-sletting/opplose-slette-et-aksjeselskap-as/
  Dette er dessverre en prosess som er litt omfattende og kunnskapskrevende. Pr. dato kreves det bekreftelse av revisor for å få godkjent sletting i Brønnsund selv om selskapet har valgt vekk revisjon av årsregnskapet. Av erfaring vet jeg at det lønner jeg å involvere en revisor med en gang du starter prosessen, hvis du holder på en stund selv og gjør feil så blir det enda dyrere hvis revisor må rette opp igjen feilene.

  Men det er kanskje godt nytt, jeg leste her om dagen at det skal legges fram forslag om at en skal slippe revisorbekreftelse ved sletting. Selv om dette går gjennom tar det litt tid før det blir innført.

  Hvis du skal oppløses selskapet kan du betale tilbake penger selskapet skylder deg, du kan også ta ut det som er igjen av aksjekapitalen. Dette forutsetter selvfølgelig at selskapet har likvide midler eller eiendeler som kan gjøres om i penger. Hvis ikke er midlene tapt.

  Du skriver også at du kanskje ønsker et AS senere når omsetningen øker, du må først bli enig med deg selv om du vil ta vare på selskapet eller ikke. Et alternativ kan være å legge ned driften og bare levere blanke oppgaver en periode, det er ikke så vanskelig og tar ikke så mye tid. Hvis du har trøbbel med å oppfylle oppgavekravene er det antakelig billigere å hyre en regnskapsfører enn å betale tvangsmulkt.

  Lykke til.
   
 3. nick20000 Member

  Innlegg:
  73
  Er det mulig i Norge å fratre som styreformann i selskapet uten at det kommer noen ny inn? Da er man jo ikke lenger ansvarlig og selskapet blir vel tvansoppløst uten styre.
  Det er et triks som fungerer i noen andre land for å legge ned selskap.
   
 4. Floken Member

  Innlegg:
  41
  Tvangsoppløsning tror jeg koster masse penger, og involverer masse juridiske greier med oppmøte i rettsalen og greier...?
   
 5. Floken Member

  Innlegg:
  41
  Men hører gjerne mer om det...
   
 6. Bedriftscontroller New Member

  Innlegg:
  3
  Du kan eventuelt selge selskapet for Kr. 1,-
   

Del denne siden