Kjapp og trygg hosting for Wordpress

Fordele utbytte i AS?

Steve Cash

Medlem
Dette følger av aksjeloven § 8-3. I utgangspunktet er det de som er aksjeeiere på beslutningstidspunktet som skal ha utbytte, en kan ikke utbetale til bare 1 eller noen av eierne. Men det er ikke uvanlig at det avtales at en aksje selges ex dividend, f.eks hvis den selges rett før utbytteutbetaling så er en enig om at det er selgeren som skal ha ubyttet. Se sitat fra aksjeloven nedenfor:
§ 8-3. Utbetaling av utbytte

(1) Utbyttet tilfaller de aksjeeiere som er aksjeeiere på det tidspunktet beslutningen treffes, om ikke noe annet fremgår av beslutningen.

(2) Retten til utbytte kan ikke skilles fra eierretten for lenger tid enn to år.

(3) Utbetalingsdagen kan ikke settes senere enn seks måneder etter beslutningen.
https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1997-06-13-44/KAPITTEL_8-1#KAPITTEL_8-1
 

Steve Cash

Medlem
Vel, du kan skjevdele inntil to år hvis aksjonærene er enige, men det kan ikke gjøres til en varig ordning. Denne artikkelen er opplysende: http://www.selandorwall.no/nyhetsarkiv/item/103-skjevdeling-av-aksjeutbytte
Den er riktignok skrevet i 2011, men jeg tror den skal holde fortsatt.
Her er en bindende forhåndsuttalelse der Skatteetaten avslo skjevdeling, men den har med en del andre forvanskende elementer som gjør at en kanskje ikke er så aktuell for enklere situasjoner, jeg tar den med likevel: http://www.skatteetaten.no/se/Radgi...l-om-skjevdeling-av-utbytteinnbetalt-kapital/

Andre måter å gjøre dette på i mindre firmaer eller familiefirmaer der én person gjør all jobben eller mesteparten av jobben må være å bruke lønn i stedet for utbytte eller la den ene overta alle aksjene. Fordelen med lønn er at det gir trygderettigheter. Tommelfingerregelen inntil i fjor var lønn inntil toppskatt og deretter utbytte. En kan nok bruke samme betraktning nå, selv om det heter trinnskatt.
 

Steve Cash

Medlem
Jo, en kan oppette en aksjeklasse som har fortrinnsrett til utbytte, f.eks. preferanseaksje. Slike aksjer har rett til utbytte før de andre aksjene kan få. Men også dette er ment å være en midlertidig ordning. Jeg er rett og slett usikker på om en kan opprette en aksjeklasse som ikke har rett til ubytte i det hele tatt.
 
Ofte har A- og B-aksjer med stemmerett i generalforsamling å gjøre, men slik jeg har forstått det defineres rettighetene til de ulike aksjeklassene i vedtektene. Og her tror jeg man kan definere at A-aksjer gir rett til utbytte, mens B-aksjer ikke gjør det. Dette blir jo litt synsebasert, men du kan jo sjekke det ut.
 

Steve Cash

Medlem
En kan i prinsippet ha mange aksjeklasser, men to bør holde i dette tilfellet. Denne artikkelen beskriver preferanseaksjer som aksjer som har fortrinnsrett til utbytte: http://www.wiersholm.no/current/Nyheter/Kronikk-i-Finansavisen---preferanseaksjer
Den handler egentlig om børsnoterte selskaper, men preferanseaksjer skal kunne brukes i andre selskapet også. Som det står i artikkelen er ikke denne aksjeklassen med å vare evig.

Denne kan du også lese, den beskriver aksjeklasser med forskjellig utbytte. https://www.magma.no/aksjeklasser
Merk at det brukes uttrykket "fortrinnsrett til utbytte", det står ikke at en aksjeklasse blir helt ribbet for utbetaling. Og jeg tror at hvis en for evig og alltid fratar noen av aksjene alt utbytte så er det i strid med intensjonen i loven. Men jeg bare tror, jeg finner ikke det svart på hvitt i noen artikkel jeg har sett så langt.
 
Sist redigert:
Topp