Fordele utbytte i AS?

En tråd i 'Økonomi, regnskap og administrasjon' startet av Tonny Kluften, 12 Sep 2016.

 1. Tonny Kluften

  Tonny Kluften Administrator

  Innlegg:
  15.902
  Kna man selv bestemme hvem av eierne i et AS som skal ha utbytte eller må man fordele utbytte i forhold til eierandel?
   
 2. Steve Cash

  Steve Cash Medlem

  Innlegg:
  1.705
  Dette følger av aksjeloven § 8-3. I utgangspunktet er det de som er aksjeeiere på beslutningstidspunktet som skal ha utbytte, en kan ikke utbetale til bare 1 eller noen av eierne. Men det er ikke uvanlig at det avtales at en aksje selges ex dividend, f.eks hvis den selges rett før utbytteutbetaling så er en enig om at det er selgeren som skal ha ubyttet. Se sitat fra aksjeloven nedenfor:
  https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1997-06-13-44/KAPITTEL_8-1#KAPITTEL_8-1
   
  Tonny Kluften liker dette.
 3. Tonny Kluften

  Tonny Kluften Administrator

  Innlegg:
  15.902
  Ok, så alle eierne kan ikke bestemme at bare en eier skal få utbytte? Hvis et firma eies 50/50 av to personer, og begge er enig om at den ene burde få alt utbytte, det går heller ikke? Hvordan skulle man i såfall løst det?
   
 4. Steve Cash

  Steve Cash Medlem

  Innlegg:
  1.705
  Vel, du kan skjevdele inntil to år hvis aksjonærene er enige, men det kan ikke gjøres til en varig ordning. Denne artikkelen er opplysende: http://www.selandorwall.no/nyhetsarkiv/item/103-skjevdeling-av-aksjeutbytte
  Den er riktignok skrevet i 2011, men jeg tror den skal holde fortsatt.
  Her er en bindende forhåndsuttalelse der Skatteetaten avslo skjevdeling, men den har med en del andre forvanskende elementer som gjør at en kanskje ikke er så aktuell for enklere situasjoner, jeg tar den med likevel: http://www.skatteetaten.no/se/Radgi...l-om-skjevdeling-av-utbytteinnbetalt-kapital/

  Andre måter å gjøre dette på i mindre firmaer eller familiefirmaer der én person gjør all jobben eller mesteparten av jobben må være å bruke lønn i stedet for utbytte eller la den ene overta alle aksjene. Fordelen med lønn er at det gir trygderettigheter. Tommelfingerregelen inntil i fjor var lønn inntil toppskatt og deretter utbytte. En kan nok bruke samme betraktning nå, selv om det heter trinnskatt.
   
 5. Dostojevskij

  Dostojevskij Medlem

  Innlegg:
  234
  Kan ikke dette løses ved å ha to aksjeklasser?
   
 6. Steve Cash

  Steve Cash Medlem

  Innlegg:
  1.705
  Jo, en kan oppette en aksjeklasse som har fortrinnsrett til utbytte, f.eks. preferanseaksje. Slike aksjer har rett til utbytte før de andre aksjene kan få. Men også dette er ment å være en midlertidig ordning. Jeg er rett og slett usikker på om en kan opprette en aksjeklasse som ikke har rett til ubytte i det hele tatt.
   
 7. Tonny Kluften

  Tonny Kluften Administrator

  Innlegg:
  15.902
 8. Dostojevskij

  Dostojevskij Medlem

  Innlegg:
  234
  Ofte har A- og B-aksjer med stemmerett i generalforsamling å gjøre, men slik jeg har forstått det defineres rettighetene til de ulike aksjeklassene i vedtektene. Og her tror jeg man kan definere at A-aksjer gir rett til utbytte, mens B-aksjer ikke gjør det. Dette blir jo litt synsebasert, men du kan jo sjekke det ut.
   
 9. Steve Cash

  Steve Cash Medlem

  Innlegg:
  1.705
  En kan i prinsippet ha mange aksjeklasser, men to bør holde i dette tilfellet. Denne artikkelen beskriver preferanseaksjer som aksjer som har fortrinnsrett til utbytte: http://www.wiersholm.no/current/Nyheter/Kronikk-i-Finansavisen---preferanseaksjer
  Den handler egentlig om børsnoterte selskaper, men preferanseaksjer skal kunne brukes i andre selskapet også. Som det står i artikkelen er ikke denne aksjeklassen med å vare evig.

  Denne kan du også lese, den beskriver aksjeklasser med forskjellig utbytte. https://www.magma.no/aksjeklasser
  Merk at det brukes uttrykket "fortrinnsrett til utbytte", det står ikke at en aksjeklasse blir helt ribbet for utbetaling. Og jeg tror at hvis en for evig og alltid fratar noen av aksjene alt utbytte så er det i strid med intensjonen i loven. Men jeg bare tror, jeg finner ikke det svart på hvitt i noen artikkel jeg har sett så langt.
   
  Sist redigert: 13 Sep 2016

Del denne siden