Har eid et svensk toppdomene i 6 år..

En tråd i 'Domener' startet av Vestskm, 1 Nov 2022.

 1. Vestskm

  Vestskm New Member

  Innlegg:
  4
  .. Og nå kommer det et svensk KONSERN som hevder at de har større rett på å eie dette .se-domenet enn meg. Jeg har sjekket med domenemegleren.no at det ikke var noen firma eller patenter i direkte tilknytning til domenet da jeg registrerte det.
  Jeg har ikke gjort noe med domenet siden jeg registrerte det, og har heller ikke forsøkt å skade det aktuelle firmaet gjennom dette domenet.

  Jeg vet at Norid har satt en klage/innsigelsesfrist på 3 år på norske domener, og etter dette er det ingenting som gjør at man kan miste retten på domenet.

  Mitt spørsmål er om det er noen her som kan henvise meg til noen svenske lovparagrafer som klinger likt med norske regler?

  Jeg ønsker ikke å fortelle hva slags domene det er snakk om pt.

  På forhånd tusen takk for alle tips og henvisninger!
   
  Sist redigert: 2 Nov 2022
 2. Bjørnar Gründer

  Innlegg:
  1.941
  Er det et .no-domene?

  I så fall: Domeneklagenemda behandler kun saker på domener som er inntil 3 år (og et eierskifte regnes som en nyregistrering). Men rettsvesenet, som er neste step, har ingen slike frister – så man må ikke tro at man er home free selv om tre år er gått.

  Hvis det er et .no-domene så kan jeg vel ikke helt forstå at det er svenske rettsregler som skal gjelde her.
   
 3. Vestskm

  Vestskm New Member

  Innlegg:
  4
  Hei, det er et .se domene.
  Jeg regner med at reglene er litt annerledes da.
   
 4. Bjørnar Gründer

  Innlegg:
  1.941
 5. holte Medlem

  Innlegg:
  114
  Kontakt konsernet å si at du har eid rettigheten til dette domenet i seks år og at du har planer for det, men at de kan få kjøpt det om prisen er rett.

  Et konsern har mye penger og om ikke prisen er helt uakseptabel er det mye lettere for de å kjøpe det enn masse styr som kanskje kan ende med ingenting.

  Hvis du eventuelt kan legge til et tilleggsnavn vil det antagelig hjelpe, slik at domenenavnet bare er en del av navnet.

  Jeg finner dette på UIO – Det juridiske fakultet

  Når domenenavn inneholder andres varemerker
  Domenenavn er ikke direkte lovregulert verken i Norge eller EU. På toppnivå administreres domenenavn av den ideelle organisasjonen ICANN,23 som delegerer myndighet over toppdomener videre nedover til en registrar. I Norge er myndigheten over «.no» delegert til UNINETT Norid AS. Norids virksomhet er regulert ved forskrift.

  I motsetning til det som er tilfellet ved registrering av varemerker, gjøres det ingen forhåndskontroll ved registrering av domenenavn. 25 Det er dermed ikke til hinder for selve registreringen av domenenavnet at andre har rettigheter til tegnet som er brukt, og det kreves heller ikke særpreg for registrering av domenenavn. Det er altså ikke noe til hinder for å registrere et domenenavn av beskrivende karakter.

  At det ikke gjøres noen kontroll i forkant, innebærer som nevnt at det er «først i tid, best i rett»- prinsippet som gjelder. Ved registreringen må domeneabonnenten imidlertid forplikte seg til en registreringsavtale. Hvilke krav som stilles til registreringsavtalen følger for generiske toppdomener av «Registrar Accreditation Agreement». Sistnevnte stiller blant annet krav til at abonnenten må avgi en egenerklæring om at domenenavnet ikke er i strid med regelverket eller tredjemanns rettigheter. I tillegg må registraren forplikte abonnenten til å delta i tvisteløsning dersom en annen påstår seg berettiget til domenenavnet.

  2.2.1 Privat tvisteløsning

  Som følge av at domeneabonnenten har ansvaret for at domenenavnet ikke gjør inngrep i noens rettigheter, har den som kan vise til en berettiget interesse i domenenavnet, en viss fortrinnsrett til domenenavnet. Denne retten slår ikke inn automatisk, men må påberopes enten for domstolene, eller via klage til Domeneklagenemnda eller WIPOs nemnd for domenetvistsaker

  Mer om dette her
  https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/87464/5/555.pdf
   
 6. Vestskm

  Vestskm New Member

  Innlegg:
  4
  Hei holte!

  Takk for svaret ditt!
  Jeg har blitt kontaktet av WIPO som forklarer at konsernet jeg snakker om har sendt dem en sak der de påberoper seg retten til dette domenet.
  Problemet til konsernet er at da jeg registrerte domenet i 2016, var det ingen sammenheng mellom navnet på domenet og navnet på konsernet.
  I 2019 skiftet konsernet navn til et navn som var mere likt mitt domene - drøye tre år etter at jeg registrerte domenet mitt.
  Dette navnebyttet er bakgrunnen for at de hevder sin rett på min eiendom idag - seks år etter at domenet ble registrert.
  Jeg lurer derfor på om det kan være "for sent" for firmaet å hevde sin rett, siden "Først i tid, best i rett"-prinsippet veier ganske tungt?

  /Vestskm
   
  Sist redigert: 2 Nov 2022
 7. Vestskm

  Vestskm New Member

  Innlegg:
  4
  det kan virke som at de ikke tar imot nye brukere? Jeg finner ingen registreringsknapp, og så får jeg beskjed om at admin har deaktivert muligheten for å registrere nye brukere. Kjenner du noen som kunne laget en invite?
   
 8. holte Medlem

  Innlegg:
  114
  Det kan jo være et problem at du sitter lenge på et domene uten at det er i bruk. Domener er jo til for å brukes og da kan «Først i tid, best i rett"-prinsippet» måtte vike.

  Jeg tror du bør ha rimelige gode argumenter for at du er berettiget domenet, men jeg vet ikke.

  Jeg vil uansett tro at du kan få noe penger ut av dette, enten ved å kontakte konsernet eller i en tvistesak.

  Jeg ville kontaktet dem du har registrert domene hos. De burde vite dette bedre enn noen.
   
 9. holte Medlem

  Innlegg:
  114
  Du kan også kontakte internetstiftelsen.se

  Det er de som styrer med dette

  REGISTRERINGSVILLKOR för toppdomänen .se fr.o.m. 1 november 2021
  https://internetstiftelsen.se/app/uploads/2021/10/se-registreringsvillkor-2021-11-01.pdf

  Se også Tvistlösning för .se-domäner

  Tre villkor prövas
  För att sökanden ska kunna vinna tvisten behöver den visa att
  samtliga tre kriterier är uppfyllda:
  • Sökanden måste ha en rättighet (till exempel varumärke eller firma) med rättsgrund i Sverige.
  • Innehavaren av domännamnet ska ha handlat i ond tro när han eller hon registrerade eller använde domännamnet.
  • Innehavaren av domännamnet ska inte ha en rätt eller ett berättigat intresse till domännamnet.
  https://internetstiftelsen.se/domaner/tvistlosning/tvistlosning-for-se-domaner/
   
  Sist redigert: 2 Nov 2022
 10. Kackalorum New Member

  Innlegg:
  23
  I stället för SEO-forum så kan du prova på wn.se, "samma fast bättre"

  Jag tror att du kommer vinna en tvistlösning, för du har INTE handlat i ond tro när du registrerade domänen. Om du vill sälja domänen, så sitter du därmed i en mycket bra sits, för det kommer bli dyrt för motparten att få till med sina advokater att du skulle agerat i ond tro.

  "Innehavaren av domännamnet ska ha handlat i ond tro när han eller hon registrerade eller använde domännamnet."

  Någon skrev ovan:
  "Kontakt konsernet å si at du har eid rettigheten til dette domenet i seks år og at du har planer for det, men at de kan få kjøpt det om prisen er rett."

  Du ska absolut INTE föreslå att de ska få köpa det om priset är rätt - för det kan då tolkas som att du har köpt eller registerat domänen i ond tro. Vill du sälja domänen, så kommer det komma tillfällen till detta senare i processen. Vill du inte sälja, så håll också tyst nu i de inledande skedena.
   
 11. Bjørnar Gründer

  Innlegg:
  1.941
  Var ikke klar over dette!
   

Del denne siden