Kjapp og trygg hosting for Wordpress

Hva om jeg lager noe som ligner på andres verk?

Mr Vest

Sjefen over alle sjefer!
Det ble jo da altså startet en tråd på WF i går hvor en kar ville ha tilbakemeldinger på et design. Da viste det seg altså at designet var delvis kopiert fra en kjent designer i Norge, noe jeg helt klart forstår at er lite populært.

Derfor lurer jeg meg nå på, hva skjer egentlig dersom jeg utvikler et nettsted, og designet tilfeldigvis skulle ligne fælt på et annet nettsted som jeg aldri har hørt om? Da vil det jo være feil og kalle meg en tyv. Jeg visste jo aldri at mitt nettsted lignet på et nettsted som allerede var der ute. Går dette da på kode? Min CSS ville jo mest sannsynlig være ganske forkjellig. Dvs, jeg hadde gjerne brukt en divklasse hvor den andre parten muligens hadde brukt en pklasse på samme sted. Den andre parten hadde gjerne brukt float:left & float:right, mens jeg i min situasjon gjerne hadde brukt float:left & float:left.

Ja, attpåtil. Hva om min CSS hadde vært 80% lik? Hvordan kan man si at jeg stjeler et design dersom jeg engang ikke har hørt om nettstedet man blir bekyldt for å stjele fra?
 

zapotek

Medlem
Idag hvor det finnes millioner av nettsteder verden rundt, og vi alle følger någenlunde de samme webdesigntrendene vil det være svært usannsynlig at et nettsted ikke ligner en smule på et annet. For at det skal kalles plagiat må det mer til. Designelementer i nøyaktig samme avstand mellom hverandre, lik størrelse og farge på designelementer, lik kode (som du skriver), samme fonter, samme ord osv. Når du kan krysse av på at alle slike punkter er like har vi nok med en liten copycat å gjøre.

På den annen side å si at et design som ligner "litt" er plagiat er bare tull. Leter du lenge nok finner du lett andre nettsteder som ligner på det du sammenligner med.
 

Thomas Pedersen

Pornogründer
Så lenge du ikke visste om nettstedet på forhånd trenger du ikke være redd for noe. Men sjangsen for at du lager noe som er over 80% likt uten å vite det selv er ganske lite sannsynlig.
 

Mr Vest

Sjefen over alle sjefer!
Mhm, jeg syns det høres rimelig ut det du sier. At flere slike forkjellige greier må klaffe sammen før man kan si at noe som helst er stjålet er jeg så absolutt enig i.

zapotek skrev:
På den annen side å si at et design som ligner "litt" er plagiat er bare tull. Leter du lenge nok finner du lett andre nettsteder som ligner på det du sammenligner med.
Merk at jeg skrev "delvis" og ikke "litt." Det jeg mente med delvis var at deler av nettsider var kopiert. 1 del tenker jeg som f.eks topp eller bunn, og ikke bare et område på 20x20px i en sidebar.

nextri skrev:
Så lenge du ikke visste om nettstedet på forhånd trenger du ikke være redd for noe. Men sjangsen for at du lager noe som er over 80% likt uten å vite det selv er ganske lite sannsynlig.

Hehe, ja. Du har rett i det, men som du selv sier. Ganske lite sannsynlig betyr ikke umulig..
 

testdriver

Ha det bra..
Vi har i dag mange standarer innen webdesign. Hvordan oppstod disse?

Alle kunstnere, musikere, forfattere osv benytter elementer fra andre i samme bransje. Grensen styres nok av ens egen samvittighet. Rettslig sett skal det mer til enn like farger og fasonger for å vinne fram.

Ingen grunn til å finne opp hjulet på nytt hver gang man designer en nettside, men man bør nok ikke la seg inspirere av mer enn ett-to elementer fra en enkelt side. Direkte kopi av koden/grafikk synes jeg riktignok lite om.
 

picxx

Well-Known Member
Du kan ikke ta patent på farger og utforminger.
Du HAR derimot opphavsretten på bilder og egne publikasjoner.
m.a.o. kan peterandrej designe verdens fineste nettsted ved hjelp av css og html... jeg kan kopiere det og selge det som bare faen....MEN om jeg bruker noe han har laget (som bilde, film, knapper, iconer eller annet han har designet) vil det være jeg som har kpiert den delen av hans nettsted...og må forhole meg til det når fakturaen på 40.000 plumper ned i posten. Hold deg unna ting som innbefatter opphavsretten, så er det bare å peise på.
 

hansson

Langveisfarende
Litt upresist å si at man kan kopiere html og css. Html og css er akkurat like opphavsrettsbeskyttet som gif-ene eller andre designelementer på siden, kanskje til og med mer (les mer om dette nederst). Html og css gir jo i samarbeid det visuelle uttrykket på et nettsted, men det blir ikke helt likt hvis ikke bildeelementene er de samme. Men hvis du kopierer et nettsted som har svært få bildeelementer og alt det visuelle er skrevet som css? Da har du brutt norsk og internasjonal opphavsrettslovgivning fordi sluttresultatet blir helt eller nesten helt likt.

Advokat Øystein Flagstad uttaler her at kildekode har bedre vern enn den grafiske formgivingen av en side. Design må ha en viss originalitet for å ha opphavsrettslig vern.
 

Mr Vest

Sjefen over alle sjefer!
Jeg må egentlig innrømme at jeg etterhvert lurer på om denne mannen er den eneste advokat som uttaler seg på det området der. Hvordan kan man sette seg ned og få opphavsrett på CSS og (x)HTML kode? Dersom alle sammen hadde kodet CSS, HTML og XHTML kode akkurat etter standarden slik det skal kodes ville jo koden vært helt lik uansett, eller er det noe jeg har misforstått? At man kan si at "slikt ikke kommer til å skje" vil vel ikke holde i en rettsak?

For og ta et eksempel Hannson. La oss si at vi 2 sitter på hver vår side av et bord. Vi deltar i en konkurranse, hvor mannen som koder en nettside i XHTML som skal se x og x ut kjappest vinner. Hva skjer da når du vinner konkurransen, mens min kode som jeg kommer med 15 sekunder etterpå er 110% lik? Betyr det at jeg da har brutt opphavsretten fordi jeg har skrevet samme kode som deg? Det kan det vel ikke bety, fordi jeg har jo kodet XHTML og det har jo du også. Vi har jo kodet et språk som vil være helt likt dersom alle koder riktig.

Grunnen til at det er så mye forkjellig der ute nå er jo delvis fordi folk ikke koder riktig. Man må jo ikke kode helt etter boka for at alt skal vise riktig på et nettsted.

<h1>Velkommen</h1> Brøt jeg opphavsretten nå? Det er jo en god del andre enn meg som har skrevet nettopp det jeg skrev nå..
 

tyr897

Medlem
Hva skjer da når du vinner konkurransen, mens min kode som jeg kommer med 15 sekunder etterpå er 110% lik? Betyr det at jeg da har brutt opphavsretten fordi jeg har skrevet samme kode som deg? Det kan det vel ikke bety, fordi jeg har jo kodet XHTML og det har jo du også. Vi har jo kodet et språk som vil være helt likt dersom alle koder riktig.

Det finnes utrolig mange måter å sette sammen elementene på, og på en litt mer kompleks side vil du ikke komme med en 110% lik kode. Jeg vet ikke helt hvor du har det fra at det blir helt likt dersom en skriver det riktig. Hver gang jeg lager en side tar jeg avveininger (vel, som regel durer jeg bare på med første og beste løsning) om hvordan jeg bør sette ting opp.

Jeg vil likevel ikke anse det som en relevant problemstilling for normale websider, da det stort sett er den samme standardstrukturen som går igjen. For å få beskyttelse må en nesten tilføre det noe nytt. Men dersom du bruker samme html/css, slik at det blir seendes likt ut, er du nok på tynn is. Forutsatt at original har noe unikt ved seg selvsagt.
 

zapotek

Medlem
Det er ingen webmastere som driver å finleser kildekoden på andre sider for å finne ut om det er stjålet kode fra dem. Som tidligere nevnt så er dette et skritt man tar ETTER at man ser et plagiat design av noe man selv har skapt, og da blir lik kildekode bare et ekstra bevis i brudd på opphavsrettet i det tilfellet.
 

Mr Vest

Sjefen over alle sjefer!
@tyr897, du må huske at jeg ikke tenker PHP her. Med PHP ser jeg jo at det finnes en rekke forkjellige ting som gjør at koden ikke blir lik. Jeg tenker HTML, XHTML og CSS. Dette er jo tre språk som har en standard som alle bør følge for og få et likt resultat i alle nettlesere. Her er 2 eksempler.

Eksempel 1:
<p>
<div>
heisann!
</div>
</p>

Eksempel 2:
<div>
<p>
Heisann!
</p>
</div>


Begge to vil vise likt i Firefox, men det er vel den siste som er korrekt vil jeg tro (uten at jeg er sikker.) Dersom to mennesker som er utdannet og har hatt samme lærer ville jo i dette tilfellet brukt samme koden. (forsåvidt også dersom det var 2 forkjellige lærere som kunne tingene sine.) Jeg selv ville hvertfall aldri laget diven inne i en p-tag, men omvendt som i siste eksempel.

Jeg sitter ikke her og krangler eller påstår noe som helst, men jeg bare er så usikker på nettopp dette om man virkelig kan få noe opphavsrett på XHTML, HTML og CSS kode. Jeg vil mye heller tro at det er elementene som grafikk man kan få opphavsretten på mens selve strukturen av koden kan man ikke få noe opphavsrett på.. Det er slik jeg tenker. Noe annet får jeg ikke helt til å klaffe sammen om jeg skal si det på den måten.
 
Nå pleier jo en html-side å inneholde langt mer enn en tag. Og selv om måten en av dem er brukt på bare følger et gitt språk, vil sammenhengen ofte inneholde egne særheter.

Husker f.eks. Qpsa.no. CSS-koden var vanlig CSS som fulgte reglene, men folk som leste gjennom stilarket hadde likevel absolutt ingen problemer med å se at det var copypaste av stilarket til Twitter. Så lenge det er snakk om mer enn en enkel div og en enkel p er det ikke SÅ vanskelig å se forskjell på tilfeldig likhet og direkte plagiat.
 

Mr Vest

Sjefen over alle sjefer!
Neida, der har du jo også det at man sjelden hadde kodet inn samme navn på en div i cssfila, bortsett fra gjerne disse vanlige som wrapper, header, content og footer.

Jeg tenker vel at det meste innenfor denne biten går på og bruke hodet og følge de uskrevne regler, så klarer man seg sikkert greit.
 
Topp