Kjøpe artikler og mva

En tråd i 'Økonomi, regnskap og administrasjon' startet av John Cecker, 28 Nov 2016.

 1. John Cecker New Member

  Innlegg:
  10
  Hei,

  Sikkert et helt banalt spørsmål jeg kommer med, men fersk i gamet så skyter det allikevel ut.

  Jeg har et enk som er mva-registrert. Jeg kjøper inn artikler til et nettsted. De som skriver artiklene har også ENK men er ikke mva-registrert.

  Nå har jeg forstått det slik at artikkelskriving kan være fritatt for mva pga åndsverkloven. Jeg blir altså fakturert fra skribentene en gang i måneden, ut i fra hvor mange artikler de har skrevet. Faktura kommer uten mva.

  Her skal/har ikke jeg plikt til verken å kreve inn eller betale ut mva, riktig?

  Mulig dårlig formulert dette men takknemlig for innspill!
   
 2. Dag Frogner

  Dag Frogner Supermedlem

  Innlegg:
  4.680
  Korrekt at de ikke skal fakturere deg med mva, men hvor har du det fra at artikkelskriving er unntatt mva? Den var ny for meg ihvertfall.
   
 3. Jens1986 Medlem

  Innlegg:
  601
  Åndsverk, fritatt mva.
   
 4. pmb

  pmb Webutvikler

  Innlegg:
  188
  Det meste av artikler innen denne typen skal faktureres med MVA, ettersom det ikke er tilstrekkelig for å dekkes av åndsverkloven. Se nest siste post i denne tråden der Skatteetaten kommenterer.
   
  Steve Cash liker dette.
 5. Dag Frogner

  Dag Frogner Supermedlem

  Innlegg:
  4.680
  Skulle til å kommentere det samme, da jeg fant samme tråd. Tror nok man må et stykke ut i poesi-land før man kan kalle artikler for kunst. ;)
   
 6. Dan Åsen Hansen

  Dan Åsen Hansen Medlem

  Innlegg:
  753
  Har ikke noe med "kunst" å gjøre. Egenproduserte tekster er momsfrie. Som journalist har jeg alltid fakturert tekst uten mva, mens bilder skal faktureres med mva.

  Bearbeider man andres tekster (f.eks ved oversettelser eller korrektur), er dette momspliktig.

  Det finnes en oversikt som viser i detalj hva som er momspliktig og ikke, skal se om jeg finner den ...

  Mvh Dan
   
 7. Dan Åsen Hansen

  Dan Åsen Hansen Medlem

  Innlegg:
  753
  Finner ikke igjen oversikten, men finner imidlertid denne; https://www.nj.no/no/Om_NJ/Lag_og_klubber/NJ_Frilans/Din_okonomi/MVA/Moms+eller+ikke?.b7C_w7fW2q.ips og denne; https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oID=202337 . Sistnevnte er riktignok dansk, men den norske var mer eller mindre helt lik. Mulig den ligger på det lukkede området til NJ ...

  Finner for øvrig følgende sitat i Frilanshåndboka;

  "Inntekt av journalistisk produksjon av artikler, intervjuer, nyhetsmeldinger og så videre er ikke momspliktig omsetning. Det er heller ikke tegninger og illustrasjoner utført helt ut for hånd. Men er tegningen for eksempel skannet inn og bearbeidet i en datamaskin, er den momspliktig ...

  ... salg av bilder, negativer og lignende - eller retten til et fotografisk bilde - er momspliktig omsetning. Men selger du artikkel og bilde, og det ikke er bildet eller bildene som er det dominerende og vesentligste, er det ikke momspliktig omsetning ...

  ... selger du for eksempel nedlastbar informasjon over internett mot betaling fra mottakeren, er det ikke momspliktig. Leverer du reklame over nettet, er det momspliktig for kjøperen. Betaling for samme informasjon som du kan selge momsfritt når den blir lastet ned fra nettet, blir momspliktig omsetning hvis du sender den til mottakeren på diskett, CD-rom, DVD eller lignende. Da skifter nemlig salget karakter, fra momsfri tjenesteytelse til momspliktig varehandel. Utarbeider du nettsider, er betalingen for arbeidet med å legge til rette ren informasjon, momsfri. Den del som har med markedsføring, profilering, reklame å gjøre, er momspliktig.

  Det gjelder spesielle momsregler for aviser, tidsskrifter og bøker ... "

  Videre finner jeg denne; http://www.dn.no/nyheter/article226567.ece

  Som sier dette; "Opphavsrett innenfor åndsverksloven er utenfor momssystemet. Journalister og frilansskribenter har opphavsrett til sine tekster, og skal derfor ikke beregne moms ..."

  Skriver man på timebasis ("timelønn") derimot, så er det en tjeneste og det skal legges til moms :)

  Mvh Dan
   
  Steve Cash liker dette.
 8. John Cecker New Member

  Innlegg:
  10
  Takk for oppklarende svar, greit å vite hvordan dette faktisk fungerer!

  Men disse som skriver for meg, de har ikke passert grensen på 50.000 og er dermed ikke mva-registrert. Hva gjør dere når dere er mva-registrert og mottar en faktura uten mva? Jeg skal ikke da betale inn noe mva for dette, eller?
   
 9. Steve Cash

  Steve Cash Medlem

  Innlegg:
  1.650
  Nei, ikke så lenge de ikke er registrert og har beregnet mva. Men hvis de registrerer seg og dette er tjenester som skal belegges med mva, så kan det være at de etterfakturerer mva. Det tror jeg jeg en skal opplyse om på forhånd at en kan komme til å gjøre.
   
 10. John Cecker New Member

  Innlegg:
  10
  Ok, takk for god hjelp! :)
   
 11. kongen

  kongen kongemedlem

  Innlegg:
  2.740
 12. Tonny Kluften

  Tonny Kluften Administrator

  Innlegg:
  15.606
  Da må vel det gjelde hvis man får betalt pr. ord også, som alltid er tilfelle i slik artikkelskriving det er snakk om her.
   
 13. Dan Åsen Hansen

  Dan Åsen Hansen Medlem

  Innlegg:
  753
  Nei, merkelig nok ikke. I hvert fall var det ikke slik da jeg jobbet redaksjonelt frem til 2010 ...
   
 14. pmb

  pmb Webutvikler

  Innlegg:
  188
  Jeg mener, på bakgrunn av respons fra Skatteetaten direkte på et tilsvarende spørsmål som dette, at artikler av denne typen (der skribenten/bedriften produserer flere titalls/hundretalls artikler månedlig) er momspliktig.

  Ifølge Skatteetaten må "Frembringelsen må fremstå som noe mer enn resultatet av et rent rutinearbeid" [sitat slutt] for å være et åndsverk - og de fleste artikler som kjøpes inn til en nettside vil være resultatet av rent rutinearbeid.

  De sier også at "den konkrete vurderingen fra sak til sak må du gjøre selv.", noe som gjør at det alltid blir en vurderingssak, men etter mitt skjønn blir det rutinearbeid med en gang man snakker om et tosifret antall artikler innen samme tema som man gjerne skriver om ofte - altså noe som er vesentlig forskjellig fra journalistisk arbeid.
   
 15. Ole Avranden utvandret

  Innlegg:
  905
  Jeg liker danske SKATs korversjon av reglene for tekster, som veldig fritt gjengitt er slik:
  Hvis innholdet er bestemt/styrt av oppdragsgiver skal det beregnes mva, men hvis du selv står for ide og utførelse skal det ikke beregnes mva.

  Den regelen gir et rimelig klart skille på hva som er åndsverk og ikke.
   

Del denne siden