Kjapp og trygg hosting for Wordpress

Moms eller ikke moms på artikkelskriving

zapotek

Medlem
Fra loven om merverdiavgift - § 3-7. Kunst og kultur mv:

(2) Omsetning og formidling av tjenester i form av kunstnerisk framføring av åndsverk er unntatt fra loven. Unntaket omfatter også tjenester som er en integrert og nødvendig del av framføringen.

(4) Opphavsmannens omsetning av egne kunstverk og opphavsrett til egne litterære og kunstneriske verk er unntatt fra loven. Det samme gjelder slik omsetning ved mellommann i opphavsmannens navn.

Hvordan skal dette tolkes? Om firma A skriver en unik artikkel for firma B som publiseres på firma Bs nettsted. Moms eller ikke moms på fakturaen?
 

zapotek

Medlem
Tviler egentlig på at futen setter seg på bakbeina og nekter å gi fra fratrekk for momsen på de fakturaene det måtte gjelde. Uansett interessant å ha visst nøyaktig hvordan reglene skal praktiseres.
 

Tonny Kluften

Administrator
Fra Hannemyr.com: Lommejuss omkring digitale medier.

Skattedirektoratet har i et brev til Norsk Journalistlag (brev av 23. oktober 2001) uttalt at frilansjournalisters omsetning av artikler, radio- og tv-reportasjer er, såfremt de er beskyttet av åndsverksloven, unntatt fra merverdiavgift etter merverdiavgiftsloven § 5 første ledd nr. 1 a. Det er videre uttalt at hvis frilansjournalisten derimot bidrar med bakgrunnsstoff, innhenting av statistikk mv. som er gjenstand for redaksjonens videre bearbeidelse, må dette som utgangs*punkt anses som avgiftspliktig konsulenttjeneste som ikke er beskyttet av åndsverksloven.
 

hansson

Langveisfarende
Skal være unntatt mva. Det regnes som åndsverk, mens kommersielle foto og design ikke blir regnet slik. Dette betyr også at den delen av firmaet eller omsetningen som gjelder tekstskriving ikke kan trekke fra inngående mva.
 
Hvis det ikke er MVA-pliktig skal man ikke legge til MVA selv om det skaper mindre hodebry.
Helt riktig - og viktig. MVA skaper vel heller mer hodebry for de aller fleste dersom man kan drive virksomheten uten MVA-regnskap. Du får da heller ikke lov til å registrere deg i MVA-registeret dersom du har mindre enn 50 000 i momspliktig salg.
 
Sist redigert:

hansson

Langveisfarende
Msites - det er en grunn til at MVA-loven og Skatteetatens MVA-håndbok eksisterer. Man skal ikke bryte loven med overlegg. Har ikke noe med kunst å gjøre, det har blant annet med forfatterens ideelle rettigheter etter Åndsverkloven å gjøre, men mest med hvordan skattedirektoratets jurister analyserte tingene da lovverket ble til. Det ligger grundige overveielser til grunn for hvert punkt i reglene.
 

hansson

Langveisfarende
Ja, det stemmer at alt som har med reklame å gjøre er mva-pliktig. Enkelte oversettelser er mva-pliktige, mens andre ikke. Men artiklene som Zapotek spør om her må nok regnes for journalistisk/litterær tekst, slv om de evt inneholder spor av reklame, lenker, o.l. Men kan være i grenseland.
 

pmb

Webutvikler
Ble nylig registrert i mvaregisteret. Omkring halve omsetningen kom fra artikkelskriving, men fant nå frem til denne tråden. Ble jo registrert på grunnlag av at grensa ble passert og at denne inntekten var momspliktig, og siden registreringen ble godkjent av Brreg, skulle man jo tro at artikkelskrivingen var nettopp det.

Noen som kan gi et konkret svar på om jeg skal fakturere moms på bestillinger av spesifikke artikler om typisk emner som casino, forbrukslån osv?
 
Topp