Kjapp og trygg hosting for Wordpress

Spørsmål om økonomistyring

Hussam Mj

New Member
mangler erfaring og lurer på om noen kan svare på:
hva skyldes at egenkapitalprosent går ned, selv om en bedrift går med overskudd?
Er det sant at økt omsetning fører til økt lønnsomhet ?

takk
 

Sunshine

Medlem
Første spørsmål vet jeg ikke svare på.

Det andre spørsmålet:
Lønnsomhet er hvor mye du tjener på en vare eller tjeneste. Omsetningen har ingen ting å si her, da man måler lønnsomhet i prosenter.
Omsetningen er i kroner hvor mye du har solgt for, og lønnsomheten er i prosentandel hvor mye du tjener etter at alle utgifter er betalt.

Altså hvis du kjøper en bil til 100.000 og selger den for 100.000, så er er det ingen lønnsomhet i det, men omsetningen er på 100.000.
Selger du den for lavere pris enn du kjøpte den for, så er det negativ lønnsomhet, altså at du taper penger på det.

Som en som skal styre bedriften så er lønnsomheten per vare eller tjeneste en viktig pekepinn på hva man kanskje bør revurdere eller satse videre på. Noen ganger kan det lønne seg å selge varer/tjenester med dårlig lønnsomhet hvis det øker lønnsomheten på andre viktigere varer/tjenester.

For eksempel hvis man driver med utvikling av grafiske tjenester OG nettsider, og man gir bort produktet "logo" gratis mot at man kjøper en mye dyrere nettside, så øker det lønnsomheten på en tjeneste og senker på en annen. Det gir høyere omsetning og om varen det omsettes for har få/ingen kostnader så øker det lønnsomheten for bedriften i sin helhet og bunnlinja som du sitter igjen med til slutt når regnskapet skal gjøres opp.
 
Topp