Terje E.

En rusletur nytter ikke

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Sliter du med vekta og fører en generelt usunn livsstil?  Var du aktiv i tenårene, men har begynt å legge på deg og blitt enda mer inaktiv? Da er du ikke alene. Mange sliter nemlig ved overgangen til voksenlivet, og naturen begynner også å kreve sitt når man når 27-årsalderen.

Det er allikevel ingen grunn til å furte og gi opp kampen mot badevekten av den grunn, men den eneste løsningen er at du begynner å bevege deg. Mange sliter allikevel med å komme i gang, og da spesielt på denne årstiden hvor været ikke akkurat er innbydende. 

Surt vær og regn kan drepe treningsiveren til de fleste av oss. «Rain» (CC BY-SA 2.0) by sk8geek

Hent inspirasjon

Det essensielle er således å endre vanene sine, og hvis du er i midten av 30-årene kan du se til flere idrettsutøvere som fortsatt holder det gående. Det beste eksempelet på hjemmebane er selvsagt skiskytter-esset Ole Einar Bjørndalen, mens evigunge Frode Kippe markerte seg i årets cupfinale mellom Lillestrøm og Sarpsborg.

Fra utlandet trenger vi ikke å se lenger enn til Zlatan Ibrahimovic som fikk en alvorlig kneskade når han var 35 år. De fleste hadde sikkert valgt å avslutte karrieren der og da, og i vår fikk du fikk veldige gode odds på at den evigunge svensken skulle komme tilbake på banen for Manchester United. Comebacket skjedde allikevel allerede i slutten av november, og det blir spennende å se om den kontroversielle svensken kan skyte United til heder og ære i en av cupene. Det sure ettmålstapet i derbyet mot Manchester City tyder nok på at Premier League-tittelen allerede er tapt, men Zlatan kan fortsatt bidra til å vinne heder og ære for de røde djevlene. 

Unngå skippertakene

Vi er selvsagt fullstendig klar over at du ikke har de samme forutsetningene som Ibrahimovic, men vi er definitivt sikre på at han ikke kom tilbake i løpet av seks måneder ved hjelp av skippertaksmetoden. Dette er noe du også bør unngå, og du bør ha en innstilling om at innarbeidede vaner er vonde å vende. Derfor bør du sette opp en realistisk tidsplan for hvordan du skal trene i begynnelsen. Sett gjerne opp en månedsplan hvor du bestemmer deg for to faste dager i uken du skal trene, og følg disse slavisk.

Marker treningsdagene i kalenderen. «Calendar*» (CC BY 2.0) by DafneCholet

Glem raske løsninger

De fleste eksperter hevder at det kan ta opptil et helt år å vende en vond vane, men de dårlige nyhetene stopper ikke der. Du bør nemlig helst ha holdt på i minst tre år før du kan kalle vanen innarbeidet, og stikkordet i denne sammenhengen blir derfor motivasjon. Du må nemlig overbevise deg selv om at denne endringen er noe som kommer til å gjøre deg godt på lang sikt, og derfor er det viktig at den nye treningsmengden er realistisk. Et par uker på helsestudio eller løpeturer i skog og mark kommer bare til å gjøre deg godt hvis du trives med aktiviteten. Du bør derfor bruke et par måneder på å prøve forskjellige øvelser, og først da er vi sikre på at du finner noe som du trives med og som på lang sikt fører til at du får en bedre helsetilstand og mer overskudd i hverdagen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *