Terje E.

Unnskyldningene dine for å røyke er ikke gode – Vi avslører dem

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Vi støter alle på unnskyldninger for røyking. Bruker dem selv eller hører dem fra venner som røyker. Men hvor mye sannhet er det i disse unnskyldningene for at det er ok å røyke? Det kan du lese mer om her.

Morfaren min ble 89 år og han var storrøyker hele livet
Ingen regler uten unntak. Men i utgangspunktet passer røyking og sunn alderdom ikke sammen. Halvparten av alle som røyker hele livet dør av røyking. Røykere lever gjennomsnittlig 8-10 år kortere enn ikke-røykere − og de siste 10 årene av en røykers liv er ofte preget av sykdom og sterkt forringet livskvalitet.

Lastenes sum er konstant. Hvis jeg ikke røyker gjør jeg bare noe annet usunt
Denne unnskyldningen holder sjelden. De aller fleste som slutter å røyke starter ikke med nye vaner som er like skadelige som røyking. De får til syvende og sist en sunnere livsstil – og et lengre liv.

Les også: Er e-sigaretter helsefarlige?

Hvis jeg slutter å røyke legger jeg på meg 10 kg
Det er riktig at man kan legge på seg et par kilo etter røykeslutt. Men få mennesker legger på seg så mye som 10 kg. Det som skjer er at du gjenvinner din naturlige vekt − du kommer altså til å veie det du ville ha veid hvis du aldri hadde røykt. Hvis du synes at din naturlige vekt er i overkant kan du motvirke en vektøkning ved å spise grønt, magert og ikke for mye. Samtidig kan du sørge for å bevege deg.

Røyking hjelper meg til å stresse av og konsentrere meg
royke-unnskyldningerDet handler ikke om at røyking motvirker stress. Det handler om at abstinenser øker stress. Røyking motvirker abstinenser ved å tilføre nikotin. Dermed når røykeren ned på et stressnivå som tilsvarer den permanente tilstanden hos en ikke-røyker. Røykere er altså bare mer stressa mellom sigarettene og alt i alt er ikke-røykere mindre stressede.

Les også: Ekspertråd ved røykeslutt

Jeg blir umulig å omgås hvis jeg ikke røyker
Det er riktig at røykeres humør svinger mer enn ikke-røykeres. Og like etter røykeslutt blir humørsvingningene ofte verre. Men hvis man ikke starter å røyke igjen blir humøret gradvis bedre og langt mer stabilt. Unnskyldningen er derfor uholdbar i det lange løp.

Jeg kan røyke bare ved festlige leiligheter
9 av 10 eksrøykere som fortsetter med å festrøyke blir fulltidsrøykere igjen. Det skyldes at kroppen raskt venner seg til å få nikotin. Unnskyldningen er derfor oftest et farlig selvbedrag.

Les også: Situasjoner med røyketrang – tips

Ett eller annet skal man jo dø av
Ja, det skal man. Og hvis man er røyker er det stor risiko for å dø tidlig og etter lang tids ubehagelig sykdom. Ikke-røykere lever lengre og har det bedre mens de lever.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *