Terje E.

Spill kan forbedre dine kognitive ferdigheter

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden


«Alzheimers» (CC BY 2.0) by havens.michael34

Visse spill kan bedre hukommelsen din og redusere risikoen for å utvikle demens, ifølge ny forskning fra Cambridge University. En ny studie fra det prestisjefylte universitetet viser nemlig at videospill forbedret hjernefunksjonen til de som hadde problemer med hukommelsen sin, som kan være et tidlig tegn på Alzheimers. Forsøkspersonene ble gitt ulike spill å fullføre på en iPad, bl.a. et puslespill hvor du skulle finne riktig plass til ulike symboler.

Funnene fra denne studien er kanskje ikke så overraskende siden vi allerede vet at det å spille videospill har en rekke positive effekter på menneskets hjerne. Kognitive forskere ved Rochester University gjorde en studie på virkningen av videospill, og fant at forsøkspersonene deres fikk en rekke positive effekter av spillingen. Bl.a. viste prosjektet at de som spiller videospill utvikler en høyere sensitivitet for det som foregår rundt dem, noe som fører til at de enklere kan multitaske, kjøre bil, lese liten tekst, holde følge med venner i folkemengder og navigere seg bedre rundt på ukjente steder enn hva folk som ikke spiller videospill kan.


«Turn by turn directions to clearner air» (CC BY-SA 2.0) by IntelFreePress

I takt med at forskning har vist at hjernetrening kan holde sykdommer og symptomer på avstand, så har populariteten til slike spill økt betraktelig. Allikevel er det mange som med tiden går lei av deres repetitive natur, og derfor ser etter andre spill eller avslutter treningen. Den nye appen som ble utviklet av forskere ved Cambridge heter Game Show og er utviklet slik at den skal bli vanskeligere og vanskeligere jo flere spill brukeren fullfører, i håp om å holde brukerne interessert og stimulert hele veien.

Brett- og kortspill

Det er ikke kun videospill og mobilapplikasjoner som kan brukes for å trene hjernen, du kan også gå den tradisjonelle veien og bruke brettspill og kortspill om du foretrekker det.  Flere av disse spillene er vanlige innslag på eldrehjem,  og blir flittig anbefalt av leger som har pasienter som begynner å vise tidlige tegn på demens eller Alzheimers.

Sudoku er et godt eksempel på et slikt spill.  Dette spillet går ut på å fylle inn tall i blanke bokser på et slags puslespill, hvorav spillet er basert på regler om hvordan numrene skal stå i forhold til hverandre og hva totalen skal bli til slutt. Med andre ord kombinerer dette spillet både matte, logikk og strategi, og gir dermed hjernen svært god trening.

Kryssord er også et godt eksempel på et spill som er lett å få tak i og som kan bedre dine kognitive evner. Neste gang du åpner avisen, se til kryssordet og gi hjernen litt velfortjent trim.


«The Game» (CC BY 2.0) by hilaryhalliwell

Forskere fra Mayo klinikken anbefaler i tillegg kortspill, som 21 og live blackjack, som en god måte å trene hjernen på. Det å telle opp kort tvinger spillerne til å utføre regnestykker i hodet, som trener hjernen. Det å stokke, gi ut og flytte på kort trener samtidig fingre og hender. I tillegg må man også bruke logikk og strategi for å ta avgjørelser vedrørende om man ønsker et nytt kort eller ikke.

Start med hjernetrim tidlig
Med tanke på at det ikke finnes noen absolutt kur for hverken demens eller Alzheimers kan det være lurt å starte med slik hjernetrim tidlig, før symptomene viser sitt stygge ansikt. Det viser seg nemlig ofte at de som har bedrevet slike spill gjennom hele livet egentlig har forebygget mot slike sykdommer i lang tid, og dermed mest sannsynlig har forsinket sykdommens ankomst betraktelig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *