Terje E.

Spill på 2000-tallet

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

For en nøyaktig oversikt over antall spillselskaper registrert i Norge etter år 2000, inkludert både spillutviklere og gamblingfirmaer, ville det kreve tilgang til spesifikke registreringsdatabaser som Brønnøysundregistrene, samt analyser fra bransjerapporter. Hvis du trenger nøyaktige tall og mer detaljert informasjon, kan det være nyttig å kontakte relevante myndigheter som Lotteri- og stiftelsestilsynet, eller å konsultere bransjerapporter fra organisasjoner som Innovasjon Norge eller Norsk Tipping.

Spillutviklere i Norge

Norge har sett en økning i antall nye spillselskaper etter år 2000. Disse selskapene fokuserer primært på utvikling av videospill for forskjellige plattformer, inkludert PC, konsoller og mobil. Noen av de mest kjente norske spillutviklerne inkluderer:

 • Funcom: Etablert i 1993, kjent for spill som «The Longest Journey» og «Conan Exiles».
 • Krillbite Studio: Kjent for «Among the Sleep», etablert i 2011.
 • Red Thread Games: Kjent for «Dreamfall Chapters», etablert i 2012.

Gamblingfirmaer i Norge

Når det gjelder gamblingfirmaer, har Norge et strengt regulert marked. Etter år 2000 har det vært få nye gamblingfirmaer som opererer lovlig innenfor Norges grenser på grunn av strenge reguleringer:

 • Norsk Tipping: Statlig eid selskap som har monopol på de fleste former for pengespill i Norge.
 • Norsk Rikstoto: Ansvarlig for totalisatorspill (hestespill).

Uregulerte spillselskaper

Mange utenlandske gamblingfirmaer opererer i det norske markedet til tross for strenge lover. Disse selskapene er imidlertid ikke registrert i Norge, men retter seg mot norske spillere via internett.

Mer om spillutviklerne:

Norge har en levende og voksende spillutviklingsindustri som har produsert en rekke anerkjente titler og innovative prosjekter. Her er en mer detaljert oversikt over noen av de mest bemerkelsesverdige norske spillutviklerne og deres bidrag til spillindustrien:

1. Funcom

Historie:

 • Funcom ble etablert i 1993 og er en av de eldste og mest suksessrike spillutviklerne i Norge.

Kjente spill:

 • «The Longest Journey» (1999): Et eventyrspill som fikk stor anerkjennelse for sin historie og karakterutvikling.
 • «Age of Conan: Hyborian Adventures» (2008): En MMORPG basert på Conan the Barbarian-universet.
 • «Conan Exiles» (2017): En overlevelsesbasert sandkassespill i Conan-universet.

Bidrag:

 • Funcom har satt Norge på kartet som en seriøs aktør i spillindustrien med sine høykvalitetsprodukter og innovative spill.

2. Krillbite Studio

Historie:

 • Grunnlagt i 2011 av en gruppe studenter fra Høgskolen i Hedmark.

Kjente spill:

 • «Among the Sleep» (2014): Et førstepersons horrorspill hvor spilleren styrer et lite barn som opplever en surrealistisk og skremmende verden.

Bidrag:

 • Krillbite Studio har fått internasjonal anerkjennelse for sin unike tilnærming til historiefortelling og spilldesign.

3. Red Thread Games

Historie:

 • Grunnlagt i 2012 av Ragnar Tørnquist, en av de ledende designerne bak «The Longest Journey».

Kjente spill:

 • «Dreamfall Chapters» (2014-2017): En episodisk eventyrspill som fortsetter historien fra «The Longest Journey».

Bidrag:

 • Red Thread Games har bidratt til å videreføre arven etter klassiske eventyrspill med fokus på dyp historiefortelling og rike, detaljerte verdener.

4. Rain Games

Historie:

 • Etablert i 2010 og basert i Bergen.

Kjente spill:

 • «Teslagrad» (2013): Et puslespill-plattformspill med fokus på magnetisme og elektrisitet.
 • «World to the West» (2017): Et action-eventyrspill satt i samme univers som «Teslagrad».

Bidrag:

 • Rain Games er kjent for sin kreative bruk av spillmekanikker og kunstnerisk design.

5. Megapop Games

Historie:

 • Grunnlagt i 2012 av tidligere ansatte fra Funcom.

Kjente spill:

 • «Trolls vs. Vikings» (2014): Et tårnforsvarsspill med en humoristisk vri basert på norsk folklore.

Bidrag:

 • Megapop Games har fokusert på å lage tilgjengelige og underholdende spill for et bredt publikum.

6. Hyper Games

Historie:

 • En uavhengig spillutvikler basert i Oslo.

Kjente spill:

 • «Eggggg – The Platform Puker» (2016): Et plattformspill med en unik og morsom premiss hvor spilleren bruker oppkast for å bevege seg gjennom nivåene.
 • «Mørkredd» (2020): Et samarbeidsbasert puslespill hvor spillere må navigere gjennom mørke omgivelser ved hjelp av lys.

Bidrag:

 • Hyper Games har fått anerkjennelse for sine kreative og ukonvensjonelle spillkonsepter.

7. Sarepta Studio

Historie:

 • Grunnlagt i 2010 og basert i Hamar.

Kjente spill:

 • «My Child Lebensborn» (2018): Et alvorlig og gripende spill basert på sanne historier om Lebensborn-barna etter andre verdenskrig.

Bidrag:

 • Sarepta Studio har vist hvordan spill kan brukes til å formidle sterke og viktige historier med empati og dyp mening.

8. Snowcastle Games

Historie:

 • Etablert i 2009 i Oslo.

Kjente spill:

 • «Earthlock: Festival of Magic» (2016): Et rollespill inspirert av klassiske JRPG-er med vakker kunststil og engasjerende kampsystem.

Bidrag:

 • Snowcastle Games har fokusert på å skape rike, fantasifulle verdener som appellerer til fans av tradisjonelle rollespill.

9. Dirtybit

Historie:

 • Grunnlagt i 2011 i Bergen.

Kjente spill:

 • «Fun Run» (2012): Et flerspiller racing-spill som ble en stor suksess på mobilplattformer.

Bidrag:

 • Dirtybit har vist hvordan enkle, men vanedannende spillkonsepter kan oppnå stor suksess på mobilmarkedet.

10. Snowfall Studio

Historie:

 • Et mindre kjent studio basert i Norge som fokuserer på indie spillutvikling.

Kjente spill:

 • «Mayhem in Single Valley» (2021): Et action-adventure spill med en unik grafikkstil og engasjerende historie.

Bidrag:

 • Snowfall Studio har bidratt til indie spillscenen med innovative og visuelt tiltalende spill.

En spirende industri med global innflytelse

Spillutvikling har etablert seg som en dynamisk og viktig sektor i den norske teknologibransjen. Gjennom de siste to tiårene har Norge produsert en rekke suksessrike spill og talentfulle utviklere som har satt sitt preg på den globale spillscenen. Denne artikkelen utforsker fremveksten av spillutvikling i Norge, de mest bemerkelsesverdige bidragene og utfordringene industrien står overfor.

Norsk spillutvikling kan spores tilbake til slutten av 1990-tallet, da små, uavhengige utviklerstudioer begynte å dukke opp. En av de tidlige pionerene var Funcom, etablert i 1993, som fikk internasjonal anerkjennelse med spillet «The Longest Journey» (1999). Dette pek-og-klikk-eventyret ble hyllet for sin rike historie og komplekse karakterer, og markerte Norge som en nasjon med potensial i spillutviklingsindustrien. Ragnar Tørnquist, en av hovedskaperne bak «The Longest Journey», sier: «Vi ønsket å lage spill som fortalte dype, engasjerende historier, og vi er stolte av hva vi oppnådde med ‘The Longest Journey’.»

Funcom fortsatte sin suksess med spill som «Anarchy Online» (2001) og «The Secret World» (2012), og har etablert seg som en av de ledende aktørene i den norske spillindustrien. Deres fokus på kvalitetsfortelling og innovative gameplay har bidratt til å forme Norges rykte som en kilde til kreative og høykvalitets spill.

Et annet fremtredende studio er Red Thread Games, grunnlagt av Ragnar Tørnquist etter hans tid hos Funcom. Red Thread Games har fortsatt tradisjonen med å lage historiedrevne spill, med titler som «Dreamfall Chapters» (2014) som fortsetter sagaen fra «The Longest Journey». Disse spillene har fått ros for sin narrative dybde og har tiltrukket seg en lojal fanbase.

I nyere tid har Norge sett fremveksten av flere uavhengige studioer som har fått internasjonal oppmerksomhet. Et bemerkelsesverdig eksempel er Krillbite Studio, kjent for det kritikerroste skrekkspillet «Among the Sleep» (2014). Dette spillet, som lar spilleren oppleve en skremmende verden gjennom øynene til et lite barn, har blitt rost for sin unike tilnærming til sjangeren og sin evne til å skape en intens, emosjonell opplevelse. «Vi ønsket å utforske frykt fra et barns perspektiv og lage et spill som var både skummelt og meningsfylt,» sier en representant fra Krillbite Studio.

Norsk spillutvikling har også dra nytte av støtte fra både offentlige og private sektorer. Innovasjon Norge og Norsk filminstitutt har vært viktige støttespillere, og har gitt finansiering og ressurser for å hjelpe små utviklere med å realisere sine prosjekter. Denne støtten har vært avgjørende for mange studioer som ellers kanskje ikke ville hatt muligheten til å utvikle og lansere sine spill.

Til tross for suksessene, står norsk spillutvikling overfor utfordringer. Konkurransen i det globale spillmarkedet er intens, og det krever betydelige ressurser å markedsføre spill på en effektiv måte. «Vi har sett mange lovende prosjekter som har slitt med å nå ut til et bredt publikum, til tross for deres høye kvalitet,» sier Jørgen Tharaldsen, en veteran i den norske spillindustrien. Å tiltrekke seg og beholde talent er også en utfordring, spesielt når større internasjonale studioer tilbyr lukrative muligheter.

For å takle disse utfordringene, har den norske spillindustrien begynt å fokusere mer på samarbeid og nettverksbygging. Arenaer som The Gathering, en stor datatreff i Hamar, gir utviklere muligheten til å vise frem arbeidet sitt, lære av hverandre og knytte kontakter med investorer og publikum. Dette har bidratt til å styrke fellesskapet og øke synligheten til norske spill.

Den økende globaliseringen av spillmarkedet gir også muligheter for norsk spillutvikling. Med plattformer som Steam og Epic Games Store, samt økt bruk av sosiale medier og streamingtjenester, har norske utviklere flere kanaler for å nå ut til et internasjonalt publikum. Spill som «My Child Lebensborn» av Sarepta Studio, som omhandler de vanskelige livene til barn av tyske soldater etter andre verdenskrig, har fått internasjonal anerkjennelse for sitt modige tema og emosjonelle dybde.

Samlet sett har spillutvikling i Norge vist en imponerende vekst og kreativitet. Fra pionerene hos Funcom til innovative indie-studioer som Krillbite og Red Thread Games, har norske utviklere bidratt med unike og meningsfulle spillopplevelser til det globale markedet. Med kontinuerlig støtte og samarbeid, er fremtiden lys for norsk spillutvikling, og landet er godt posisjonert til å fortsette sin reise som en betydelig aktør i den internasjonale spillindustrien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *