Kjapp og trygg hosting for Wordpress

Få ned overskuddet på lovlig måte.....

NilsF

Medlem
Finnes det noen dokumentasjon fra skattemyndighetene eller andre på det? Et nettsted er vel et driftsmiddel? i hvertfall i mine øyne er det et driftsmiddel.

Det er, slik jeg ser det, ingen tvil om at et nettsted som kjøpes og som har "varig verdi" (3 år eller mer) skal aktiveres når kjøpsprisen er kr 15.000 eller mer. Et driftsmiddel er et formuesobjekt. Dersom man kjøper en nettside med domene, kan det dog oppstå et spørsmål om hvordan verdien av kjøpsobjektet fordeler seg, hvor mye av kjøpsprisen er relatert til programvaren (typisk høy andel for en helt ny nettside), hvor mye av kjøpsprisen er for etablerte brukere/kunder og nettsidens goodwill, og hvor mye utgjør domenet av kjøpsprisen. Dette kan ha betydning for om kjøpsprisen kan og skal avskrives eller ikke.

De fleste regnskapskyndige vil nok mene at programvaren foreldes og kan avskrives år for år, men det råder nok mer delte oppfatninger om avskrivning av kjøpsprisen for et domene. Jeg har sett forskjellige uttalelser fra revisorer og det virker som om det foreløpig ikke er etablert en god og entydig regnskapsskikk som man kan ha som en rettesnor på dette området.

Her gjengis noen generelle uttalelser fra Lignings ABC 2011:

Driftsmiddel – allment om fradrag for inngangsverdi

2 Hva er et driftsmiddel
2.1 Generelt
Et driftsmiddel er et formuesobjekt (fysisk eller immaterielt) som hovedsakelig er anskaffet til, eller faktisk brukt i skattyters inntektsgivende aktivitet (i eller utenfor virksomhet). Formuesobjekt anskaffet for salg anses som omløpsmiddel (vare), og er derfor ikke driftsmiddel. Formuesobjekt anskaffet for salg kan senere tas i bruk som driftsmiddel, og må da omklassifiseres fra omløpsmiddel til anleggsmiddel.

4 Prinsipper for fradragsføring av inngangsverdi
4.1 Driftsmidler hovedsakelig brukt i inntektsgivende aktivitet
4.1.1 Generelt

Skattemessig inngangsverdi (kostprisen) for driftsmidler anskaffet hovedsakelig til og/eller hovedsakelig brukt i inntektsgivende aktivitet, herunder lønnet erverv, skal som hovedregel enten
■fradragsføres direkte, se emnet «Driftsmiddel – direkte fradragsføring»
■ aktiveres og fradragsføres ved avskrivning etter saldoreglene, se emnet «Driftsmiddel – avskrivning på/inntektsføring av saldo»
■ aktiveres og fradragsføres ved lineær avskrivning, dvs. med like store årlige beløp fordelt over driftsmidlets antatte levetid, se emnene «Kraftforetak»og «Driftsmiddel – avskrivning utenom saldoreglene»
■ aktiveres og avskrives med skjønnsmessig beløp, se emnet «Driftsmiddel – avskrivning utenom saldoreglene», eller
■ aktiveres uten fradragsføring, verken direkte eller gjennom avskrivning, se nedenfor. I slike tilfeller kommer inngangsverdien til fradrag ved eventuell senere gevinst‑/tapsberegning ved realisasjon eller uttak av driftsmidlet, se emnene «Driftsmiddel – realisasjon av driftsmiddel» og «Uttak av formuesobjekter og/eller tjenester»


Driftsmiddel – direkte fradragsføring

1 Hvilke driftsmidler kan fradragsføres direkte
1.1.1 Fysiske driftsmidler som verdiforringes

Inngangsverdien for fysiske driftsmidler kan fradragsføres i sin helhet i ervervsåret hvis driftsmidlet
■ er anskaffet hovedsakelig for bruk i skattepliktig inntektsgivende aktivitet
■ verdiforringes ved slit og/eller elde, (se emnet «Driftsmiddel – allment om fradrag for inngangsverdi»), og
■ er ikke-betydelig og/eller ikke-varig, dvs. har en inngangsverdi på under kr 15 000 og/eller varighet på under tre år

1.2 Forretningsverdi (goodwill)

Om hva som er forretningsverdi (goodwill), se emnet «Driftsmiddel – forretningsverdi (goodwill)».
Ervervet forretningsverdi med kostpris under kr 15 000 eller varighet under 3 år kan fradragsføres direkte i ervervsåret.

1.3 Immaterielle driftsmidler utenom forretningsverdi

Inngangsverdi for tidsbegrensede rettigheter som ikke har varighet utover ervervsåret, skal fradragsføres direkte.

Inngangsverdien for andre immaterielle driftsmidler enn tidsbegrensede rettigheter og forretningsverdi kan fradragsføres i sin helhet i ervervsåret hvis driftsmidlet
■ er anskaffet hovedsakelig for bruk i skattepliktig inntektsgivende aktivitet
■ verdiforringes
■ er ikke-betydelig og/eller ikke-varig, dvs. har en inngangsverdi på under kr 15 000 og/eller varighet på under tre år
 
Sist redigert av en moderator:

NilsF

Medlem
Til spørsmålet fra trådstarter om hvordan lovlig redusere skatten, så er et av de første punkt å sørge for at alle utgifter som tilhører 2011 faktisk kommer med på 2011. For eksempel så fakturerer strømselskapene forbruk av strøm og avgifter i desember, ikke før i januar året etter. Da må man i regnskapet for desember føre en avsetning til påløpte ikke fakturerte kostnader. Dette har de fleste regnskapsførere kontroll på (forhåpentlig).

Dersom emballasje er en stor utgiftspost for bedriften, og så stor at lager av emballasje vanligvis aktiveres som varelager, så hjelper det ikke å hamstre emballasje før årsskiftet. Men forbruksmateriell, rekvisita og småtterier som man vet man snart får behov for, og som det ikke er vanlig å aktivere, kan det være greit å kjøpe før årsskiftet. Så som skrivepapir, tonerkasetter, vaskemidler osv. Men ikke overdriv.

Og dersom du vet at du snart trenger en ny PC eller printer, så vurder kjøp før årsskiftet. Dette kan normalt utgiftsføres som vedlikehold. Det samme med elektronikk som lynvern, ekstra hardisk osv. Men vær oppmerksom på grensen på 15.000 kroner for aktivering av driftsmidler som hører sammen.

Legger til at jeg har mest erfaring fra AS, så kanskje ikke alt er like gjeldende for ENK.
 
Sist redigert:

NilsF

Medlem
Angående "Driftsmiddel – direkte fradragsføring" (mitt innlegg 13.30) gjelder dessuten blant annet følgende (følg lenke ovenfor for å lese komplett tekst):

1.1.1 Fysiske driftsmidler som verdiforringes og
"Forutsetningen er at alle betingelsene ovenfor er oppfylt. Således vil skattyteren ikke kunne kostnadsføre kostpris for driftsmidler som ikke verdiforringes ved slit og/eller elde, selv om driftsmidlets kostpris er under kr 15 000."

1.3 Immaterielle driftsmidler utenom forretningsverdi
"Forutsetningen er at alle betingelsene ovenfor er oppfylt. Således vil skattyteren ikke kunne kostnadsføre kostpris for driftsmidler som ikke verdiforringes, selv om driftsmidlets kostpris er under kr 15 000."
 
Sist redigert:
Topp