Bruk amerikansk Netflix fremfor den norske utgaven

Category: Generelt 102 0

At Netflix har blitt en populær streamingtjeneste i Norge er det liten tvil om. Bransjeestimater viser at over 1 million norske husstander nå abonnerer på tjenesten. Visste du derimot at utvalget på den norske kanalen er elendig sammenlignet med den amerikanske utgaven? 

Med den “amerikanske utgaven” kan du kose deg med over 4.300 filmer og 1.300 TV programmer. For å sette dét i perspektiv så er tallet over det dobbelte av hva du kan se på i Norge.

Så hvordan får man låst opp den amerikanske utgaven og hva er det egentlig som blokkerer oss fra å bruke Netflix sine internasjonale varianter?

Rettighetshaverne bestemmer

Netflix bestemmer hvilket innhold som vises i ulike land basert på kontrakter de har inngått med rettighetshaverne. Det innebærer av TV show og filmer bare kan vises i utvalgte land i en gitt periode. Det kan sammenlignes med “digitale siloer”, der hvert land har tilgang til X antall filmer og TV show.

Problemet er at den norske versjonen har et særdeles dårlig utvalg sammenlignet med den amerikanske Netflix-versjonen. USA er Netflix sitt største marked og selskapet har derfor en interesse av å tilby best mulig innhold til innbyggerne. Det er heller ikke så rart. Den amerikanske befolkningen teller i dag nærmere 325 millioner, mens Norge har et innbyggertall på skarve 5,4 millioner.

Verdt å nevne er det faktum at vi nordmenn betaler mer per måned for et Netflix abonnement enn hva som kreves i USA. Likevel er tilbudet mye dårligere her til lands, noe som ikke henger på grep.

Så hvordan får man USA versjonen av Netflix?

For å få tilgang til den amerikanske versjonen av Netflix må vi bytte internettprotokollen (kalt IP). Det er en slags adresse som forteller Netflix hvor brukeren bor og surfer fra. Selskapet bruker adressen for å bestemme hvilket land man tilhører (og dermed hvilket innhold brukeren skal få tilgang till).

Tech-avisen ITavisen har publisert en guide som viser hvordan nordmenn kan få amerikansk Netflix og hvike steg som kreves underveis. Det innebærer bruken av en VPN for å “lure” Netflix til å tro at vi surfer fra USA.

Selve oppsettet er enkelt så lenge målet er å surfe på en datamaskin, nettbrett eller mobil. 

  1. Begynn med å tegne et abonnement for et VPN program. Husk å velge et selskap som har amerikanske servere
  2. Endre til amerikansk IP, noe du kan sjekke selv i hovedkonsollen til VPN programmet. Hvis ikke er det enkelt å bruke en gratis tjeneste. Bare søk etter “what’s my IP” i Google.
  3. Gå til Netflix.com og logg inn. Man behøver ikke besøke den amerikanske versjonen spesifikt. Du videresendes til riktig versjon basert på IP adressen din.
  4. Her kan det hende at det dukker opp en feilbeskjed om at versjonen er utilgjengelig. Det skjer oftest når Netflix ser at du bruker en VPN tjeneste.
  5. Er USA versjonen fortsatt sperret? Forsøk å bytte IP adresse inntil den åpner seg opp.

Å bruke amerikansk Netflix på TV er litt mer komplisert

Mange show på Netflix kan strømmes i 4K – som er den beste tilgjengelige oppløsningen. Det passer perfekt for å strømme filmer på smart TV ettersom denne oppløsningen ikke er tilgjengelig på verken PC skjermer, mobiler eller nettbrett.

Problemet med å bruke smart-tv er at de ikke støtter installeringen av VPN programmer direkte (noe du kan gjøre på både telefoner og datamaskiner). For å aktivere amerikansk Netflix på smart TV må du derfor først bytte ut IP adressen på routeren din. Det innebærer å installere en spesiell programvare som “overstyrer” det gjeldende programmet:

– Det nye firmware programmet overstyrer tilkoblingen ved å re-route trafikken via en amerikansk VPN server
– Serveren som brukes er basert i USA, som betyr at det ser ut som at du surfer fra Norge.
– Ingen forandringer skjer på selve smart-TV’en din. Det er heller internett-signalet som endres for å låse opp amerikansk Netflix.

Heldigvis er det også enkelt å bytte gjeldende IP adresse på router. Du kan logge deg inn direkte på routeren din ved å skrive inn IP adressen. På baksiden av routeren vil du ofte finne instruksjoner for hvordan du logger inn. Selve passordet vil være det du bruker fra tidligere for å logge inn på internettet hjemme.

Installering av VPN program på routeren vil være det vanskeligste steget, men heldigvis har programmene som oftest detaljerte bruksanvisninger for hvordan du går frem. Hele installeringen tar ikke mer enn 15-30 minutter.

Et par ting du burde passe på

Det er et par potensielle problemer du bør huske på før du setter i gang. Hvis du endrer IP’en på routeren din så vil det også gjelde all annen trafikk som går gjennom samme enhet. Den beste løsningen vil derfor være å skaffe en separat router som kun brukes for amerikansk Netflix.

Det andre problemet er at Netflix legger en del ressurser i å sperre kontoer. Det er derfor ikke uvanlig at den IP adressen du brukte for noen få dager siden har blitt sperret og at du må bytte om på nytt for å få tilgang. Et tips er at du velger et virtuelt privat nettverk som har mange amerikanske IP adresser, slik at du har flere valg.

Verdt å nevne er det at programmer og filmer på amerikansk Netflix ikke vil ha norsk teksting.

Legg til kommentar