Hvorfor ser vi ingen nye søkemotorer?

Category: Google, Merkevarebygging 261 2

Er det noen som har merket at vi ikke har noen «up & coming» søkemotorer? Ja, vi har Sesam, men dem har ikke gjort annet enn å kaste penger ut av vinduet. Vi har Kvasir også, men dem leier jo bare resultatene sine fra Google.

Før i tiden var det mange flere. Lycos, HotBot, Ask, Altavista, Mamma, DogPile, Yahoo, Search Cactus, NorthernLight, MSN, AOL, AllTheWeb og sikkert enda flere. Det er vel igrunn bare MSN og Yahoo som lever den dag i dag, men dem mister mer og mer av de få brukerandelene dem har.

Google Dominatrix

Så hvorfor har vi ingen nye konkurrenter til Google?

  • Oppstartkostnader. Dot-com boblen er over for lenge siden, noe som fører til at det ikke er like lett å finne investorer til internettrelaterte prosjekter. Skal du bygge en søkemotor fra scratch vil du trenge et team med ingeniører, noe som vil koste deg langt mer enn de fleste har. Du vil også trenge en serverpark du knapt kan drømme om.
  • Google’s monopol. For guds skyld. Google er blitt er verb. Selv de fleste besteforeldre kjenner til Google. Hvordan skal man konkurrere med det?
  • Nye crawlere blir dårlig mottatt. Mange webmastere er rett og slett ikke interessert i å bli crawler av nye søkemotorer og anser det som bortkastet båndbredde og server kapasitet. Derfor ender rett og slett mange av de nye søkemotorene opp på blokkeringslisten.
  • Langt mellom investering og fortjening. Skal du bygge en søkemotor, så må du for det første bruke x antall måneder på å bygge systemet som skal bygge søkemotoren. Dette er vel et eviggående prosjekt, men den dagen du uansett er klar til å slippe robotene løs på den store verdensveven kommer du allikevel til å trenge en evighet på å indeksere alle nettstedene. Og det holder jo ikke å bare indeksere en gang, du må jo komme tilbake for å sniffe etter oppdateringer. Om du skulle være så heldig å nå så langt, så gjenstår fortsatt en ting veldig viktig ting – annonsører.
  • Google’s monopol (igjen). Om du mot alle formodninger skulle nå så langt, så vil du igjen møte på nye utfordringer. Google har jo trossalt allerede ansatt alle de smarteste menneskene for disse jobbene. Du sitter da igjen med de som ikke var «top of the class». Og skulle du nå det nivået hvor Google anser deg som en potensiell verdig konkurrent, så vil dem høyst sannsynlig tilby deg «a offer you can’t refuse».

Med andre ord har jeg liten tro for at vi vil se noen nye søkemotorer få noe spesielt til monopol på det internationale markedet. Hva tror dere? Er dette en sunn ting?

Dilbert on Google

2 thoughts on “Hvorfor ser vi ingen nye søkemotorer?

  1. Roger

    Mange gode poenger der Kenneth! Jeg tror heller ikke det vil komme en boom av nye søkemotorer, og iallefall ikke her i Norge. Når vi ser hvordan Sesam nærmest har blitt slaktet av nordmenn, så kommer iallefall ikke jeg til å være først ute med nye spidere 😉

Legg til kommentar