• Laster aksjedata...

24. oktober 2008 08.48 Utland Opdat.: 24. oktober 2008 10.16
Den internasjonale finanskrisen preger dagsordenen i mediene for øyeblikket, og kommer også til å prege dagsordenen på det syvende ASEM-toppmøtet mellom asiatiske og europeiske ledere, som åpner i Kinas hovedstad, Beijing, i dag.
Formannen for EU-ekspeditør-ionet, Jose Barroso, slo an tonen i går, da han i en tale i Beijing sa at et internasjonalt samarbeid på et hittil usett nivå er nødvendig for å takle krisen.
– Enten svømmer vi sammen, eller også synker vi sammen, som han formulerte det.
Fogh: Utrydd proteksjonismen
Topmødet blir avholdt hvert annet år og har ikke noen reelle beslutningskompetanser, men deltakerne håper at de kan nå fram til en form for konsensus om hvordan man takler krisen.
Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen er deltaker i møtet, og la seg i en tale i går i slippstrømmen på kommisionsformanden ved å si at internasjonalt samarbeid og en regulering av det finansielle markedet er påkrevd.
– Det, som er behov for, er ikke proteksjonisme, men et åpent marked og en mer globalisert verdenshandel, sa han.
Anders Fogh oppfordret verdens land til å konsolidere og fremme global frihandel og en fri utveksling av kapital og ideer til felles fordel.
Kina: konference giver mulighed for ny start
Den franske presidenten Nicolas Sarkozy har tidligere uttalt at han vil benytte ASEM-møtet til å overbevise asiatene om at de skal gå med på å endre regelboken for internasjonal samhandel.
Men det er en kamp, som ikke lar til å bli særlig hard.
Den kinesiske ledelsen ga nemlig i går i tråd med Barroso og Fogh uttrykk for at denne konferansen var en mulighet for å legge kimen til en grunnleggende forandring av det internasjonale økonomiske samarbeidet.
– Vi blir nødt til å utforske mulighetene for å reformere de internasjonale økonomiske strukturene for å stabilisere finansmarkedet og sikre en stabil internasjonal økonomi, sa talsmannen for det kinesiske utenriksdepartementet, Liu Jianchao.
Kinas avtale med Singapore ikke den siste av slags sin
Statsministeren hans, Wen Jiabao, ser også krisen som en mulighet for å styrke det økonomiske samarbeidet. I går signerte han slik en frihandelsavtale med Singapore, og det er sannsynligvis ikke den siste avtalen av slags sin fra hånda hans.
– Det er viktig for de asiatiske landene å arbeide sammen og opprettholde den dynamikken og utholdenhet som har kjennetegnet de siste tiårenes utvikling i Asia, sa han etter møtet med Singapores statsminister i går.
Den kinesiske visepresidenten Xi Jinping slo fast poenget ved en tale til en internasjonal konferanse for forretningsfolk, som er gått forut for toppmøtet i Beijing.
– Verdens land bør søke sterkt finansiell dialog og koordinasjon, utforske nye samarbeidsområder og fremme en reform av de internasjonale økonomiske institusjonene, så de bedre kan stå imot de finansielle risikoene, sa han.
Møde om annet enn finanskrise
Finanskrisen blir ikke det eneste punktet på dagsordenen. Deltakerne skal også diskutere andre globale problemer som klimaforandringer og matvaresikkerhet. Det er to punkter, som de kinesiske vertene har gjort en del ut av å vise at de tar alvorlig.
Den kinesiske presidenten lovet slik på et møte med Anders Fogh Rasmussen forleden at Kina ville arbeide konstruktivt for å skape en felles avtale på klimatoppmøtet i København neste år om å senke utslippet av drivhusgasser.
ASEM
*
ASEM er et samarbeid imellom EU og asiatiske land. Her drøftes politiske, økonomiske og kulturelle spørsmål.
*
Det første ASEM-toppmøtet fant sted i Bangkok i 1996.
*
De 45 medlemmene av ASEM er EUS 27 medlemsland, Aseans 10 land samt Kina, India, Japan, Sør-Korea, Mongolia og Pakistan. Dessuten deltar EU-KOMMISSIONEN og Asean-sekretariatet.
*
ASEM representerer omkring halvdelen av det globale bruttonasjonalproduktet, 60 prosent av verdens befolkning og 60 prosent av den globale handelen.
*
Asean består av Thailand, Indonesia, Malaysia, Filippinene, Singapore, Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar og Kambodsja.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.