• Laster aksjedata...

Det er sånn i Norge at det er ganske høye avgifter på både tobakk og alkohol, noe som er blitt regulert av regjeringen. Med den nåværende regjeringen vil det nok ikke gis mye sympati til de som er avhengige av nikotin eller de som ønsker å ta seg en pils i ny og ne. Privatøkonomien til røykerne blir ofte kraftig redusert ved at de spytter inn penger i statskassen hver gang de kjøper røyk i butikken. Men det kommer noe godt ut av det – det er nemlig svært lønnsomt for staten.

Man lever kanskje lenger, men man er også i stand til å arbeide lenger. Skal man ta med alle tapspostene i forbindelse med røyking tror jeg nok det går ganske opp i opp gitt, ta f.eks alle skadene røykere påfører eiendom i Norge. En leilighet eid av en røyker må nærmest totalrenoveres for at lukta skal gå bort, for ikke å snakke om før det skal kunne bo astmatikere i dem.

Samme det – det er ikke poenget. Om røykere er lønnsomt for samfunnet eller ikke er ikke det som plager meg, det som plager meg er at vi alle finansierer legebehandling for folk som har plager de (satt på spissen) selv har påført seg.

Syns det faller litt gjennom å si at man også bør forby sjokolade og junkfood – det er ikke avhengighetsskapende (i samme grad) og plager ikke andre. I forhold til mat er jeg for en litt annen innfallsvinkel, og det er å gjøre sunn mat (frukt, grønt osv.) billigere enn «usunn» mat. I dag koster sunn mat mye, mye mer enn usunn mat. Og hvordan i all verden skal det gå med Norge om vi ikke får sjokoladekaker til bursdager? Nei. sjokolade og andre sukkerholdige varer må nok forbli.

Problemstillingen med smugling er reell, og jeg ser den.. men tilgang + lav pris = forbruk, og over tid tror jeg svært høye tobakkspriser, med eller uten smugling, vil føre til færre røykere – og det er DET som er målet.

Hører også dere som sier at det er å skade røykere økonomisk, og jeg er helt enig. Man kan ikke gjennomføre en ekstrem prisøkning/et forbud uten å tilby et alternativ. Skikkelig behandling og nikotinsubstitutt må gjøres billig/gratis i samme omgang.

Men en annen side av det hele er den økonomiske smellen Norge må ta når røykerne blir syke og trenger legehjelp. Medisinsk statistikk viser at utrolig mange av de som sliter med lungekreft og andre sykdommer knyttet til langvarig bruk av tobakk.