• Laster aksjedata...

Offentliggjort 11.07.11 kl. 11:19
Amerikanske hedgefonde har innledet et finansielt stormangrep på Italias statsfinanser.
Det voldsomme stormværet, som de siste dagene har herjet Italias finansielle markeder, kan være helt eller delvis framprovosert av amerikanske børsspekulanter.
Financial Times skriver mandag at en rekke store amerikanske hedgefonde over den siste måneden har innledet et veritabelt spekulasjonsangrep på italienske statsobligasjoner.
Det foregår ifølge finansavisen gjennom såkalt «shortsandunge» av statsobligasjonene, hvor hedgefonder låner statsobligasjoner av en annen investor (typisk banker eller forsikringsselskaper) for straks deretter å selge dem i markedet.
Hedgefondene satser på at kursen på obligasjonene faller, før de går ut i markedet og kjøper dem igjen for siden å avlevere dem tilbake til utlåneren. På den måten kan hedgefonder tjene penger på eventuelle kurstap.
Selvforsterkende
Slike «angrep» med heftig shortsandunge har det med å være selvforsterkende, da det store salgspresset, når posisjonene blir inntatt, i seg selv trykker ned kursene og dermed ansporer flere investorer til å selge ut.
Financial Times bygger artikkelen på opplysninger fra flere av de vedkommende hedgefondet investorer, som er blitt informert om skiftet i fondenes investeringstrategi.
Hedgefondene satser på at Italia vil bli trukket inn i eurosonens gjeldskrise med stigende statsrenter – og dermed synkende kurser på italienske statsobligasjoner – til følge.
Siden torsdag er den effektive renten på Italias 10-årige statsobligasjoner steget med mer enn 0,50 prosentpoeng og ligger mandag formiddag i 5,45 prosent, noe som er det høyeste nivået siden eurosamarbeidets fødsel i 1999.