• Laster aksjedata...

Bank of Amerika drukner i uselgelige hus, så nå forærer storbanken dem vekk. Og andre banker følger opp.

Bank of America holder på å drukne uselgelige og forlatte hus. Men nå har banken funnet på en noe utradisjonell løsning. En bulldoser.

Banken som er en av USAs største huslångivere, vil nå begynne å rive ned de mest forkomne husene og forære grunnen vekk. Siden finanskrisen tvang millioner av amerikanere fra hus og hjem, har bankene nemlig kjempet med å slippe av med husene igjen. Boligtilbudet har nemlig vært for stort siden finanskrisen som samtidig har drenert amerikanernes sparinger og kjøpelyst, skriver Bloomberg News.

Banken har derfor bestemt å rive 100 hus i Cleveland og 150 i Chicago ned og bruke grunnene til å lage parker eller forære dem vekk til lokale beboere, som kan bruke dem som felles hager. Banken planlegger at utvidde program til også å omfatte Detroit og ti andre byer fremover.

Også Wells Fargo & Co, JPM-organ og Citigroup er på vei med tilsvarende planer. Bankene skal betale omkring 7500 dollar for å få revet huset ned.

De siste boligtallene fra USA meldte om historisk lavt bygg og boligsalg. Fra juni 2010 i juni 2011 er det bare solgt 311.000 nye hus i USA. Det er det laveste nivået siden man begynte opptellingen i 1963. I samme periode falt boligprisene med 4,5 prosent.

«Det er altfor stort tilbud. Det beste, vi kan gjøre for at stabiliserte markedet, er å fjerne søpla», sier Gus Frangos, president for Cuyahoga County Land Reutilization Group som hjelper banker og andre med å slippe av med eiendommene.»

I alt vurderer det at bankene ligger inne med mer enn 1,6 mill. hus til salgs i juni. Det svarer til ett for hver 77 boliger i USA. Alene Bank of America har hatt 40.000 tvangsauksjoner på privater hjem i første kvartal i år.

Husene er alle i så dårlig stand at kostnadene for å gjøre dem beboelige igjen er større enn kostnadene ved å rive ned dem. Og ved å forære grunnene vekk, kan bankene få en tiltrengt PR-boost og et raskt fradrag. Samtidig kan donasjonene av grunnene gi bankene muligheten for et skattefradrag som svarer til husets verdi.