• Laster aksjedata...

Det er svært forskjellig hva det koster å låne penger, så du bør alltid sammenligne flere forskjellige  lånefirma  før du søker om et lån. Hvis du ikke bruker tid på å sammenligne tilbud, så risikerer du å betale mer enn nødvendig hver eneste måned.
Når du skal beregne hva det koster å låne penger, så skal du huske å medregne både renter, gebyrer og administrasjonskostnader. Et rentefritt lån er f.eks. ikke gratis, da det ofte er noen høye gebyrer som skal betales.

Alle lånefirma (eller långivere som det heter i fagspråket) skal opplyse effektiv rente (årlige kostnader i prosent). effektiv rente kalles også nøkkeltallet og skal inneholde både renter, gebyrer og administrasjonskostnader.

Fordi effektiv rente medregner alle kostnader er det en lett måte å sammenligne tilbudene fra de forskjellige lånefirmaene. Jo høyere effektiv rente dess dyrere er det å låne pengene.
Dyre lån med høye renter

Kostnadene til små forbrukslån kan være svært høye og effektiv rente for den slags lån er derfor også relativ høy. Det er nesten alltid billigere å låne penger i banken eller online enn det er å låne penger i en butikk.

Selv om du ser et fantastisk tilbud i en butikk, så er det ingen som tvinger deg til å låne det nødvendige beløpet av den samme butikken. Jeg tror ikke det er temmelig mange butikker som vil si nei til å gjemme reisen eller det store flatskjermens TV i dagen etter, så du kan komme hjem og søke om et lån i ro og mak.

Omlegging av lån

Hvis du har mange små og dyre lån, så kan det ofte betale seg å ta et nytt lån med lavere rente. Pengene fra det nye lånet kan du så bruke til å betale din klattgjeld og på den måten begynne å spare penger hver eneste måned. Din økonomiske situasjon blir dessuten mye mer overskuelig hvis du utrydder din klattgjeld på den måten.