• Laster aksjedata...

Låne penger til båt?
Spør du din vanlige bank om båtlån, kan du godt risikere å få ett Øhh, hva for noe? til svar. Mange av bankene har slett ikke båtfinansiering som eget produkt.
Det har til gjengjeld en rekke finansieringsselskaper og agenter, og flere av disse selskapene er faktisk datterselskaper til bankene – men er altså rent organisatorisk skilt ut fra moderselskapet.
Kun én bank finansierer båtlån med kun pant i båten. Resten krever pant i bolig.
Det båtkjøpere imidlertid må være oppmerksom på, er at lån til båt normalt må sikres med pant i bolig eller eiendom. Den eneste banken som finansierer båtlån med kun pant i båten, er ifølge avisen Handelsbanken.
Det kan være vel anvendte penger å konsultere en megler for bare å få en vurdering av et forestående båtkjøp. Foruten å gi deg en nøktern prisvurdering vil en fagmann også hjelpe deg med å kontrollere at båten ikke har noen heftelser – eller at det rett og slett ikke er tyvgods du er i ferd med å få i din egen besittelse. Det kan fort bli dyrt. Båtmegleren kan også hjelpe deg med finansiering, også om det er relativt beskjedne beløp du trenger å låne. Båtlån opptil 75 eller 100 000 kroner kan vi stort sett være behjelpelige med på dagen, sier han. Og han legger til at det er til markedets beste betingelser, med konkurransedyktige renter med nedbetalingsordninger som det går an å leve med.
Båtlån
Drømmer du om seilerferie? Ta et båtlån og få råd til drømmen. Så kan du f.eks. seile rundt og besøke de norske havnene, eller seile sør på til f.eks. Middelhavet.
Å kjøpe en båt kan være en dyr fornøyelse, men det er det heldigvis råd for. Du kan nemlig ta et båtlån og få råd til den båten du drømmer om.
Langt de fleste bankene, finansinstitusjoner og finansieringsselskap tilbyr denne formen for lån, og da du har mulighet for å stille sikkerhet i den båten du kjøper, kan du typisk få lånet til en lavere rente enn forbrukslån til f.eks. reiser. Så ta ett prat med banken din om mulighetene.
Men hvis du bare er oppmerksom på disse tingene (og økonomien din ellers er sunn), burde det ikke være noe problem å få et båtlån. Og så kan du snart ligge på dekket og nyte solen mens dere nevner dere den neste havnen – i det hyggelige Noreg eller spennende Middelhav.
En båtferie kan også være en barnevennlig ferieform. Man kan fiske fra båten, og når man kommer til en ny havn, er det nye spennende ting å ta seg til. Det er altså argumenter nok for å investere i en båt.
Båtlån deles vanligvis i to: Lån til båter som er under 33 fot (10 meter), og lån til båter som er over 33 fot. Grunnen er at de små bare registreres i småbåtregisteret, mens de store skal registreres i skipsregisteret. Registrering i skipsregisteret krever tinglysning, noe som altså utløser et tinglysningsgebyr (dette er innbakt i den effektive renten).
Vi har tatt opp ett båtlån på 50.000 hvor vi fikk effektiv rente på 6 %. Er dette høy rente? Vi har huslånet i samme banken fra før av. Mvh. Susanne
Ola Fæhn: Hvis dere har lavere rente på boliglånet, så kan dere sjekke muligheten for å øke dette lånet, med sikkerhet i boligen. Normalt vil boliglånet ha lavere rente, hvis sikkerheten er god nok.