• Laster aksjedata...

Kan man få et boliglån til tross for at man har en betalingsbemerkning i baggasjen? Ja, i dag er det flere og flere banker som tar, hva som tidligere ble ment være, risikoen i å låne ut penger til personer med betalingsbemerkninger. Kunder med betalingsbemerkninger pleier å å klasses som høyriskkunder og til denne kundegruppen tilbyr i dag en flere banker og låneinstitutt såkalte subprime-lån.
Lån og boliglån til personer med betalingsbemerkninger og andre «kredittsvake» personer (vi innser at en person med en betalingsbemerkning ikke automatiskt er kredittsvak) blir stadig vanligere i Norge. Imidlertid er marknadsandelen ikke like stor som i for eksempel USA, der omkring 20 % av alle boliglånene er såkalte subprimelån.
I Norge er det et voksende markedet. Det finnes flere banker og låneinstitutt som bevilger boliglån til personer som ikke aksepteres av vanlige banker, for eksempel på grunn av betalingsbemerkning. Disse bankene og låneinstitutt har ofte flere ansatte per lånekunde og gjør i hver lånesøknad en helt individuell revisjon av kredittverdigheten. Man ser altså på en helhet og ikke enkeltstående feil, slik som for eksempel en betalingsbemerkning. Man forsøker i stedet for å fokusere på tidligere betalingsevne, se framover. En betalingsbemerkning har man i noen år, på hvilken det kan skje en hel del økonomisk!
For å kunne akseptere boliglån til kunder med lavere kredittverdighet tar mange av subprimebankene ut en høyere rente enn mange andre banker. Dette for å dekke den økte faren, samt bankens «økte» bemanning.