• Laster aksjedata...

Det synes å være en stigende trend i tenårene å bruke sine egne kreditt- / debetkort. Denne trenden bringer to spørsmål på banen for de aller fleste med en viss økonomisk forståelse: Er det klokt å gi tenåringer et kredittkort? Og er det noe alle tenåringer gjør?

I en meningsmåling viste det seg at rundt 10 % av alle norske barn under 13 år hadde sitt eget kredittkort. Studentene var i alderen 13-18 hadde naturligvis en større del av folkene et kredittkort. Av at 11%, uttalte flertallet av dem (81,7%) at de betalte hele saldoen i sin helhet på slutten av hver måned.

Kredittkortselskaper som Visa tilbyr forhåndsbetalt Visa-kort for tenåringer. Visa kaller dette et kraftig økonomisk pedagogisk redskap. Det er sikrere enn kontanter, praktisk, og gir mulighet for foreldrekontroll ved å spore tenåringenes kjøp online. Mange tenåringer drar nytte av kredittkort fordi det gir mulighet for selvstendighet, fleksibilitet (hvert sted som godtar Visa debetkort aksepterer kredittkort), det er smartere enn penger fordi det gir tenåringer verktøy for å lære finansielt ansvar.

For alle fordelene nevnt ovenfor, vil det koste foreldrene (eller hvem som betaler regningen)ingenting å sette opp kontoen. Det er som regel atten års aldersgrense på å åpne en kredittkortkonto i Norge og skaffe seg et kredittkort, men dette varierer veldig.

Hva er mer fleksibelt enn kontanter? Det er akseptert ganske overalt. Det er et stort økonomisk og pedagogisk redskap. Kontanter lærer deg en kald leksjon i budsjettering – enten har nok eller så har du det ikke. Det er ganske vanskelig for en tenåring å gå inn i et kjøpesenter med kontanter og bruke mer enn det du har. La oss innse det. Med kredittkort kan det koste en forelder litt penger når en tenåring går over kortgrensen.

Ikke misforstå. Det er mange modne og økonomisk troverdige tenåringer som ansvarlig bruker et kredittkort på en god måte. Du må selv finne ut om det vil lønne seg å gi tenåringen din et kredittkort.