• Laster aksjedata...

januar 2007
Det nesthyppigste nyttårsforsettet er å få styr på budsjettet. Og de fleste har allerede et budsjett. Men 700.000 danske husstander fører ikke budsjett over de fast utgiftene. 82% av de 25-34-årig gjør det, mot bare 57 % av de 55-70-årig. Kvinner og menn er like gode om å holde styr på de fast utgifter. Til gjengjeld har våre bopel og utdannelse ikke betydning for om vi fører budsjett over husstandens fast utgifter. Det viser en undersøkelse gjennomført av Synovate Vilstrup for Nordea.
Flertallet holder øye med de fast utgifter 67% av danske husstander fører budsjett over de fast utgiftene. Men lever man alene, er det bare hvert annen, som fører slik et budsjett. Undersøkelsen viser overraskende at de unge er den gruppen som er mest flittige til å føre budsjett over de fast utgiftene. Hele 82 % av de 25-34-årig fører budsjett mot 68 % av de 35-44-årig, 66 % av de 45-54-årig og bare 57 % av de 55-70-årig.
Først på året er det god grunn til å undersøke hvor mye luft det er i budsjettet. Det er faktisk nå, at man med fordel kan begynne å spare opp til sommerferien.
Høye inntekter har budsjett
Husstander med en samlet årlig inntekt på mer enn 300.000 kr. fører ofte budsjett over fast utgifter enn husstander med en samlet årlig inntekt under 300.000 kr. (70 % mot 58 %).
Det er imidlertid ikke uddannelses- eller sregionsmæssig forskjeller på de husstandene som fører budsjett, og de, som lar være.
Hvorfor gjør vi det? 3 ut av 4 er begynt å føre budsjett over fast utgifter på egen initiativ. Og hele 92 % av de, som fører budsjett, gjør det for å få et bedre overblikk over husstandens økonomi.
Hvert fjerde husstand med en samlet årlig inntekt under 400.000 kr. bruker budsjettet til å holde særlig øye med overtrekk, mens det bare gjelder hvert åttende husstand med en samlet årlig inntekt over 400.000 kr.
Menn og kvinner er like gode om det
Det er like ofte en mann som en kvinne, som fører husstandens budsjett. Uansett om det sees på samtlige husstander, eller om det bare sees på gifter og samboende.
Og så er fire ut av fem budsjett elektroniske. Enten fylles ut budsjettet inne i husstandens nettsbank, eller også ligger det på hjemmets PC. Er man derimot over 55 år, bruker hvert tredje stadig papir og blyant til å fylle ut budsjettets tallkolonner.
Gode grunner til å legge budsjett
* Legg årets familiebegivenheter inn i budsjettet – så blir konfirmasjonen eller sommerferien praktiskere å betale
* Få overblikk over fast inntekter og utgifter ved å dele dem i 12 porsjoner. Så vet du hvor mange penger du har til øvrig forbruk hvert måned
* Prioritering og planlegging av langsiktige ønsker om sommerferie eller ny bolig blir praktiskere
* Du kan rask beregne konsekvensene av nye låneutgifter eller en inntektsnedgang i et oppdatert budsjett.
* Det er en god ide gi budsjettet et service med jevne mellomrom og se på alle plakatene med kritiske øyne
* Inndra gjerne hele husstanden i gjennomgangen, så både barnas og de voksen utgifter blir drøftet. Skal sommerferien være dyr eller billig? Skal bilen skiftes ut? Alle de spørsmålene kan du lett besvare med budsjettet i bakhånda.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.