• Laster aksjedata...

Skal du ha ny pc? Her er en guide for de grønneste på datamaskinen som skal kjøpe ny PC. Men kanskje den er til nytte for den dreven også.   

Prosessoren (CPU). Dette er selve hjernen i maskinen og blir målt i gigahertz (GHz). Jo mer gigahertz, jo raskere kan PC-en utføre oppgavene du gir den. Det er i dag to hovedmerker, henholdsvis Intel og AMD.

Minne (RAM). I likhet med prosessoren har minnet stor betydning for yteevnen til PC-en. Minne lagrer data som prosessoren trenger for å gjøre jobben. I dag er det DDR SDRAM som er standarden i de fleste datamaskiner.

Harddisk. Dette komponentet lagrer all data. Jo mer lagringskapasitet jo bedre. Vanligvis holder det med 40 til 80 GB, såframt du ikke driver med video og bildebehandling.

Optiske drivere. CD-ROM brukes for installering av programmer og for avspilling av CD-er. Det er i dag vanligst med DVD-R.

Grafikkort. I mange tilfeller er skjermkortet integrert på hovedkortet. Dette er nok for tekstbehandling og Internett surfing, men altfor lite for spilling og videobehandling. 3-D skjermkort er den typen kort du trenger for avanserte spill og dersom du driver mye med videobehandling. I tilegg er mange av disse kortene utstyrt med tv-ut, video-in eller til og med tv-tunere. Dersom du velger å gå for et meget bra skjermkort ta først en kikk på skjermen du har. Det er ingen grunn til å kjøpe det beste skjermkortet dersom det ikke samsvarer med skjermen. I dag har også DX10 kommet ut og det er vel kanskje verdt og vente på for de fleste som spiller.

Lønner det seg og kjøpe en ny data i en nettbutikk eller vanligbutikk?

En god grunn for å kjøpe data i en elektrobuktikk som Elkjøp er at du kan fysisk gå ned med PC-en om noe skulle være galt. Ved kjøp i nettbutikk må du sende den inn via post, noe som tar ekstra tid og koster penger. Fordelen med å kjøpe på nettet er at du i mye større grad kan konfigurere PC-en etter eget ønske. PC-er kjøpt i elektrobutikker er ofte også satt sammen med spesialskruer eller boltret fast, slik at oppgradering blir svært vanskelig eller umulig. Som du sikkert vet, så tar det ofte ikke mer enn 1-2 år før du må kjøpe en ny del eller to for å hole følge med utviklingen. Dette gjelder særlig om man ønsker en PC beregnet for spilling. Enda en fordel med å kjøpe PC i databutikk er at du får operativsystemet på en CD. Ved kjøp hos elektrobutikker vil operativsystemet ligge i en annen partisjon på harddisken.

Kan vi stole på en nettbutikk og en eventuell garanti?

Til det vil jeg si klart ja. Til motsetning av Elektrobutikker har Databutikker på nett spesialisert seg på salg av PC og PC utstyr. Du har større sjanse for å treffe på en med faglig kunnskap innen data på Komplett enn hva du gjør om du går inn på Elkjøp. Når det gjelder garanti, så spiller det ingen rolle hvor i landet PC-en er kjøpt eller hva butikken heter. Garantien er den samme uansett.

Så hvor skal man kjøpe sin nye PC?

Er det til tante Olga som kun skal bruke PC-en til å lese VG nett og skrive inn sine kakeoppskrifter på PC, vil det svare seg å kjøpe PC-en i en elektrobutikk. Det samme gjelder om PC-en er til de aller yngste og skal kun brukes til skoleoppgaver og småspilling. Skal maskinen derimot være til ungdommen i huset som gjerne ønsker å kjøre de nyeste spillene, eller om du har spesielle behov som grafisk tegning, lyd/video redigering etc., kjøper bør du kjøpe PC-en hos databutikker som Komplett  Vi kommer tilbake til kjøping av PC på nett senere i guiden.

Hvordan er prisene på nettet?

Når det gjelder pris, så kan du oftest ved første gangs kjøp spare rundt en 1000 lapp med å kjøpe på nett. Noe som også kan gjøre at PC-er i elektrobutikker virker så mye billigere er all programvaren som følger med. Dog er disse programmene i utgangspunktet eldgamle versjoner, og du vil finne freeware programmer på nett som har bedre brukergrensesnitt og funksjonalitet enn de som følger med PC-en. Du kan si at du drar med deg søppel av programvare som produsentene aldri ville fått solgt uansett.

Skaff deg et kredittkort, så skal det være lettere å kjøpe PC på internett.

Hvor kan man kjøpe PC på nettet?

Det finnes mange forskjellige steder du kan få kjøpt deg en PC på nettet. Et eksempel er Komplett.no som er en av Norges ledende nettbutikker. Her kan du blant annet kjøpe deler hver for seg og sette de sammen hjemme, eller du kan kjøpe en som er ferdig satt sammen (prisen vil øke litt hvis du kjøper den ferdig oppsatt). Ønsker du og følge med på hvilke butikker som har de billigste varene, kan du følge med på Hardware.no sin undersøkelse over billige nettbutikker.

Hva bør jeg ha med av informasjon hvis jeg trenger hjelp ang. kjøp av PC her på siden?

– Budsjettet ditt (Hvor mye penger er du villig til å betale?)

– Utstyr (Har du sett deg ut noe utstyr? Noe du helst ikke vil ha?)

– Hva den skal brukes til? (Skriv hva den skal brukes til, som f. eks spilling, skole etc.)