• Laster aksjedata...

Kopiering av kredittkortets magnetstripe i minibankautomater er avløst av svindel med kortene på nettet, forteller PBS.
Det er grunn til å være på vakt overfor mystiske trekk på en kontoutskrift. Internasjonale kriminelle snapper opp nemlig i stigende grad kredittkortinfo på nettet for å kjøpe spill eller andre ytelser.
Faren for at internasjonalt organiserte bander snapper opp dine kredittkortnummer på nettet og tømmer din bankkonto, har aldri vært større enn nå.
Halvdelen av all svindel med kredittkort foregår i dag på nettet. Det er mer enn en fordobling i forhold til for fem år siden, hvor bare 20 prosent av svindelsakene foregikk på nettet. Det anslår Thomas Christensen, som er risikoanalytiker i PBS.
«Nesten daglig ser vi eksempel på transaksjoner, hvor et kredittkort blir testet for å se om det er blitt sperret. Typisk er det tale om en mindre transaksjon på femti dollar, som normalt ikke ville vekke oppsikt. Kort tid etter kommer det så en transaksjon på kanskje 15.000 kroner.»
Kortets eier får dekket tap
PBS opplyser at kredittkortsvindelen er stabil med et årlig tyveri for ca. fire mill. kr., mens beløpene for Visa og Mastercard er «langt, langt høyt» – hvor mye høyt nekter de internasjonale kredittkortselskapene likevel å offentliggjøre. Forbrukeren får dekket de stjålet beløpene, hvis de vel og merke blir oppdaget.
Hittil har forbryterne rippa de fysiske plastkortenes magnetstriper for opplysninger. Nå har hacker tatt over med såkalte trojanske hester, keylogger og botnet, som infiserer folks PC-er i tusenvis, høster kredittkortopplysninger og sender dem tilbake til bakmennene.

Svindel med politiske motiver

I Danmarks nasjonale it-sikkerhet-senter, DK-CERT, advarer sjef Shehzad Ahmad om, at nettsvindelen med kredittkort stiger.
«Onlinesvindel med kredittkort fikk først riktig fatt i 2007, og alt tyder på at det blir i år, at vi for alvor kommer til å se hvor stort dette her problemet er», sier han.
Det er ikke tilfeldige småfisk, som står bak angrepene men ifølge både PBS og DK-Cert velorganiserte kriminelle nettverk – ofte med politiske motiver.
PBS har f.eks. deltatt i oppklaringen av en sak, hvor De Tamilsk Tigre tappet penger fra hacke britiske kredittkort i Danmark. I juni 2007 var Shehzad Ahmad involvert i oppklaringen av en britisk sak, hvor kortopplysninger ble brukt til online-poker. Bakmennene tapte med vilje 15 mill. kr. til en medsammensvoren.
Etter denne poker-hvitvaskingen ble pengene brukt til å sende kamputstyr til opprørsstyrker i Irak.
Shehzad Ahmad mener at det vigtiste våpen mot kriminalit er oppdaterte brannmurer, antivirus- og operativsystem, og at man ellers er på vakt overfor unaturlig aktivitet på datamaskinen.
Det er pinlig å se at det eneste forbedringen i sikkerheten i de siste 10 årene er at vi nå skal taste et par ekstra tall i.
EU burde tvinge en standard for nettbetalinger i gjennom som har høyere sikkerhet. Hvis vi overlater det til kredittkort selskapene vil de slåss om forskjellige standarder, og ikke lage noe som helst like lange de ikke kan tjene penger med det. Men selv hvis løsningen koster litt mer enn selve tyveriet har vi som rettssamfunn plikten om å ta kampen opp. Kredittkort svindel gir næring til internasjonale mafia grupper og terrorister.