• Laster aksjedata...

Mange vellykkede mennesker har mentorer til å veilede dem i å lære ferdigheter som fører til prestasjoner, og jeg skal gjøre mitt beste for å gi deg noen kritiske perspektiver på personlig økonomi. Mange sier at livet er en skole der du lærer så lenge du lever. Og feiling og testing er en stor del av det å nå rikdom og bli en mester i personlig økonomi.
Det samme gjelder generelt for penger, men du kan ikke gå tilbake i tid for å fikse katastrofale økonomiske feil som du har gjort over tid og som har rammet lommeboken din. Så lenge du er i live er du en spiller i det såkalte pengespillet, og du trenger å vite de grunnleggende reglene før du blir nedbrutt og ødelagt av de erfarne spillerne.
Regel # 1: Det å tjene penger på penger ved minst mulig innsats.
Den eneste måten å unnslippe bli en gjeldsslave for resten av livet ditt er å sette av besparelser. Overskuddet på din sparing kan brukes til å øke dine livsstilsutgifter, redusere antall år til du pensjonerer deg eller spre rundt deg med rikdom til familie. Hvordan har du det så langt når det kommer til sparing?
Penger avler penger. Også privatøkonomisk.
Regel # 2 Alltid hold økonomien under kontroll.
Det første trinnet i å miste økonomisk kontroll i gjeld og økonomiske problemer er rett og slett ikke å håndtere egen økonomi. Forbered deg på katastrofale økonomiske ulykker på områder som helse, liv, funksjonshemming og ikke minst bilforsikring. Planlegg før du kjøper noe. Opprett en balanse for deg selv minst en gang i året for å se hvordan du utvikler deg og om denne summen øker. På diverse høgskoler rundt om i landet lærer man noe som heter økonomistyring. Kjøp gjerne en bok som omhandler dette.
Betal hver regning i tide, eller ta kontakt med kreditor for å fortelle dem hva som foregår og foreta en delbetaling hvis du sliter med kortsiktig gjeld. Hvis du er midlertidig ute av stand til å håndtere noe av dette bør du be om litt hjelp umiddelbart, og finne noen pålitelige som vil gjøre dette for deg.
Regel # 3 Vær oppmerksom på økonomien til de personene du tilbringer mest tid med.
Enten de er slektninger, venner eller kolleger er det slik at disse menneskene har størst innvirkning på din privatøkonomi. Tjener de omtrent det samme pengene som deg? Dersom svaret på noen av disse er «nei», så anbefaler jeg at du begynner å bruke litt mindre tid med dem, og dette er grunnen: Hvis de ikke konsekvent følger de første to reglene er det lite sannsynlig at du vil gjøre det. Det å hoppe fra gode venner inn i et ”kæxig” sossemiljø på vestkanten kan kanskje virke usannsynlig for noen, men det er en gang sånn at det ikke er tilfeldig at ”fiffen” møtes på beste vestkant for å diskutere aksjer og investeringsmuligheter. Bare nevner det.
Du er ubevisst på at du har disse menneskene rundt deg, og jo flere du er utsatt for som ikke følger de to første reglene, jo mer sannsynlig er det for at du vil ufrivillig følge dem mentalt økonomisk. Ingen tror de er «prøver å holde tritt med folk du henger med», men vi alle gjør det til en viss grad, og dette er den mekanismen som kan hemme privatøkonomien din.
Regel # 4 En oppsummering av de andre reglene:
Legg til besparelser ved å øke din inntekt gjennom oppgradering av din karriere. Det spiller ingen rolle om du liker det, det er et middel til å lykkes ved å bli rik. Øk beløpet du sparer ved å aggressivt senke de høyeste utgiftene du har i livet. Start med å tilbringe tid med mennesker som snakker om å investere penger og systematisk bygger sin rikdom den raskeste veien. Kombinasjonen av alle disse fire reglene vil forhåpentligvis gi deg noe å tenke på når det kommer til å bli en vinner i spillet vi alle er en del av – det evige pengespillet.