• Laster aksjedata...

Kredittkort er en av finansnæringens suksesshistorier over det siste halve århundret. Det ble oppfunnet i 1958 av en amerikaner. Siden da har antall kortutstedtere (banker) steget dramatisk, og nå har de fleste voksne minst ett kort, men det er også mange som har opptil flere kredittkort tilgjengelige til en hver tid.
Det er ingen tvil om at kredittkort kan være en stor fordel, noe som gjør det enklere å handle på nettet, på postordre, og per telefon. Det fjerner behovet for å bære kontanter utover små endringer, og til tross for noen skrekkhistorier er et kredittkort faktisk sikrere enn kontanter, og tilbyr flere garantier om du mottar defekte varer eller dårlig service når alt er betalt med kortet.
Men det er også allmenn kjent at kredittkort har en alvorlig mørk side. Dessverre er det altfor lett å komme seg opp i gjeld på kredittkortet uten helt å vite hvor pengene har gått. Rentene belastet på disse gjeldsproblemene kan være blant de høyeste i kredittbransjen, og reelle problemer til og med konkurs kan skyldes uansvarlig bruk av kredittkort.
Hvordan kan du sikre deg at du holder deg unna økonomisk trøbbel?
Det første man ofte begynner med for å bygge opp gjeld er å skaffe seg såkalte impulsutgifter. Det er lett å ta med seg et par ekstra coca-cola-bokser når du er i butikken og handler, noe som vil straffe seg veldig hardt etter hvert. Motstå fristelsen til å bruke kredittkortet i slike situasjoner og spør deg selv om kjøpet du er i ferd med å gjøre er et kjøp du vil angre når den tid kommer for å faktisk betale for det.
Unngå også å bruke kortet til å betale regninger og andre daglige utgifter med mindre du planlegger å tilbakebetale lån når kontoutskriften kommer.
I tillegg til at betaling for varer og tjenester vil det være mulig å ta ut penger fra minibanker over hele verden med et kredittkort. Vær veldig forsiktig når du utfører disse tjenestene, da rentene som belastes på dem er vanligvis høyere enn den normale kjøpsrenten. Her snakker vi kanskje spesielt om minibanker i utlandet.
Selv ved å følge trinnene over for å minimere din gjeld vil de fleste ende opp med å ha et budsjett som strekker seg fra måned til måned. Og du må alltid huske på å betale kredittkortregningen din i tide. Hvis du ikke gjør dette, så vil banken tjene gode penger da det som regel er en avtale mellom deg og banken på at du skal betale en viss sum med mindre du betaler regningen i tide.
Til slutt, mens vi snakker om avdrag – sørg for at du setter opp en automatisk månedlig tilbakebetaling for alle de kredittkortutgiftene du har tidligere hatt denne måneden. Det er veldig lett å overse gjøre en betaling, og gebyrer for dette kan bli svært dyre. Det er bedre å beholde pengene i lomma enn å gi de til banken!